Özellikle eylül-ekim aylarında tazesiyle, kurusuyla karşımıza sık sık çıkmaya başlayan hünnap, tadı ve faydalarıyla bir an önce herkesin tanışması gereken lezzetlerden. Neyse ki kendisine son yıllarda daha çok yerde rastlamak mümkün oluyor, semt pazarlarında, marketlerde, tezgahlarda yerini alıyor.
Hünnabın tazesini yiyince içinden çıkan çekirdeği değerlendirmek isteyenlerin aklında ise ilk olarak "Acaba hünnap nasıl yetiştirilir?", "Hünnap tohumu nasıl çimlendirilir?" gibi sorular oluşuyor.
Eğer siz de evde bitki yetiştirmeyi sevenlerden, hünnap çekirdeklerini değerlendirmek isteyenlerdenseniz buyurun hemen böyle, adım adım hünnap nasıl yetiştirilir, hünnap tohumu çimlendirmesi nasıl olur anlatıyoruz.
Hünnap tohumu nasıl çimlendirilir?
Hünnap yiyince ardında kalan çekirdekleri öylece atmak yerine değerlendirmek istiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz. Hünnap çekirdeklerini çimlendirmek içinse bilmeniz ve uygulamanız gereken birkaç püf noktası var. Çekirdeklerin sonradan daha kolay ve verimli bir şekilde çimlenebilmesi için "soğuklama" olarak anılan bir işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu işlemi uygulamak içinse elinizdeki tüm hünnap çekirdeklerini içi su dolu bir kaba koymanız ve bu kabı buzlukta (derin dondurucuda) 3 gün boyunca bekletmeniz gerekiyor.
Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ise içi buz olan kabı oda sıcaklığına çıkarıp buzun erimesini beklemeniz gerekiyor. Buz tamamen eriyince hünnap tohumlarını içinden çıkarıp doğrudan ekmek istediğiniz saksının içine yerleştirebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gerekenlerse şöyle: Tohumları ektiğiniz saksının çok derin olmamasına özen göstermelisiniz. Özellikle tohumların üzerine çok fazla toprak ekleyip hava almasına tamamen engel olmamalısınız. Aynı sebeple toprağın üzerini çok bastırmamalısınız.
Tüm bu adımları takip ettiğinizde bir süre sonra tohumların çimlenmeye başladığını fark edeceksiniz. Eğer soğuk havalarda (sonbahar-kış gibi) bu işlemi yaparsanız ilkbaharda çimlenmenin tamamlandığını göreceksiniz. Eğer ilkbahar sonu ve yaz gibi sıcak havaların hakim olduğu zamanlarda yaparsanız çimlenme süresi daha da kısalacak ve yaklaşık 2-3 hafta içinde tohumlarınız çimlenecektir, aklınızda bulunsun.
Hünnap nasıl yetiştirilir?
Hünnap tohumları nasıl çimlendirilir öğrendiğimize göre sıra geldi hünnap nasıl yetiştirilir, hünnap bakımı nasıl yapılır keşfetmeye. Hünnap doğru şekilde yetiştirildiğinde bir saksı bitkisi olmakla kalmayan, koskocaman bir ağaca dönüşen bir bitki. Dolayısıyla eğer uygun bir alanınız varsa onu vakti geldiğinde mutlaka bahçeye aktarmalı ve verimli bir şekilde büyüyüp gelişmesini sağlamalısınız. Bunun dışında hünnap yetiştirmek için şu adımlara da dikkat etmeniz önemli:
Yorumlar
0