evde şampuan yapımı

Rapunzel'i Kıskandıracak Saçlar İçin 6 Adımda Evde Şampuan Yapımı

Favorilerime
Ekle

Cilt maskesi tamam, saç maskesi tamam, hatta vücut kremi tamam. Peki ya şampuan? İşte bu gerçekten cesaret işi. Çünkü saçlarımız, hepimiz için çok önemli. Temizlenmesi, beslenmesi ve sağlıkla parlaması kesinlikle şansa bırakılmaz. Bırakılmamalı da zaten.

Fakat marketlerden satın aldığımız, organik içeriklere sahip olmayan şampuanlar, gerçekten işimizi görüyor mu? Onlardan gerçekten memnun musunuz? Sonuçları sizi mutlu ediyor mu? Kısa süre için belki evet. Fakat uzun vadeye vurduğumuzda piyasa şampuanlarının işe yaramadığına karar verip, en az altı ayda bir şampuan değiştiriyoruz.

Bu yazıda önereceğimiz ev yapımı şampuan tarifleri de ilk denemede mucize yaratmıyor. Ama güzel sonuçları beraberinde getiriyor. Hem cilt yoluyla emilerek, kanımızda ve organlarımızda biriken zararlı kimyasallar içermiyorlar, hem de saç derisini ve saçları besleyerek, uzun vadede çok daha iyi bir görünüm sağlıyorlar.

Kendi şampuanınızı yapmak fikri size çok yabancı geliyorsa ve değişime bununla başlamak istemiyorsanız, sizin için de önerilerimiz var. Önce evdeki malzemeleri kullanarak ve çok basit yöntemlerle nasıl şampuan yapılabiliyor, ondan bahsedelim.

Şaşırmaya hazır olun!

En müthiş ikili: Salatalık ve limon

salatalik-limon

'Nasıl yani? Limon ve salatalık mı?' dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, 1 adet limon ve 1 büyük boy salatalık kullanarak şampuan elde etmeniz gayet mümkün.

Salatalığı robotta çekip püre haline getiriyor, içine de limonun suyunu ekliyorsunuz. Dilerseniz buna 1 çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz. Saçınızı banyoda iyice ıslatarak işe başlıyorsunuz. Saç diplerinizden başlayarak uçlara kadar masaj yaparak yayıyorsunuz. Birkaç dakika kafanızda beklettikten sonra suyla yıkayıp, akıtıyorsunuz.

Bu yöntemi uygulayan ne çok kadın olduğunu görseniz şaşar kalırdınız

Bazen sadece 2 malzemeye ihtiyaç duyarsın: Karbonat ve su

karbonat - su

‘Hadi canım, o kadar da değil’ diyeceksiniz. Ama yalnızca karbonat ve suyu karıştırarak bile şampuan elde etmiş oluyorsunuz. Fakat bu karışım, karbonat kurutucu özellikte bir madde olduğundan, aşırı yağlı saçlara sahip olanlar için iyi bir seçenek oluyor. Hani sabah yıkansa bile, akşama yağ içinde kalan saçlar için.

Eşit miktarda karbonat ve suyu eski bir şampuan şişesinde karıştırıp, her kullanım öncesi iyice çalkalayarak saçınızı yıkıyorsunuz. Dilerseniz ardından yine eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırıp, son durulama suyu olarak kullanabilirsiniz.

Bu basit ama şaşırtıcı ev yapımı şampuan formülünden sonra şimdi, en kolay yöntemden başlayarak şampuanınızdan nasıl daha çok verim alırsınız ve dilerseniz kendi şampuanınızı nasıl yaparsınız, onu görelim.

Değerlendirmek gerek: Şampuanları daha etkili hale getirme

sampuan

Öncelikle içinde paraben ve sülfat bulunmayan, organik veya ağırlıklı olarak bitkisel maddeler içeren bir şampuan tercih etmelisiniz. Bu şampuana ihtiyacınıza göre aşağıdaki malzemelerden ekleyebilirsiniz.

Saçın daha iyi beslenmesi için: 2-3 ampul B vitamini (eczanelerden alabilirsiniz), 1 yemek kaşığı hint yağı,

Saç dökülmesi sorununuz varsa: 20 damla ısırgan otu yağı, çam terebentin yağı, menekşe yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı,

Yağlı saçlar için: 20 damla limon yağı, çay ağacı yağı, çam terebentin yağı, adaçayı yağı veya portakal yağı,

Kuru saçlar için: 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı, natürel sızma zeytinyağı, avokado yağı veya jojoba yağı,

Normal saçlar için: 20 damla lavanta yağı, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya 10 damla limon yağı,

Kepek sorununuz varsa: 20 damla nane yağı, okaliptüs yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı,

Saç derisinin ferahlaması ve yenilenmesi için: 2 yemek kaşığı aloe vera jeli.

Başlıyoruz: Evde şampuan yapmanın formülleri

dus-jeli-bazi-yeni

Gelelim kendi şampuanını baştan yaratmak isteyenler için uygulanabilecek formüllere… İlk adım olarak,  köpürtücü baz ve ana malzemelerini seçerek işe başlıyoruz.

Ana ve köpürtücü malzeme olarak, büyük marketlerde bulabileceğiniz, Hindistan cevizi sütünü,  aktarlarda ya da online olarak bulabileceğiniz sabun cevizi veya sıvı Kastilya sabununu tercih edebilirsiniz. Ek malzemeler ise tercihinize göre bitkisel esans yağlar, aloe vera jeli ve B vitamini kapsülleri.

Sıvı Kastilya sabunu, iyi kalite zeytinyağından yapılan doğal bir malzeme. Zararlı kimyasallar içermediği gibi aklınıza gelebilecek her tür temizlikte kullanmak mümkün. Hindistan cevizi sütü, büyük marketlerde konserve halinde satılıyor. Dilerseniz meyvenin kendisini satın alıp içindeki sütten de yararlanabilirsiniz. Sabun cevizi ise, ülkemizde henüz yaygın olarak bilinmemekle birlikte oldukça etkili bir temizleyici meyve.

Köpük köpük dakikalar için: Baz yapımı

sampuan-1

Yukarıda bahsedilen 3 malzemeden şampuan bazı yapıyoruz öncelikle.

1. Yol: 1,5 litre suya, 7-10 adet sabun cevizi atıp, yaklaşık 2 saat orta ateşte kaynatıp, çıkan suyu temizlik için kullanıyorsunuz. Üstelik sabun cevizlerini yeniden kullanmak üzere kurutup saklayabiliyor, 6-7 defa kullanabiliyorsunuz.

2. Yol: Uygun bir şişeye, yarı yarıya olacak şekilde sıvı Kastilya sabunu ve içme suyu ekliyorsunuz.

3. Yol: Uygun bir şişeye, yarı yarıya olacak şekilde Hindistan cevizi sütü ve içme suyu ekliyorsunuz.

4. Yol: İlk 3 yoldan çok daha etkili olan baz ise, uygun bir şişeye yarı yarıya Hindistan cevizi sütü ve sıvı Kastilya sabunu eklemek.

Bu bazları, tek başına şampuan olarak kullanabilirsiniz. Fakat daha etkili hale getirmek için ve hazır şampuanları etkinleştirmek için yazının başında bahsettiğimiz aşağıdaki tablodaki esans yağlar ve malzemelerden, saçınızın ihtiyacına göre ve uygun miktarda şişenize ekleyebilirsiniz. Böylelikle daha etkili bir şampuan elde etmiş olursunuz.

Saçın daha iyi beslenmesi için: 2-3 ampul B vitamini (eczanelerden alabilirsiniz), 1 yemek kaşığı hint yağı,

Saç dökülmesi sorununuz varsa: 20 damla ısırgan otu yağı, çam terebentin yağı, menekşe yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı,

Yağlı saçlar için: 20 damla limon yağı, çay ağacı yağı, çam terebentin yağı, adaçayı yağı veya portakal yağı,

Kuru saçlar için: 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı, natürel sızma zeytinyağı, avokado yağı veya jojoba yağı,

Normal saçlar için: 20 damla lavanta yağı, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya 10 damla limon yağı,

Kepek sorununuz varsa: 20 damla nane yağı, okaliptüs yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı,

Saç derisinin ferahlaması ve yenilenmesi için: 2 yemek kaşığı aloe vera jeli.

Buraya dikkat: İpuçları

sampuan-3

 

- Ev yapımı şampuanlar, boyanmamış saçlar üzerinde daha etkilidir. Boyalı saçlar için ise boyaya zarar verici etki yapabilir. Kullanmadan önce kuaförünüze danışınız.

- Bu şampuanlarla normalden daha fazla kafa derinizi ovmanız, masaj yapmanız gerekli. Saç derinize bu doğal malzemelerle masaj yaptığınızda,  saçlarınız daha çok canlanır.

- Kendi yaptığınız şampuanın şişesini kullanmadan önce iyice çalkalamayı unutmayın.

- Her tip şampuan sonrasında saçınızı yarı yarıya içme suyu ve elma sirkesi karışımıyla durulayabilirsiniz. İyi kalite bir elma sirkesi kullanırsanız ve yarı yarıya su+sirke ölçüsüne sadık kalırsanız, saçlarınız kurutmadan sonra buram buram sirke kokmaz.

- Eski bir binada oturuyorsanız, tesisat da eski olduğundan musluk suyu normalden çok daha kireçli ve katı olabilir. Bu durumda şampuan kolayca köpürmeyeceği gibi, saçlarınız ne denerseniz deneyin yeterince yumuşak ve temiz olmayabilir. Fakat basit bir filtreleme yöntemiyle bu sorunu çözebilirsiniz. Tesisatçıya danışınız.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna ve/veya güzellik ve bakım uzmanına danışmadan hiçbir cilt bakım ürününü uygulamamalısınız. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere uzmanların sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

Derya Celik5 Mayıs 2020 01:21
likit keratin kimyasaldir saci mahveder
Yanıtla
Derya Celik5 Mayıs 2020 01:18
ne bu likit keratin reklami mi? yorumlar icin soyluyorum insanlar gelmis dogal birseyler arastiriyor, altta yorum. bö ködör ögrösmöyö görök yök, likit kerötinnnn väääär
Yanıtla
hadod13 Haziran 2018 10:33
Ben artık saçlarıma hep doğal ürünler kullanıyorum şampuan, krem. maske hepsi doğal ve saçlarım da yağlanma kepek kaşıntı tarzı şeyler olmuyor doğal kullanmaya başladığımdan beri liquid keratin kullanmaya başladıktan sonra saçımla ilgili hiç sorun yaşamadım evde hazırlamaya uğraşma derdinden de kurtuldum sipariş veriyorum hemen geliyor ve saçlarım da sadece kepeği yağı gidermiyor aynı zamanda saçım daha sağlıklı ve dolgun görünüyor içeriğindeki doğal keratin sayesinde.
Yanıtla
dakopa1 Haziran 2018 17:25
Bu kadar uğraşmaya hiç gerek yok doğal şampuan var zaten liquid keratin şampuan hem doğal hem saç için etkili.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?