Bugün yıllar yıllar öncesine, 1922 yılına geri ışınlıyoruz.
İnsanlık tarihinin en büyük dahilerinden biriyle Albert Einstein'la birlikte Japonya'dayız. Burada akademik amaçlarla bulunan Einstein bir garsona (bazı kaynaklara göre ise bir kuryeye) bahşiş vermeye çalışıyor ancak kabul edilmeyince ona "mutluluğun tarifini" yazdığı iki not veriyor.
Dünyanın en değerli bahşişinin ilginç hikayesine davetlisiniz.
Einstein da olsan Japonya'da bahşiş bırakamazsın
Einstein 1922 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazandığı kendisine henüz bildirildiğinde ders vermek ve akademik görüşmelerde bulunmak için Japonya'da bulunuyor. Imperial Hotel Tokyo'da kalan Einstein bir garsona hizmeti karşısında bahşiş vermek istiyor.
Ancak artık çoğumuzun da bildiği üzere Japonya'da bahşiş bırakmak, aldığınız hizmetten memnun olmadığınız anlamına gelebiliyor. Diğer bir deyişle bahşiş bıraktığınızda Japonlar bunu hakaret olarak algılıyor. Dolayısıyla Einstein'ın para vermek istediği Japon garson bu bahşişi kabul etmiyor.
Einstein ise garsona bahşişini para olarak veremeyince kendi el yazısıyla Almanca olarak kaleme aldığı iki adet not bırakıyor. Ondan bu notları saklamasını istiyor ve gelecekte çok değerli olabileceklerinin altını çiziyor. Yanılmıyor da...
Bu arada bir not daha düşelim, bazı kaynaklar bahşiş kabul etmeyen söz konusu kişinin Einstein'ın otel odasına bir mesaj getiren Japon bir kurye olduğunu söylüyor. Ama gerçek değişmiyor, Einstein da olsan Japonya'da bahşişin geçmiyor.
Peki "mutluluğun formülü"nü açıklayan bu 95 yıllık notlar da ne yazıyor?
Garson ya da kurye bu bahşiş notları alıyor ve Einstein'ın tembih ettiği gibi günümüze kadar saklıyor. Peki bu notlar da ne yazıyor?
Einstein'ın el yazısıyla yazılmış bu notlar aslında "mutluluğun formülü"nü kapsıyor. Ve belki de izafiyet teorisinden bile çok daha değerli.
Einstein'ın yaşam ve mutluluk üzerine görüşlerini kapsayan bu notların ilkinde "Sakin ve mütevazı bir yaşam, başarı peşinde koşmanın neden olduğu daimi huzursuzluktan çok daha fazla mutluluk getirir" yazıyor.
Diğerinde ise "İstek varsa varsa mutlaka bir yol da vardır" sözleri yazılı.
Yorumlar
0