diyabet-one-cikanlar

Diyabet Hastalarının Bir An Önce Hayatlarından Çıkarması Gereken 10 Alışkanlık

Favorilerime
Ekle

Diyabet, hem kalıtımsal hem de çevresel nedenler sonucu ortaya çıkan metabolik bir bozukluk aslında. Birçok çeşidi olmasına rağmen genel olarak ömür boyu devam eden, kronik bir rahatsızlık olarak biliniyor.

Vücut için yeterli insülini üretemeyen ya da insülini olması gerektiği şekilde kullanamayan pankreas nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlık, beslenme düzenimizden de oldukça etkileniyor.

Hayatımızda yapacağımız küçük değişiklikler sayesinde aslında diyabet rahatsızlığına yakalanma riskimizi azaltmamız ya da var olan diyabet rahatsızlığımızı daha sağlıklı bir şekilde geçirmemiz mümkün olabiliyor. Öyle ki 14 Kasım tüm dünyada Diyabet Günü olarak biliniyor ve herkesin bu hastalığa karşı daha bilinçli olması amaçlanıyor.

Biz de diyabet rahatsızlığı olanlara faydalı olacak önerilerimizle geldik bugün karşınıza. Belki çok sevdiğiniz o yiyeceklerden uzak durmanız gerekecek, ama daha sağlıklı bir hayat için bu fedakarlıklara fazlasıyla değecek, inanın.

Küçük bir not: Diyabet rahatsızlığı ile ilgili aklınıza takılan konular varsa, diyabet hastalığı, belirtileri ve tedavisine dair uzmanından aldığımız bilgileri paylaştığımız şu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Mutlaka ekmek yiyecekseniz en azından beyaz undan yapılan ekmekleri hayatınızdan çıkarın

recipeshubs

Aşırı ve rafine karbonhidrat alımı genel olarak herkesin sağlığını etkilese de konu diyabete gelince işler daha da ciddileşiyor. Bu nedenle beyaz undan yapılan ekmek ve diğer hamur işleri tehlikeliler listesinin başını çekiyor.

Muhakkak ekmek yemem lazım diyenler beyaz un yerine, tam buğday unundan yapılan ya da tam tahıllı ekmek olarak satılan ekmeklerden az miktarlarda yemeyi deneyebilirler.

Pilav, sütlaç ya da dolma gibi beyaz pirincin dahil olduğu yemeklerden uzak durun

pritikin

Beyaz pirinç, karbonhidrat bakımından zengin olduğu için diyabet hastaları için pek de uygun bir tercih değil.

Bunun yerine yemek yaparken ve yerken ne kullanabiliriz derseniz, piyasada esmer pirinç olarak satılan pirinci alternatif olarak değerlendirebilirsiniz. Ama yine de çok miktarda tüketmemelisiniz tabii.

Konserve olarak satılan sodyum eklenmiş sebzelerden vazgeçin

reference

Kandaki sodyum dengesi, diyabet rahatsızlığı olan insanlar için büyük önem taşıyor. Bu nedenle sodyum eklenmiş konserve gıdalar, sebze bile olsa pek tercih edilmemesi gerekenler arasına giriyor.

Bunun yerine ne yapmalı diyenler için önerimiz tabii ki taze sebze ve meyvelere yönelmeniz.

Turşu çeşitlerinin de sodyum oranı yüksek olduğu için pek tercih etmeyin

Turşuların da pek çok çeşidi sodyum açısından zengin. Diyabeti olanları olumsuz etkileyecek bu durum karşısında tedbirli olmanız önemli.

Turşudan vazgeçemiyor ya da ara ara canınız çok turşu yemek istiyorsa bunun yerine özel olarak yapılmış düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz ama tabii ki az miktarlarda yemeyi ihmal etmemelisiniz.

Aşırı reçel tüketiminden uzak durmaya özen gösterin

Reçel, meyvelerden yapılıyor diye diğer tatlılara nazaran biraz daha sağlıklı ve lezzetli, kabul. Ancak yapılırken kullanılan o toz şekerleri unutmayın.

Reçel de diğer birçok şekerli yiyecek gibi diyabet hastaları için oldukça zararlı olabiliyor. Bu nedenle tüketilecekse de doktorunuzun tavsiye ettiği miktarın ötesine geçmemeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Bunun yerine şekersiz hazırlanan reçeller ya da doğal yollarla hazırlanan meyve pürelerini tercih edebilirsiniz.

Tıpkı reçel gibi meyve kullanılarak yapılan pestil benzeri tatlıları aşırı tüketmekten de kaçının

realmomnutrition

Daha önce de söylemiştik, nasıl oysa meyveden yapılıyor diye her türlü tatlıya güvenemezsiniz. Pestil gibi tatlılar meyveler kullanılarak hazırlansa da yüksek oranda şeker içeriyor.

Bu da kandaki glükoz seviyesini hızlıca artırdığından diyabet hastaları için sağlıklı bir tercih olmuyor. Aşırı tüketmemeye özen gösterin kısacası, aman diyelim.

Çok yağlı ve kızartılarak yapılan her türlü ete karşı temkinli olun, olabildiğince yememeye çalışın

wallpaperup

Tavuktan tutun da köfteye kadar bol yağda kızartılan ya da yapısı gereği fazlaca yağlı olan et yemekleri de diyabet hastalıkları için risk taşıyan yiyeceklerden.

Zaten sağlıklı bir hayat için hepimizin uzak durması gereken bu yiyecekler yerine ne yiyebileceğini merak edenlere de hemen cevap olalım: Haşlanarak yapılan, ızgara ya da fırında pişirilen etler daha sağlıklı alternatiflerden.

Kümes hayvanlarının etlerini derileriyle birlikte tüketmekten uzak durun

wikihow

Tavuk, horoz ya da ördek gibi kümes hayvanlarını tüketmeyi seviyorsanız bunları haşlayarak, fırında ya da ızgara olarak tüketmeniz de yetmez.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta da onları derilerinden arındırdıktan sonra yemek olmalı. Çünkü bu deriler, hayvanın en yağlı kısımları.

Öğünleri atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin

notonthehighstreet

Eğer bir diyabet hastasıysanız ya da diyabeti olan bir tanıdığınız varsa eminiz ki öğün atlamanın nasıl da kötü olduğunu hepimizden iyi biliyorsunuzdur.

Uzun süreli açlıkların ardından gelen yemekler kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabiliyor. Bu da diyabet hastaları için hiç de güzel sonuçlar doğurmuyor. Bu nedenle, siz siz olun öğünlerinizi atlamayın, ara öğün alışkanlığını bir an önce kazanın.

Bugüne kadar kullandığınız tariflerinizde değişiklikler yapmaktan korkmayın, şeker miktarını yarıya indirin

wikihow

İster yeni deneyeceğiniz tarifler olsun ister uzun zamandır kullandıklarınız, yazan şeker miktarı konusunda değişiklik yapmaktan çekinmeyin. Mümkünse yarı yarıya indirin.

Bunu bir seferde yapamasanız da yavaş yavaş azaltmaya bakın. Zaman içinde daha az şekerli halleri, damak tadınıza uygun hale gelmeye başlayacaktır.

Önemli bir not: Başta da söylediğimiz gibi diyabet çeşitleri olan bir hastalık ve herkesin bünyesinde aynı şekilde ilerlemiyor. Bu nedenle bu tavsiyelerimiz aklınızda bulunsun ama uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Sizi, vücudunuzun neye nasıl tepki verdiğini ve hastalığınızın seyrini doktorunuzdan daha iyi kimse bilemeyeceğinden en doğru ve kendinize özel olan bilgileri ancak doktorunuzdan alabilirsiniz. Sağlıktan önemlisi yok, aman ihmal etmeyin.

Upuzun, sağlıklı ve mutlu ömürler!

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?