recel-kavanoza-sicak-mi-soguk-mu-konur3

Şekerlenme Derdi Olmasın: Çilek Reçelinin Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Misler gibi kokusuyla mevsiminin hiç bitmesini istemediğimiz en nefis meyvelerin başında geliyor çilekler. Ancak ne yazık ki onların çok kısa süre görebiliyoruz tezgahlarda. Neyseki tüm mevsimlerde o nefis lezzetine doyabilmemiz için reçeller var! Şekerlenmeden uzun süre dayanan, kıvamıyle muhteşem çilek reçellerinin lezzeti hep çok başka. Sabah kahvaltısında ve tatlı tariflerinde afiyetle tüketilir, yüzlerde tatlı bir gülümseme bırakır. Çileklerimiz hazırsa hadi gelin bugün onlardan nefis reçeller yapalım. Özellikle minik dağ çilekleiriniz varsa lezzetinin ikiye çıkması garanti. Bu püf noktaları sayesinde de çilek reçellerinizin şahane olacağından eminiz.

Hazırsak başlayalım!

Çilek reçelinin püf noktaları

cilek-receli-nasil-yapilir1

Çilek reçeli yapımındaki en önemli ilk püf noktaların başında çilek seçimi geliyor. Çilekleriniz ne kadar taze ve doğalsa, o kadar az şekere ihtiyaç duyacaksınız demektir ve reçelinizin lezzeti de o kadar güzel olacak demektir. Bu nedenle mümkün olduğunca doğal, minik boyutlarda (reçellik diye tabir edilen) çilekleri kullanmaya çalışın. Elinizde böyle çilekler yoksa çileklerinizde dikkat etmeniz gereken nokta çürük ya da küflü olmamaları. Çilekleri saplarından temizledikten sonra ve bu hususlara dikkat ettikten sonra yapımına geçebiliriz.

cilek-receli-nasil-yapilir

Çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek. Bu aşamada çilekler kendi sularını salacak ve şekerle beraber nefis bir kıvam alacaktır. Su ilave etmeden reçel yapmak istiyorsanız şekerinizin çileklerle beraber 1 gece dinlenmelerine mutlaka izin verin.

cilek-suyu-nasil-yapilir-1

Ertesi gün tencerenize ocağa alın ve ihtiyaç varsa mutlaka su ilave edin. Karıştırarak reçelini kaynatmaya başlayın. Kaynarken üzerinde köpükler oluşacaktır. Bunları mutlaka almanızı öneririz. Bu sayede reçellerinizin kıvamını güzelleştirmiş olacaksınız.

recel-kavanoza-sicak-mi-soguk-mu-konur3

Reçeliniz kıvamı koyulaşmaya başlayınca sıra en önemli püf noktalarından birine geldi demektir. Limon suyu ilavesiyle ya da limon tuzu ilavesiyle kıvamını biraz daha koyulaştırın mutlaka. Ocaktan alma aşamsından önce de içine ilave edeceğiniz 1 çay kaşığı tereyağı çilek reçellerinizin daha uzun süre dayanmasını ve renklerinin güzelleşmesini sağlayacaktır.

recel-kavanoza-sicak-mi-soguk-mu-konur2
Reçeliniz tam istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın. Önceden steril edilmiş cam kavanozlara pay edin. Kavanozlarınızın cam olmasına özellikle özen gösterin. Reçellerinizi kavanozlara henüz sıcak bir haldeyken pay edin ve oda sıcaklığında hafif ılıncaya kadar bekletin. Sonrasında kapaklarını kapatarak ters çevirip tamamen soğuyana kadar bekletin. Bu şekilde reçelleriniz vakumlanacaktır. Ardından reçellerinizi güneşi doğrudan almayan serin bir yerde ya da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Nefis reçelleriniz hazır! Afiyetler olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?