ev-yapimi-baklava-one-cikan

Hamur Olmasın, Şekerlenmesin: Ev Yapımı Baklavanın Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Dünyaya ismini duyurmuş, mutfağımızın en nadide tatlılarından biri baklava. El açması, en az 40 kat olanı makbul. İçine bolca fıstık ya da ceviz ilave ediliyor. Şerbetini tam çektiğinde efsane bir lezzete dönüşüyor. Fıstıklı severler ve cevizli severler arasında ufak tefek ayrışmalar olsa da baklavanın her hali nefis. Bir de özel günlerimizi daha da özel kılan ev baklavaları var. Tek tek hamuru açılıp bayramlardan bir gece önce hazır edilmesi başlı başına bir gelenek. Bugün evlerinde ilk kez baklava yapmak isteyenlere, ''Baklavayı ben yaptım'' demenin haklı gururunu yaşatacak birbirinden şahane püf noktalarını veriyoruz. Baklava malzemeleri hazırsa, biz de hazırız. Sıvayalım kollarımızı, baklava açmaya başlayalım öyleyse. Şimdiden çıtır çıtır seslerini duyar gibiyiz.

Ev yapımı baklavanın püf noktaları

İşin en önemli kısmını anlatmaya başlayalım. Ağızda eriyen baklavaların temelinde elbette baklavalık yufkalar var. Evet, son zamanlarda hazırları da satılıyor ama el açmasının keyfi çok başka! Evde kendi baklavasını yapacaklar için baklava hamurunun olmazsa olmaz malzemelerinden bahsedelim. Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz. Tabi bu kısmı isteğe bağlı. Hamur biraz sert olacağı için bezeleri açmak için mutlaka nişasta kullanmak da bir diğer püf noktası. Evde kurumayan, tam kıvamında, incecik baklava hamuru yapmak isteyenlere şuradan alalım: Ustalarını Bile Kıskandıracak Püf Noktalarıyla: Baklava Hamuru Nasıl Yapılır?

baklavanin-puf-noktalari1

Hamurları da açtıktan sonra sıra geldi tepsiye dizmeye ve iç harçla buluşturmaya. Tepsiye dizmeden önce tereyağını eritip üzerinde oluşan köpüklerini almayı unutmayın. Tereyağının köpüklü kısmını baklavaya sürerseniz ya da üzerine gezdirirseniz çok kolay yanmasına neden olabilirsiniz. İstediğiniz altın sarısı şahane rengi sağlamak için bu aşama oldukça önemli. Yine baklavanın tabana yapışmaması için tepsinin tabanını bir fırça yardımıyla mutlaka yağlamanızı öneririz. Arkasından İlk baklava yufkanızı serin ve katların arasına tereyağı sürün. Beze sayınızın yarısına geldiğinizde (örneğin 40 kat baklavalık yufkanız var 20.yufkayı serdiniz, bu şekilde düşünebilirsiniz) ortasına fıstık ya da cevizinizi serin. Fıstıklı baklava yapacaksanız önerimiz hem file hem de toz Antep fıstığını birlikte kullanmanız. Ardından geriye kalan katları yine aralarına yağ sürerek dizin. Şekil verme aşamasında cetvel yardımıyla dilimler belirlemenizi öneririz.

baklavanin-puf-noktalari2

Baklavanızın pişirme aşamasına geldi sıra. Pişirmeden önce üzerine eritilmiş ve üzerindeki köpükleri alınmış aynı zamanda da oda sıcaklığında dinlendirilmiş tereyağından gezdirin. Ardından önceden ısıtılmış sıcak bir fırına verin. Isının içerisine işlemesi için 195 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Sonrasında 180 dereceye düşererek ortalama 30 dakika kadar pişirmeye bırakın. Üzeri kızardığında fırından alın.

baklava-serveti-nasil-yapilir

Sıra geldi en önemli şerbet hazırlığına. Baklavanın şerbetini hazırlarken tepsinizin ölçüsü oldukça önemli. Eğer orta boy bir tepsi kullanıyorsanız 3 bardak şekere 3 bardak su ilave ederek şerbetinizi hazırlayın. Burada oran bir su bardağı şekere bir su bardağı su şeklinde olmalı. 1'e 1 ölçü kullanmanız oldukça önemli. Diğer şerbetli tatlılara nazaran daha yoğun bir şerbet hazırlamak gerekiyor.

baklavanin-puf-noktalari3

Yine baklavanın şerbetini dökme aşaması da baklavanın hamurlaşmaması için kritik noktalardan biri. Baklavanız sıcak şerbetiniz de sıcak olmalı. Baklava şerbetiyle ilgili bilmeniz gereken diğer tüm detaylar için sizi şuradan alalım: Şekerlenmesin, Nefis Olsun: Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır? Ne Zaman Konur?

Baklava Tarifi

Baklava Tarifi

Baklavanızın şerbetini verdikten sonra şerbeti iyice çekmesi için mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Ve mutlu son! Baklavanız afiyetle yenmek için hazır! Tüm bu püf noktalarına dikkat ederek yemelere doyamayacağınız, damakta eriyen baklavalar yapmanız mümkün. Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?