hurriyet

Çay Demleme Şampiyonuna Göre Hemen Herkesin Çay Demlerken Yaptığı Hata

Favorilerime
Ekle

Çay milletçe en hassas noktalarımızdan biri kuşkusuz. İnce belli bardakta gelen yeni demlenmiş bir çaya asla karşı koyamıyor, çaysız sabah kendinize gelemiyor, her yemeğin üzerine çay içmeden masadan kalkmak istemiyorsanız yalnız değilsiniz.

Damarlarında çay sevgisi akan bir milletin mensubu olunca çay demlemek de hemen hepimizin gözü kapalı yaptığı bir eylem oluyor. İşte bu yüzden "Çayı şimdiye kadar aslında hep yanlış demlediniz" dediğimizde bize kızacağınızı biliyoruz.

Ama bunu biz değil, "En İyi Çay Demleme ve Sunum" yarışmasında birinci olan Gülhanım Delihasan söylüyor.

Ona göre lezzetli bir çayın sırrı farklı bir demleme yönteminde yatıyor.

Çay porselen veya bakır demlikte denlenmeli

Rize Ticaret Borsası'nın her sene düzenlediği "En İyi Çay Demleme Yarışması"nın bu seneki kazananı Gülhanım Delihasan oldu. Çayın tadı ve aromasının en iyi alınabileceği porselen veya bakır demlikte demlenmesi gerektiğini söyleyen Gülhanım Hanım'a göre çayı aslında hepimiz yanlış demliyormuşuz.

Zira çay demleme şampiyonu Gülhanım Hanım'a göre en iyi ve en lezzetli çayı demlemenin yöntemi bildiklerimizden çok farklı!

Çay demleme şampiyonuna göre çayı en lezzetli şekilde demlemenin şaşırtıcı yöntemi

Bildiğiniz üzere çay demlenirken aşağıdaki demlikteki su kaynayınca yukarıdaki demlikteki çayın üzerine dökülüyor ve demlenmeye bırakılıyor. Çay demleme şampiyonumuza göre bu çok yanlış ve çayın tadını bozuyor.

"Çay en güzel nasıl demlenir?" sorusunun cevabını ise şöyle veriyor Gülhanım Hanım:

"Alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğimize suyumuzu koyuyoruz. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave ediyoruz. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını bekliyoruz. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir. Bu konuyu çok karıştıranlar oluyor. Önceden demliğe koyanlar oluyor ve bu durum çayın tadını bozuyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir."

Diğer bir deyişle çayın üzerine sıcak su dökmek yerine suyun üzerine çayı ekliyoruz. Aşağıdaki su kaynarken de üstteki çay onun buharıyla tam kıvamında demlenmiş oluyor.

Denenesi!

Türk çayının sırrı ise kar!

hurriyet

hurriyet

Gülhanım Hanım'a göre Türk çayının lezzetli olmasının sebebiyse tarladayken üzerine kar yağması. Zira hatırlanacağı üzere geçen senenin çay demleme birincisi Aytül Turan da temiz, el değmemiş karın eritilmesiyle elde edilen suyla demlenen çayın en lezzetli çay olduğunu söylemişti. Onun yöntemine ise şu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Bu senenin şampiyonu Gülhanım Delihasan ise Türk çayı hakkında şunları söylüyor:

"Çay, karla bütün kış beslendikten sonra kesilir. Bundan sonra fabrikada geçirdiği aşamalar çok önemlidir. Fabrikalarda titizlikle işlenen çay tadı ve burukluğu ile müthiş bir tat elde eder. Rize'de yetişen çay; içeriği en zengin olan çaydır. Çay, tarladan başlayarak, fabrikasyon ve paket haline gelip dünya pazarına girene kadar adeta bir çocuk gibidir. Bir çocuğa ne kadar iyi bakarsan o kadar iyi yetişir. Çay da bir çocuk gibidir. Her aşamasında özen gösterilerek toplanması gerekir. Toprağımız çay konusunda çok bereketlidir. Çay bölgemizi geliştiriyor ve Türkiye'yi besliyor. Bu nedenle Türk çayı dünyada da rağbet görüyor."


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?