grime - buzdolabı nasıl temizlenir

Öylesine Basit: 5 Adımda En Etkili Şekilde Buzdolabı Temizleme

Favorilerime
Ekle

Mutfakta en güvendiğimiz dostlardan bir tanesidir buzdolabı. Yiyecekleri bizim için korur, saklar, gözetir. Ancak bazen beklemediğimiz şekilde kirlendiğini görürüz. Hatta bazen kötü kokuların geldiğine de tanık oluruz.

İşte o anlarda artık o buzdolabının temizlenme vaktinin geldiğini hatırlarız. Aslında daha sık temizlenmesi gereken ancak kolay kolay sıra gelmeyen buzdolabının nasıl temizlendiğine gelin birlikte bakalım.

Daha önce mutfak temizliği yazımızda buzdolabı temizleme yöntemlerine yer vermiştik fakat bahar temizliği vakti de gelmişken sağlam bir temizlik yapalım diyoruz.

Başlayalım.

İlk adım: Kontrol ve ön temizlik

Buzdolabı temizliğine başlamadan önce mutlaka buzdolabının fişini çekiyoruz. Ardından yiyecekleri sırayla çıkarıp en yakındaki tezgaha ya da masaya koyuyoruz. Eğer güneş alan bir yerdeyse mutlaka üstünü bir bezle kapatıyoruz ve kısa süreliğine de olsa soğuğu muhafaza etmeye çalışıyoruz.

Ardından tarihi geçmiş, bozulmaya yüz tutmuş yiyecekleri çöpe uğurluyoruz. Bu sırada buzdolabında eğer ilaç varsa onların da son kullanma tarihine bakıyoruz. Son kullanma tarihi geçmiş hiçbir yiyecek ya da ilacı daha fazla orada tutmuyoruz.

Tüm rafların boşaldığından emin olduğumuzda buzdolabının çıkabilen raflarını da çıkarıyoruz. Örneğin yumurta bölümünün çıkarılabilir kapağı, buzdolabının kapak tarafında yer alan bölmeler gibi.

İkinci adım: Çıkabilen parçaların yıkanması

Çıkarmış olduğumuz raflar ya da plastik bölmeleri bulaşık makinesine koymadan elde yıkıyoruz. Bunun için bulaşık süngerimizi ve kullandığımız bulaşık deterjanını tercih ediyoruz. İyice yıkadığımızdan emin olduğumuzda bol su yardımıyla duruluyoruz.

Buzdolabındaki her bölümün kirlerden arındığından emin olacağız fakat aynı şekilde bulaşık deterjanı gibi kimyevi maddelerden de uzaklaştığından emin olmamız gerekiyor. Aksi halde beklemediğimiz anlarda yiyecek ya da içeceklerden kimyasal bir tat alabiliriz.

Üçüncü adım: Buzdolabı içi ve dondurucunun temizlenmesi

Raflar kurumaya devam ederken hazırlayacağımız özel bir karışım ile buzdolabının içini ve dondurucu bölmesini temizlemeye hazırlanıyoruz. Dondurucu bölmesini temizlemeden önce mutlaka ürünleri çıkarıyor ve boş bir alan elde ettiğimizden emin oluyoruz. Aynı şekilde dondurucu bölmesindeki tarihi geçmiş ürünlerden kurtuluyoruz.

Buzdolabın içini temizlemek için: Küçük boy bir kovanın yarısına kadar su dolduruyoruz. İçine 4 yemek kaşığı sirke ya da 2 yemek kaşığı karbonat atıyoruz. İyice karıştırdığımız bu karışımı sünger yardımıyla buzdolabının içini temizlemekte kullanıyoruz.

Dondurucu bölümünü temizlemek için: Fısfıslı bir şişe içine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekliyoruz. Fısfıslı şişeyi iyice çalkalıyoruz. Ardından dondurucunun her noktasına sıkarak sünger yardımıyla siliyoruz.

Buzdolabının lastiklerini temizlemek için: Beklenmeyen şekilde buzdolabının lastik bölümünde de kir bulunabilir. Bu kirlerden kurtulmak için karbonat döküp birazcık ıslattığımız diş fırçasıyla boydan boya tüm lastiği ovuyoruz. Ardından nemli bir bez yardımıyla lastiği siliyoruz.

Buzdolabının dışını temizlemek için: Raflarda olduğu gibi buzdolabının dışını da süngerin üzerine döktüğümüz bulaşık deterjanı yardımıyla siliyoruz. Süngerin nemli olmasına ve yumuşak yüzeyini kullandığımıza emin oluyoruz. Ardından nemli bir bezle ilk katı siliyoruz. Son olarak kuru bir bezle kurulamasını yapıyoruz.

Dördüncü adım: Son temizlik dokunuşları

Buzdolabının içini ve dışını tamamen temizledik, işin sonuna geldik sayılır. Buzdolabının içini karışımla temizledikten sonra nemli bir bezle tüm dolabı siliyoruz. Raflar, dondurucu ve diğer tüm bölgeleri tekrar tekrar yıkadığımız ve iyice sıktığımız bezimizle siliyoruz. Parlayan rafların karşısında mest oluyoruz.

Beşinci adım: Çıkarılan yiyeceklerin yerleştirilmesi

amazon - buzdolabı nasıl yerleştirilir?

amazon - buzdolabı nasıl yerleştirilir?

Kuruyan rafları buzdolabının içindeki yerlerine yerleştiriyoruz. Eğer raflarda nem kaldıysa kuru bir bez yardımıyla sularından arındırıyoruz. Ardından her bir ürünü kendi rafına yerleştiriyoruz. Yani sebzeler sebzelik rafına, süt ürünleri kapalı raflara, ilaçlar (eğer buzdolabında korumamız gerekiyorsa) kapaklı farklı bir bölmeye. Dondurucuyu da aynı şekilde kullanma ihtimali en yüksek olanları en üste koyacak şekilde düzenliyoruz.

Bonus: Buzdolabının güzel kokmasının sağlanması

kahve-kesme-seker

Eğer buzdolabımızdaki kötü kokulardan hala kurtulamadıysak bir bardak yeni çekilmiş kahveyi rafların herhangi birine en dipte kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Hem güzel koku vermesini hem de kötü kokuyu hapsetmesine yardımcı oluyoruz.

Ellerimize sağlık, kısa zamanda büyük bir iş çıkardık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

süheyla26 Mart 2015 19:34
buzdolabını sirke ve karbonat çok güzel temizliyor gerçekten ama sadece içini temizliyorsunuz... ben dış temizliğini neyle temizliyebilirim.. yazlığımdaki buzdolabım ve bulaşık makinamın uzun süre kullanılmadığı için dış kısımlarında sarılık oluşuyor eskimiş gibi bir hal alıyor.. nasıl temizlemem gerektiğini yazarsanız çok sevinirim..
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?