Bir düşünelim, bugüne kadar telefonunuzla kaç fotoğraf çektiniz? 500? 700? 1000’den fazla mı yoksa? Uçan kuşlar, ailelerle mutlu anlar, eski arkadaşlarla hatıralık buluşmalar, bir vapur, sokak kedisi ya da sevgilinizle kocaman güldüğünüz bir an...
Şimdi ise sıra ellerinizle hazırladığınız o lezzetli yemeğin fotoğrafını çekmekte.
Bir fotoğraf makineniz var ve yemek fotoğrafçılığına ilgi duyuyorsanız buraya tıklayarak yeni başlayanlar için hazırladığımız yemek fotoğrafçılığının püf noktaları yazısını okuyabilirsiniz ama fotoğraflarınızı telefonunuzla çekecekseniz şimdi dikkatinizi buraya toplayın, başlıyoruz.
Telefonunuzu kompozisyonunuzu düşünerek konumlandırın
Telefon ile fotoğraf ya da video çekerken yaşanan en büyük ızdıraplardan biri “Telefonu dikey mi yoksa yatay mı tutmalıyım?” sorusuna cevap vermektir. Öncelikle belirtelim Instagram dışında herhangi bir sosyal platformda paylaşmak için video çekiyorsanız mutlaka telefonunuzu yatay tutun.
Yemek fotoğrafı çekerken ise telefonu yatay tutmanızın size büyük bir alan, derinlik ve daha alternatifli kompozisyon yaratma gibi avantajlar sağlayabileceğini unutmayın. Öte yandan dikey çekilmiş bir fotoğrafta daha dar bir bölgeyi daha sade bir kompozisyonla çekmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak burada belirli bir kural yok, telefonunuzu dilediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz, yeter ki eğer video çekiyorsanız yatay tutun
Doğal ışıktan faydalanın, gölgeleri kullanın
Fotoğrafın genel kuralı doğru ışıktır. Bunu herhangi bir ekipmanla da yaratabilirsiniz, doğal bir ışık da arayabilirsiniz, bu size kalmış. Ancak tek bir ekipmanınız varsa ki o da telefonunuzsa, ışık bulmak için zaman ayırmalı ve sabretmelisiniz. Çünkü ışığın kalitesi fotoğrafınızın kalitesini doğrudan etkiler.
Bir pencere kenarında hatta dışarıda fotoğraf çekmeniz her zaman daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Öte yandan tüm kompozisyonu aydınlatmak zorunda değilsiniz, ışığı doğru açıdan kullanarak gölgeler yaratabilir ve ilginç anlar yakalayabilirsiniz. Eğer gün boyunca telefonunuzla yemek fotoğrafları çekmek gibi bir planınız varsa da sarı ya da beyaz ışık sağlayacak ucuz bir ampul işinizi görecektir.
Uyarı: Doğru ışık kullanımı her yeri aydınlatmak değildir. Gölgelerden de faydalanmasını bilin.
Düz, sade zeminler kullanmaya özen gösterin
Nerede fotoğraf çekiyorsanız çekin mutlaka yemeğinizi ön plana çıkaracak bir zemin bulun. Telefonlarımız fotoğraf makinalarımız gibi etkili bir derinlik yaratma özelliğine sahip olmadığından arka planlı fotoğraflardan çok emin olmadığınız sürece uzak durun.
Fotoğrafınızı evde çekiyorsanız masanızın zeminini, mutfak mermerinizi, masa örtünüzü kullanabilir, kompozisyonunuzu zeminle birlikte düzenleyebilirsiniz. Burada en önemli nokta karmaşıklıktan kurtulmanız. Düz ve sade zemin tercihleri, yemeğinizi ön plana çıkartmanızda size büyük fayda sağlayacaktır.
Kompozisyon için bir tema oluşturun
Çoğu yemek fotoğrafındaki eksiklik aslında bir temanın olmaması. Biliyorsunuz ki “Nasıl olsa telefolu kullanıyorum.” diyerek özensizce çekilen fotoğraflar ne yemeğin hakkını verecek ne de sizi tatmin edecek. O yüzden kompozisyonunuz için bir tema oluşturun. Çekeceğiniz yemeğin türüne göre ya da çekim yaptığınız ortama göre kadrajınıza ek objeler dahil edin. Tabağınızı süsleyin, yemeğinizi yalnız bırakmayın.
Fotoğraftaki renklerin uyumlu olmasına dikkat edin, sadelikten yana duracaksanız da kompozisyondaki obje fazlalığından kurutulun. Fotoğraflarınızı yukarıdan çekmeye özen gösterin. Bu bir tercih meselesidir ama yukarıdan çekilecek fotoğraflarda kompozisyon, ışık ve objelerinizin konumu konusunda yeterli özgürlüğe sahip olabilirsiniz.
Ayaklarınızı çalıştırın
Geldik en kritik noktaya: Sakın ama sakın zoom yapmayın.
“Benim telefonum bilmem kaç derece yakınlaşabiliyor!” diye hava atan arkadaşlarınızın gazına gelmeyin. Eğer yakın plan çekim yapmak istiyor, detay çekmek istiyorsanız ayaklarınız çalışsın. Gidin yemeğinizin yakınından çekim yapın. Zoom ile emeğinizi heba etmeyin.
Telefonunuzu iyi tanıyın
Fotoğrafı çekmeden önce telefonunuzun özelliklerine hakim olun. Hangi modda çekim yapıldığında nasıl etkiler yarattığını bilin. ISO ya da HDR gibi seçeneklere sahipseniz mutlaka değerlendirin. Çözünürlük ayarınız her zaman en yüksek seviyede olsun. Telefondan telefona bu seviye doğal olarak değişmektedir ama tercihiniz hep en iyisi olsun.
Çok önemli not: Kesinlikle ama kesinlikle flaş kullanmayın.
Eğer telefon boyutunuz fotoğraf çekerken titrek ya da bulanık fotoğraflar çekmenize neden oluyorsa mutlaka iki elinizi kullanın ya da bir sabitleyiciden faydalanın. Bu bir telefon tutacağı, bir selfie çubuğu ya da kendinizin yapacağı basit bir düzenek olabilir.
Yorumlar
0