Hormonal yağlanma olarak bilinen bölgesel yağlar pek çok kişinin ortak sorunudur. Erkeklerde ve kadınlarda farklı bölgelerde biriken istenmeyen kilolar kadınlarda genellikle kalça bölgesi ve civarında görülürken erkeklerde göbek çevresinde toplanır. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen bu yağlanmaların kaynağında genetik faktörlerin yanında hormonal düzensizlikler yatar. Tüm vücutta bulunan yağ hücreleri bazı bölgelerde daha yoğun görülür. Bu dağılım ise genetik eğilimler sonucunda oluşur. Yağlanma oranı kadınlarda %30, erkeklerde ise %25'i geçtiğinde pek çok hastalığa davetiye çıkarır.
Diyetle ve egzersizle bölgesel zayıflama mümkün mü?
Diyetle kilo vermeye çalışanlar bazı bölgelerdeki yağların erimediğinden şikayet eder. Bölgesel yağlanma genellikle bel ve basen çevresindeki yağlanma olarak ikiye ayrılır. Bel çevresindeki yağlanma basen bölgesindeki yağlanmaya oranla sağlık açısından daha risklidir. Bel çevresinde yer alan yağlar iç organlara daha yakın olduğu için daha tehlikeli olarak tanımlanır. Ayrıca bel çevresi geniş olanlarda insülin hormonu yüksekliğinden bahsedilebilir. Bu durum iştahın açılmasına ek olarak şeker hastalığı başlangıcına sebep olabilir. Basen çevresi kalın olanlarda östrojen dengesizliği söz konusu iken üst gövde genişliği ise kortizol hormonu yüksekliğinden kaynaklanır. Kısa süreli diyet veya egzersizle bölgesel zayıflama mümkün değildir. Spor ve diyet vücudun her bölgesinden eşit olarak yağ yakılmasını sağlar.
Bölgesel zayıflamak isteyenler neler yapmalı?
Bölgesel zayıflamanın en iyi yolu dengeli bir beslenme programını yaşam biçimi haline getirmek ve bölgesel egzersizler eşliğinde istenmeyen yağları yakmaktır. Günlük olarak tüketilen gıdalardan alınan kalorilerin yakılan kaloriden az olması durumunda vücut ihtiyaç duyduğu yağları bel ve göbek çevresinden sağlar. Bu durum da istenen bölgelerin incelmesinde etkili olur. Düzenli bir egzersiz programının yanında sağlıklı beslenme ile bölgesel yağlanma sorunları en aza indirilebilir. Bu süreçte metabolizmayı hızlandıran yeşil çay, greyfurt ve yoğurt gibi gıdalara beslenmenizde yer verebilirsiniz. Özellikle bel çevresi kalın olanlar için bu gıdaların etkisi büyüktür.
Açma, poğaça, cips ve çerez gibi çabuk yağa dönebilen yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Pilav, makarna, börek ve pasta gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler de yağ hücrelerini şişirerek zayıflamaya engel olur. Bu gıdalar yerine et, balık, sebze ve salata ağırlıklı bir beslenme düzeni geliştirmek ve bu beslenmeye sadık kalmak önemlidir. Çok çeşitli karın ve kalça inceltme egzersizlerinden faydalanabilir, bunun yanında şınav çekme, squat ve plank gibi hareketlerle tüm vücut kaslarınızı daha sıkı ve şekilli bir forma sokabilirsiniz. Bol su içmek de yakılan yağların vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynar.
Yorumlar
1