Evde ekmek yapmak hem çok keyifli hem de çok emek isteyen bir süreçten geçiyor. Ortaya çıkan o enfes ekmeklerin lezzetini uzunca bir süre doya doya çıkarmak istiyoruz. Pek tabi ekmekleri saklama yöntemleriyle uzunca bir süre tazeliklerini korumak mümkün. Onun yanında ekmekleri henüz yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktasıyla da tazelik ömürlerini uzatabiliriz aslında. Hadi gelin bu noktalara dikkat ederek evde kendi ekmeklerimizi yapalım. Yenmelere doyum olmasın!
Afiyetler olsun.
-
Bayatlamayan ekmek nasıl yapılır?
Ekmek hamurunu hazırlarken en basit şekilde un, su, tuz ve maya kullandığınız takdirde en uzun süre dayanan ekmeklerden birini elde etmiş olursunuz. Ekmek hamurunun içerisine tereyağı, yoğurt, süt ya da yumurta gibi malzemeler girdiğinde hamur çok kısa sürede tazeliğini yitirebilen bir ekmeğe dönüşebiliyor. Bu nedenle ekmeklerinizi hazırlarken mümkün olduğunca en klasik malzemelere bağlı kalarak hazırlayın. Hatta mayasız ekmekler tazeliklerini en uzun süre koruyan ekmeklerden diyebiliriz. Anadolu'nun hala birçok yerinde yapılıp sacda pişirilen kuru yufkalar ve lavaşlar bayatlamadan aylar boyunca dayanabiliyorlar. Dilerseniz en basit haliyle un, su ve tuzu karıştırarak bu ekmekleri de hazırlayabilirsiniz.
Özellikle ekşi maya kullanılan ekmekler, kuru ya da instant maya kullanılan ekmeklere nazaran daha uzun süre dayanıyorlar. Bu nedenle ekşi mayalı ekmek yapmak, uzun süre tazecik kalan ekmekler hazırlamak isteyenlere minik bir önerimizdir.
Ekmeklerinizi hazırlarken beyaz undan ziyade, tam buğday, çavdar, siyez unu gibi unlar kullandığınızda da ekmeklerinizin taze kalma sürelerini uzatmış olursunuz. Bu tip unlar daha uzun süre dayanacaktır. ''Ben yumuşak ekmek seviyorum, beyaz un kullanacağım'' diyenlerdenseniz, beyaz unlu ekmeklerinizi hazırlarken en temel ekmek tarifine bağlı kalmanızı tavsiye ederiz. Ekmek yapımıyla ilgili diğer tüm detayları merak edenleriniz olursa da Ferhat Şef'in tüm detaylarına yer verdiği videomuza alalım sizleri: Evde Gerçek Fırıncı Ekmeği Yapımı
Yorumlar
0