Büyük bir hevesle tazecik sütleri aldınız sütçünüzden. Evde sağlıklı, çok lezzetli yoğurtlar yapmak için mutfağa doğru yöneldiniz. Tencerenize doldurdunuz sütünüzü, kaynatıp bir de güzel mayasını ilave ettiniz. Mayalanan güzel yoğurtlarınızı dolaba kaldırdınız. Buraya kadar her şey tamam. Sıra geldi onları afiyetle tüketmeye... Fakat burada bir gariplik var. Birkaç gün önce ya da kısa bir süre önce tazecik mayalandığınız yoğurtlarınızın tadında bir ekşilik, içerisinde de kabarcıklar var.
Hiç üzülmeyin, yoğurdunuzun ekşimemesi için ya da ekşidiğinde değerlendirmeniz için şahane yöntemler biliyoruz. Ekşimesinin de nedenleri var. Bunlara da dikkat etmek şart. Gelin o güzelim ev yoğurtlarınızın bir daha sizi hiç hayal kırıklığına uğratmaması için tüm detayları birlikte öğrenelim.
Ev yoğurdu neden çabuk ekşir?
Yoğurt, yapı itibariyle çok çabuk bozulabilen bir besin. İçerisinde bulunan maya ve mikroorganizmalar ortamın sıcaklığına ve saklanma koşullarına bağlı olarak değişimler gösterebiliyor. Bu gelişmelerin sonunda da yoğurtta bozulmalar yaşanabiliyor. Şunu belirterek anlatmaya devam edelim. Ev yoğurdu içerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığı ve taze sütten yapıldığı için hazır yoğurtlara nazaran daha çabuk bozulur ve ekşir. Düzgün korunmadıklarında da bu ekşime ve bozulma olayı hız kazanır. Hazır yoğurtlar, mayalanma süreci için tamamen uygun ortamlar oluşturularak elde ediliyor. Uzun ömürlü sütler kullanılarak elde ediliyor. İçerisinde daha uzun süre dayanması için katkı maddeleri de bulunabiliyor.
Bu nedenle ev yoğurtları doğru ısı ve saklanma koşulları sağlanmadığı sürece çok çabuk ekşime yaşayabiliyor ve bozulmalar görülüyor. Ekşimesinin birkaç nedeni daha var. Yeterince taze olmayan sütlerden yoğurt mayaladığınızda çok çabuk ekşiyebiliyor. Yoğurt mayaladığınız maya kültürünüz ekşiyse ve bozulmuşsa, bu mayadan elde ettiğiniz yoğurt ekşi olur ya da çabuk bozulmaya meyillidir. Bu nedenlerle yoğurdunuz çok çabuk ekşiyebilir ve bozulabilir.
Yoğurdun ekşimemesi için ne yapılır?
Ev yoğurdundan bahsediyoruz. Ev yoğurtları yapı itibariyle hazır yoğurtlara nazaran daha dayanıksız. Bu nedenle onları çok çabuk tüketmekte fayda var. Diyelim ki tüketemediniz ya da hazırladığınız yoğurtlar yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü bir şekilde ekşidi. Bu durumların önüne geçmek ve yoğurdunuzu daha uzun süre saklayabilmenin yöntemleri var.
Öncelikle yoğurdu mayalayacağınız mayanın ekşi olmadığından ve bozulmadığından emin olun. Kullandığınız sütün de taze olmasına özen gösterin. Bu iki şartı sağladıktan sonra da yoğurdunuzu mayalayın. Mayalandıktan sonra yoğurtlarınızı büyükçe kapların içerisinde bırakmayın. Porsiyonluk halde cam kavanozların içerisinde ya da toprak kapların içerisinde saklamaya özen gösterin. Porsiyon şekillerde olurlarsa açıldıkları gibi hızlıca tüketilebilirler. Böylelikle bozulma şansları da azalmış olur. Yoğurtlarınızı ağız kısımları kapalı bir şekilde oda sıcaklığında değil buzdolabında muhafaza edin. Ağızlarını açık bırakmamaya ve içerisine kirli kaşık daldırmamaya özen gösterin.
Ekşimiş yoğurt nasıl değerlendirilir?
Yoğurdunuz ekşidi diye hiç üzülmeyin. Onu değerlendirmenin de yolu var. Ekşiyen yoğurdunuzu su yardımıyla bir ayran kıvamına gelene kadar açın. Ardından bir tencerenin içine aktarın ve kısık ateşte karıştırarak kaynatmaya başlayın. Ekşiyen yoğurdunuzun kaynadıkça kesildiğini ve parçalar halinde toparlandığını gözlemleyeceksiniz. Kesilmeler başladıktan ve yoğurdunuz iyice kaynadıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin.
Yorumlar
0