Yayın balığı nasıl yenir?

Yayın Balığı Yenir mi?

Favorilerime
Ekle

Denizlerimizden göllerimize, hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayan balıkları tanıttığımız bölümüzde bugün sırada tatlısu balıkları arasında çok özel bir yere sahip olan yayın balığı var! Suni göllerde de üretilebilen bir balık türü olan yayın balığı yenir mi, yenirse nasıl yenir, yayın balığı avlamak yasak mı, yayın balığı büyüklüğü ne kadar olmalı gibi yayın balığı ile ilgili aklınıza takılabilecek tüm detaylar hemen aşağıda sizi bekliyor.

İlk kez görenlerin heybetli görüntüsü karşısında şaşırdığı yayın balığı, özellikle ırmak ve göllerde balıkçılıkla uğraşanların mutlaka bilmesi gereken balık türlerinden. Hadi gelin, onunla daha yakından tanışalım hemen.

İçindekiler

  • Yayın balığı nerede yaşar?

Yayın balığı nerede yaşar?

Siluridae ailesine ait bir balık türü olan yayın balığı, geniş ve yassı kafa yapısı, geniş ağzı, ağzından uzanan iki uzun anteni ve çenesinden uzanan 4 kısa anteniyle kolayca ayırt edilebilen bir tatlısu balığıdır. Bıyıklı gibi gözüktüğü için kediye benzetilen bu balığa halk arasında "kedi balığı" da denir. Aynı şekilde yayın balığı İngilizce olarak da "catfish" olarak anılır.

Dünya üzerinde en çok Avrupa ve Asya kıtalarında kendisine rastlamanız mümkündür. Irmaklar, göller, barajlar, suni göller ve benzeri tatlı sularda yaşarlar. Göl gibi durgun ya da yavaş akan ırmakları tercih ederler. Durgun yerleri tercih ettiklerinden özellikle diplerde, çamurlu, kumlu zeminlerde, su altındaki oyuk ve mağaralarda yaşarlar. Saklanmayı seven yayın balıkları için su altındaki kayalar, bitkiler ve bitki kökleri idealdir. Çok soğuk ya da sıcak olmayan, ılıman sular da yaşamaları için en ideal yerler olarak görülür. Ilıman ve durağan tatlı suları sevdikleri için ülkemizde de yayın balığına rastlamak çok mümkündür. Yayın balığı aynı zamanda Mersin balığından sonra Avrupa'daki en büyük ikinci tatlısu balığıdır.

  • Yayın balığı yenir mi?

Yayın balığı yenir mi?

"Yayın balığı yenir mi?" diye merak edenler için de hemen cevabımızı vermiş olalım: Evet, yayın balığı yenebilir bir balık türüdür. Beyaz ve yağlı bir eti olan yayın balığını yemek içinse mutlaka işin uzmanları tarafından, av yasaklarına uygun olacak şekilde avlanmış yayın balıkları tercih edilmelidir. Zira yayın balığını yasalarla belirlenen zamanları dışında yakalamak yasaktır. Aynı şekilde çok yaşlı yayın balıklarının da tatsız olduğu söylenir. Bu sebeple mutlaka tüm kurallara uyulmuş şekilde hazırlanmış yayın balıklarını tercih etmelisiniz, aman dikkat.

  • Yayın balığı nasıl yenir?

Yayın balığı nasıl yenir?

Yenmeye uygun şekilde ve tüm kurallara uyularak avlanmış bir yayın balığını nasıl yiyeceğinize gelince: Yayın balığı birçok balık türü gibi ızgarada pişirilebilir. Farklı balık marine sosları kullanılarak lezzetlendirilebilir, tavada kızartılarak da servis edilebilir. Bunların yanında yayın balığını fırında pişirmek, buğulamasını yapmak ya da balık çorbası yapımında kullanmak da mümkündür. Tıpkı diğer birçok balıkta uygulandığı gibi yayın balığını mısır unu gibi malzemelere bulayarak da kızartabilirsiniz.

  • Yayın balığı avlamak yasak mı?

Yayın balığı avlamak yasak mı?

"Yayın balığı avlamak yasak mı?" diyen balıkçı ve amatör balıkçılar için de şu bilgiyi verelim: Ülkemizde yayın balığı da dahil olmak üzere tüm tuzlu ve tatlısu balıklarının av dönemleri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından belirlenir. Belirlenen zamanlar dışında yapılan duyurularla av yasakları başlar. Her yıl bu yasaklar bölgesel olarak belirlenir ve uygulanır. Kısacası, ülkemizde yayın balığı avlanmasının yasak olduğu dönemler vardır. Bu dönemleri bulunduğunuz yıla ve şehre göre İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.

  • Yayın balığı büyüklüğü ne kadar?

Yayın balığı büyüklüğü ne kadar?

Balık boyu konusu özellikle balık avı dönemleri başladığında mutlaka bilmemiz gereken konuların başında geliyor. Tam da bu yüzden şimdi sıra geldi bu heybetli balığın boyutlarına. İhtişamlı görüntüsüyle dikkat çeken yayın balığı Avrupa'nın ikinci en büyük tatlısu balığı türü olarak biliniyor başında da söylediğimiz gibi. Ortalama boyunun 1-1,5 metre uzunluğunda olması beklenen yayın balığı, ideal koşullarda daha da uzun bir halde karşımıza çıkabiliyor. Ağırlığının ise yine ortalama olarak 30 ila 40 kilogram arasında olması bekleniyor. Yine ideal koşullarda yaşayan bir yayın balığı için bu miktarın 100 kilograma kadar çıkabileceği, hatta bu kiloyu dahi aşabileceği biliniyor. Örneğin daha önce hem ülkemizde hem de dünyada farklı zamanlarda 2-3 metre boylarında, 200 kiloya kadar ağırlığı olan dev yayın balıklarının yakalandığı biliniyor.

Yayın balığını avlamak isteyenler içinse ava uygun asgari sınırları bilmek önemli. Tatlısu balıkları yasal avlanabilir asgari boy ölçülerine göre avlanabilecek yayın balığının boyunun 90 cm'den fazla olması gerekiyor. Daha küçük boyutlardaki yayın balıklarını avlamak ise yasak, unutmayın.

 


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?