sarpa baligi 1

Sarpa Balığı

Favorilerime
Ekle

Sarpa balığı, yanlardan basık ve pullu görünüşü itibarıyla çipuraya benzeyen bir balıktır. Türkiye’de en çok Ege, Akdeniz ve Marmara Denizi’nde yaşar. Ağırlığı 1 kiloya kadar çıkabilir. Kuvvetli bir çenesi olmasına karşın, dişleri sivri olmadığı için kayalıklardaki yosunlarla ve planktonlarla beslenir. Kolay yakalanan bir balıktır. Yakalandığında da dışkı salgılamasıyla ünlüdür. 'Mevsim çipurası' olarak da anılan balığın eti, çipuranın aksine lezzetsizdir. İlkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere, yılda iki defa üreme yapar.

Sarpa balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Eti çok lezzetli olmamasına karşın sarpa balığı, içeriğiyle tam bir vitamin ve mineral deposudur. İçerisinde A, B1, B2, B12 D ve K ve E vitaminlerinin yanı sıra fosfor, iyot, demir ve bolca kalsiyum bulunur. Ayrıca insan vücudunun gereksinim duyduğu çoklu doymamış yağ asitleri açısından da zengindir.

Sarpa Balığının faydaları nelerdir?

-Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2, B12 ve D vitaminlerini içeren sarpa balığı, haftada iki kere tüketildiğinde, nezle başta olmak üzere kış hastalıklarından korunmada, yardımcı olur.

-İçerisindeki kalsiyum ve iyot gibi madensel tuzlar ve vitaminler sayesinde, bedene enerji ve güç verir.

-Protein açısından bir hayli zengindir. İçerisinde karbonhidrat, nişasta ve şeker bulunmadığı için diğer etlere nazaran sindirimi daha kolaydır.

-Ülkemizde yaygın olan kanser, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok hastalığın önlenmesinde etkilidir.

-Gebelikte anneler tarafından kullanıldığında bebeğin beyin ve retina gelişimine katkıda bulunur. Erken doğum riskinin giderilmesine yardımcı olur.

-Bunama ve Alzheimer hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

-Omega 3, A vitamini ve fosfor barındırması sayesinde göz sağlığının korunmasında destekleyicidir.

-Eklem ve kemik sağlığı açısından kalsiyum takviyesi olarak tüketilir.

Pişirme yöntemi? Nasıl pişirilir?

Sarpa balığı; dolgun, beyaz etli ve yağlı bir balıktır. Küçükleri tava, ızgara ve buğulama yoluyla, irileri ise bütün olarak fırında pişirilebilir. Yahnisi ve çorbası de yapılabilir. Kafa bölümü yendiğinde, halüsinasyonlara neden olduğu görülmüştür. Kızartılması, besin değerinin kaybolmasına neden olur. Suyunu kaybetmeyecek şekilde pişirilmesi önerilir.

Görsel kaynak: landive.es


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

asci351 Şubat 2018 17:24
Sarpa yi güzelce içinde siyahlıklar kalmayıncaya dek temizleyin . Dis fırçası da iş görecektir . Suyunu suzdurup iç tarafina bolca doğranmış sarımsak , bi tutam karabiber ve Defne yaprağı koyun . Zeytinyagi ve limonla güzelce bi kapta yağlayın ve buzdolabında bir gün bekletin . Izgara da onu Arkalı çok kurutmadan pişirin . Kokuyor diyen arkadaşlar cipura dan daha fazla beğenerek tuketecekler! Afiyet olsun ...
Yanıtla
ubeyd20 Ekim 2015 20:23
Çok kötü bir balık,bırakın yemeyi fırında pişirirken bile yayılan kokular az hassas bir insanı kusturur..
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?