Dülger Balığı

Dülger Balığı

Favorilerime
Ekle

Baştan aşağıya değişik tonlarda ilerleyen bir renge ve dikenlere sahiptir. 25- 50 cm. arasında boyutlara sahip olan dülger balığı, ortalama 500 gr. civarında da bir ağırlığa sahiptir. Bahar mevsiminde Karadeniz'de, diğer mevsimlerde Akdeniz ve Ege'de de yaşayan bu balık, genelde kirli, taşlı olan dipleri tercih eder. Halk arasında peygamber balığı adıyla da bilinen dülger balığı, kafasında bulunan kemiklerin yapısı sonucu dülger balığı adını almıştır. Kafa kısmı diğer balıklara göre daha geniş ve kemikli olduğundan, yenilebilir kısmı oldukça azdır. Tadı kalkan balığına benzer ve genelde görüntüsü bakımından çok tercih edilmez.

Dülger balığı faydaları

-Enerji verir ve zihni dinlendirir.

-Fosfor, iyot, kalsiyum bakımından oldukça zengin olduğundan vücudu besler ve korur.

-Vücutta kan yapımını arttırır, demir eksikliğini giderir.

-Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

-İçinde barındırdığı Omega 3, hücrelerin yenilenmesini sağlar.

-Yüksek miktarda fosfor barındırdığından özellikle hamile kadınlar açısından oldukça faydalıdır.

-Gözleri güçlendirir.

Dülger balığı nasıl pişirilir?

Diğer balık türlerine göre daha fazla kılçığa sahip olduğundan; sırt ve alt kısmındaki dikenli bölgeleri tamamen kesilir ve atılır. Dülger balığının geri kalan kısımları tava ve buğulama yöntemiyle pişirilebilir.

Dülger balığı nasıl seçilir?

Dülger balığı da bütün balık türleri gibi gözlerinin canlılığına ve pullarının parlaklığına göre seçilir. Gözleri canlı olan, pulları vücudundan kolay kolay ayrılmayan, eti sert ve diri olan balıkların taze olduğu anlaşılır. Solungaçları koyu kırmızı renkte olan balıklar da yine taze balıklar arasındadır.

Dülger balığı nasıl saklanır?

Balık türlerinin genelde saklanması yerine hemen tüketilmesi önerilir. Eğer dülger balığı taze olarak alındıysa oda sıcaklığında birkaç saat tutulabilir. Temizlenmiş balığın, buzdolabında bir- iki gün, buzlukta ise iki hafta süresince saklanması önerilir. Dülger balığı, yüksek soğutma işlevine sahip derin dondurucularda ise en fazla 4-6 aylık bir süre zarfı içerisinde saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Engin Ozkan4 Mart 2018 15:16
Kullanmış olduğunuz görsel dülger balığı olmayıp domuz balığıdır.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?