Karagöz

Favorilerime
Ekle

Karagöz ülkemizin bütün denizlerinde yaşayan, yassı gövdeli, parlak gri renkte, gözünün arka kısmında, solungaç kapağında siyah bir bant bulunan yerli bir balık cinsidir. Gözündeki siyah banttan dolayı karagöz adıyla anılır.Latince ismi diplodus vulgaris’tir. Türkiye'deki denizlerde üç çeşit karagöz balığı yaşar. En çok rastlanılan karagöz adıyla bilinen türüdür. Diğerlerine ise sargos (akkaragöz) ve sivriburun isimleri verilir.

Bazı türlerinde gözündeki bandın aynısından kuyruk sapında da bulunur. O türe ise mırmır adı verilir. Çipuranın ve isparinin çok yakın akrabasıdır. Yaklaşık 200 - 400 gr. ağırlığında ve 20 - 25 cm. uzunluğunda olur. En fazla 50 cm. boyunda olanına rastlanmıştır. Taşlık, yosunluk ve midyesi bol yerlerde, sürüler halinde yaşar. Karadeniz’de de rastlanmasına rağmen, çoğunlukla Marmara ve Ege gibi ılıman denizlerde yaşar.

Karagözün mevsimi ne zamandır? Nasıl avlanır?

Karagöz aslen olta balığıdır. Zıpkın avcılığına da gelir. Deniz suyunun ısınmasından itibaren ağustosa kadar yumurta döktüğünden, bu mevsimde avlanması hem uygun değildir, hem de o aylarda çok lezzetsiz olur. Ağustos ayından itibaren lezzetlenir. Ama yine de en lezzetli olduğu mevsim sonbahardır.

Karagöz balığı pişirme yöntemleri nelerdir?

Ticari yönden değerli bir balık olan karagöz beyaz etli, oldukça yağlı ve lezzetli bir balıktır. Yakın akrabaları çipura ve ispari gibi, birincil pişirme önceliği ızgaradır. Ancak fırın ve buğulama yapmak için de çok uygundur. Balık çorbası yapımında da kullanılabilir. Yağlı bir balık olduğu için tavası tercih edilmez. Kurutulmuş, tuzlanmış olarak da tüketilebilir. Yakın zamandan bu yana balık çiftliklerinde de üretilmeye başlandığından, balıkçı tezgâhlarında daha çok görünmeye başlamıştır.

Karagözün içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Vücuda ancak besinlerle dışarıdan alınabilen çoklu doymamış yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın en önemli kaynağı balık etidir. EPA ve DHA ise göz sağlığı, kanın akışkanlığı ve beyin fonksiyonları açısından çok önemlidir.

Karagözün 100 gramında 110 kalori ve 18 gram protein bulunur. Yumurta, et, süt gibi kaliteli protein kaynaklarındandır. Fosfor, iyot, selenyum, magnezyum, kalsiyum, A, D ve K vitamini, B grubu vitaminlerinden B1, B2, B6 ve B12 yönünden çok zengindir.

Görselin kaynağı: http://fishbase.org/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?