incir

İncir

Favorilerime
Ekle

Ana yurdu Güneybatı Asya ve Doğu Akdeniz olan incir, ağaç veya ağaçcık niteliğine sahip bir bitki türü ve bu türe ait meyvedir. İncir, dutgiller familyasına dahil olmakla birlikte, aynı cins içinde yer alan 800 tür içinde, ticari değere sahip meyve veren tek bitkidir. Dünya genelinde en fazla incir üreten ülke Türkiye'dir. Ege bölgesi tarımında önemli bir yer tutan incir, en çok Aydın yöresinde yetiştirilmektedir.

İncir nasıl kullanılır?

Bileşiminde, sabit yağ, organik asitler ve şekerin yanı sıra; A,B,C vitaminleri bulunan incir, taze olarak tüketilebileceği gibi kurutmaya da elverişlidir. Aynı zamanda reçeli, pekmezi ve kompostosu yapılır. Kuru incir; demir, kalsiyum, potasyum ve protein açısından yaş incire göre daha besleyicidir. İncirin yaprak kısımları pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır. Bunun için, incir ağacının güneş gören kısımlarındaki yaprakları, gölgeli ve havadar bir yerde kurutularak toz haline getirilir. Cam kaplarda saklanan bu tozdan 1 çay kaşığı alınarak, 1 çay bardağı suda demlenir ve süzülmeden günde üç kez içilir. İncir yaprağıyla hazırlanan bu çay; düşük ve yüksek tansiyon, bronşit, sara rahatsızlığı olanlar için şifalı etkilere sahiptir. Ayrıca, incir ağacının dallarının kırılması suretiyle ortaya çıkan süt; topuk çatlakları, siğil ve nasırlara iyi gelmektedir.

İncirin faydaları nelerdir?

- İncir, içeriğinde bulunan yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenler ve hazmı kolaylaştırır.

- Bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı giderici etkiye sahiptir. Bu özelliğiyle aynı zamanda kolon kanserini de önler.

- Sahip olduğu vitamin ve minerallerle hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Bol miktarda magnezyum ve kalsiyum ihtiva eden incir, anne sütüne en yakın besindir. Bu sebeple, yeni doğum yapan annelerin sütünü artırmak için başvurabileceği bir destektir.

- İyi bir potasyum kaynağı olan incir, kalp hastalıkları ve inme riskini minimuma indirir. Yapılan araştırmalarla düzenli olarak potasyumlu besinler tüketenlerin kan basıncının, tüketmeyenlere oranla daha düşük seviyede olduğu kanıtlanmıştır.

- Tıpkı üzüm gibi, antioksidan etkisiyle kanserden korur, içerdiği benzaldehit sayesinde tümörleri küçülttüğü yönünde incelemeler bulunmaktadır.

- Enerjiyi artıran ve kan şekeri seviyesini dengeleyen incir, her gün bir-iki adet tüketildiğinde kolesterolü düzenler.

- Bünyesindeki provitamin, C vitamini, kükürt ve fosfor sayesinde, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

İncirin zararları nelerdir?

Bağırsak iltihabı olan kişilerin incir tüketmesi önerilmemektedir. Sindirim sistemi üzerinde güçlü etkileri bulunduğu için, mide rahatsızlığı olanların inciri sınırlı yemesi tavsiye edilir. İncir, fazla tüketildiği takdirde kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu da diyabetli hastalar için sıkıntı yaratabilir. Yaş incir yenildikten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır, incir sütü ağız kenarlarında yaralara sebep olabilmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Mehmet Gül16 Ağustos 2018 23:48
Burada dediği gibi yüze süpür mü? Acaba tıbbi bir karşılığı var mı? https://biliyomusunuz.com/incir-sutunun-cilde-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-incir-sutu-alerji-yapar-mi/
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?