Hindi Eti

Favorilerime
Ekle

Hindi, kuşlar sınıfının sülüngiller familyasından olan kümes hayvanıdır. Amerika’ya ilk göç edenler tarafından keşfedilen hindi, günümüzde eti için yetiştirilmekte olup boyları 1 metreye kadar olan türleri bulunmaktadır. Kümes hayvanı olarak yetiştirilen evcil hindiler, kuşlar sınıfına dahil olmasına rağmen uçamamaktadır.

Genellikle eti için tüketilmesinin yanında yumurtası için hindi besiciliği de yapılmaktadır. Hindi eti, lezzetli ve besin değerleri açısından sağlıklı kabul edildiğinden et üretimine yönelik hindi besiciliği daha yaygındır. Günümüzde hindi etinin tüketiminin artmasıyla birlikte artık her markette paketlenmiş ya da dondurulmuş hindi eti bulmak mümkün olmaktadır.

Hindi etinin besin değeri nedir?

Özellikle yılbaşı ve ABD’de Şükran Günü kutlamalarında sık tüketilen hindi, diğer et ürünlerine göre kolesterol ve yağ oranı düşük bir beyaz ettir. Besin değerleri ve tat olarak tavuğu andıran hindi eti, önemli bir protein kaynağıdır. Demir ve potasyum minerallerinin yanında B grubu vitaminler açısından da zengin olan hindi eti, 100 gram porsiyonda 47 gram kalsiyum barındırmaktadır.

Hindi eti nasıl pişirilir?

Amerikan mutfağında önemli bir yere sahip hindi eti, Türk mutfağında da yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Tavuk ile yapılabilecek her türlü tarif, hindi eti kullanılarak da yapılabilmektedir. Türk mutfağında genellikle hindi eti ile haşlama, kapama, kavurma, rosto ve hindi dolma yapılmaktadır.

Bu tariflerin yanı sıra hindi etinden üretilmiş salam ve sosis gibi ürünler, tariflerde yan malzeme olarak kullanılabileceği gibi kahvaltılarda da tüketilebilmektedir. Yağsız bir et türü olduğundan hindi etinin yumuşak olması ve kısa sürede pişmesi için, önceden marine edilmesi gerekmektedir.

Hindi etinin marine edilmesi nasıldır?

Lezzetli ve yumuşak bir hindi eti için başta baharatlar olmak üzere çeşitli malzemelerle hindi eti terbiyesi hazırlanabilmektedir. Genellikle zeytinyağı, tuz, süt, sarımsak, nane, köri, karabiber, kimyon, adaçayı, kekik, toz biber ve salça gibi malzemelerin karıştırılmasıyla hazırlanan sosa karıştırılan hindi etleri, üzeri örtülerek buzdolabında en az 2 saat bekletilir.

Bu sürenin daha fazla tutulması, etin lezzetini artırmaktadır. Bu nedenle hindi etinin geceden marine edilip bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Marine edilip buzdolabında bekletilmiş hindi etleri; ızgara, kızartma ya da fırında pişirilerek servis edilebilmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.bigoven.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?