Kuzu Kol

Favorilerime
Ekle

Kuzu kol, koyun ya da kuzu diye adlandırılan küçükbaş hayvanların ön ayaklarına, kesim ve kasap işlemi tamamlanıp işlenmiş et haline geldiklerinde verilen isimdir. Kuzu kol, kaba ve sert bir et olmadığı için yemeklik kuşbaşı çıkarmaya uygun değildir. Kuzu kol daha çok haşlama, tandır, fırın ve kapama gibi et yemeklerinin yapımı için uygundur.

Kuzu kol hayvanın hangi bölgesinden kesilir?

Kuzunun ön ayaklarının, hayvanın gerdanına kadar olan kısmından bir bütün olarak çıkarılmasıyla elde edilen kuzu kol, küşleme ve pirzola gibi yumuşak bir ettir. Kuzu etinin diğer parçalarına göre daha az yağlıdır.

Kuzu kolun püf noktaları nelerdir?

Kuzu etinin ve doğal olarak kuzu kolun da asıl mevsimi, ilkbahar aylarıdır. Çünkü kuzu bu mevsimde sütten kesilir ve irileşmeye başlar. Bir yaşına kadar olan kuzular lezzet açısından en makbul olanlarıdır. Pişirilirken kekik, biberiye, kakule, mercanköşk, karabiber gibi baharatlar kullanılması kuzu kol ile yapılan yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar.

En iyi kuzu eti ve doğal olarak kuzu kol, genellikle Trakya, Kuzey Ege ve Güney Marmara'da büyüyen hayvanlardan elde edilir. Tuzlu topraklarda, kekik ve kokulu otlar yiyerek beslenen kuzuların etleri en makbul olanlarıdır.

Kuzu kolun pişirme yöntemi nedir?

Kuzu kol bütün halde ya da kemikli iri parça olarak yapılan et yemekleri için daha uygundur. Kuzu kapama, kuzu tandır, haşlama, kuzu fırın gibi yemekler için idealdir.

Ayrıca kaburga kısmıyla birlikte bütün olarak hayvanın gövdesinden ayrılan kuzu kol, kaburga dolması yapımında kullanılır. Kuzu eti yağıyla birlikte daha lezzetli olacağından üzerindeki yağların mümkün mertebe az temizlenmesi gereklidir.

Özellikle fırın yemeklerinde kolun üzerine bal, salça sosu, zeytinyağı, tereyağı sürmek daha iyi kızarmasını sağlar.

Kuzu kolun içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Kuzu eti protein açısından en zengin yiyeceklerin başında gelir. Bir porsiyon kuzu eti ile günlük protein ihtiyacının yüzde 60'ını karşılamak mümkündür. En zengin demir kaynaklarından biridir. Kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesi açısından yaşamsal değere sahiptir.

Çocukların büyümesi, yaraların iyileşmesi ve bağışıklık sistemi için gerekli olan çinko ihtiyacının yüzde 45’ini yine bir porsiyon kuzu etinden karşılamak mümkündür. B12, bakır, magnezyum ve selenyum açısından çok zengindir.

Görselin kaynağı: http://www.luky-traiteur.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?