Angus Eti

Angus Eti

Favorilerime
Ekle

Angus, 2000’li yıllarda Türkiye’de adını duyurmuş olsa da, sığırların ülkeye ilk ayak bastığı yıllar 1950’li yıllara denk gelir. O yıllarda, yerli kara inekler ile yapılan melezleme denemelerinin başarısız olması nedeniyle piyasaya sürülmeyen Angus eti, 2003 yılında melezleme olmaksızın tüketiciyle buluşmuştur.

Angus etinin özellikleri

Anguslar, dünyaca yaygın bir görüşe göre, en karlı besi ırkı olarak nitelendirilmektedir. Angus eti, özellikle yumuşaklık ve lezzet yönünden en kaliteli sığır ırkı olarak belirlenmiştir. Angus etinin rengi, dokusu, yağ rengi ve mermerleşme oranı (yağın et arasında dağılma oranı) sayesinde et kalitesi yetiştiriciler ve tüketiciler açısından daha da cazip bir hale gelmektedir. Angusların doğal bir şekilde boynuzsuz oluşu nedeniyle yetiştirilme döneminde yaralanma riski düşmekte, böylelikle etin kalitesi ve randımanı da artmaktadır. Zor iklim koşullarına dayanıklılıkları, her iklimde yetiştirilebilir olmaları, yardım almadan doğum yapma konusundaki başarıları ve erken gelişerek randıman veren bir ırk olmaları sebebiyle de yetiştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir sığır türü olarak öne çıkmaktadır.

Angus etinin pişirme yöntemi

Angus etinin gereğinden fazla pişirilmemesi, etin neminin yok olmaması, kurumaması, lezzetli dokusunun korunması açısından son derece önemlidir. Izgarada pişirme yöntemi için genellikle Angus sığırlarının sırt kısmındaki etler tercih edilmelidir. Kalın etler pişirilirken et derecesi kullanılması tavsiye edilmektedir. Et derecesi, etin yan kısmından orta kısmına doğru batırılmalı ve et 45-50 derece arasında bir ısıda, etin iç kısımları pembe kalacak şekilde pişirilmesi gerekmektedir. Tavada pişirme söz konusu ise, yüksek sıcaklıkların tercih edilmesi nedeniyle özellikle dökme demir tavalar kullanılması tavsiye edilmektedir.

Angus etinin püf noktaları

Angusların anatomik olarak arka bacaklarını kullanmaları sebebiyle but kısımları yağsız ve kaslı olmaktadır. Eğer Angus etinden bir kıyma elde edilecek ise, lezzetli olması açısından yağsız but bölgesinden değil, sığırın yağlı bölgelerinden kıyma yapılması tercih edilmelidir. Angus'un en değerli kısımları ise sığırın en az hareket eden kısımları olan kontrfile ve bonfile olarak belirlenmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış