Bol şekerli yiyeceklerin, özellikle rafine şeker kullanılarak hazırlanan tariflerin aslında pek de sağlıklı tercihler olmadığını biliyoruz, evet.
Ama her zaman evde, en sağlıklısından lezzetler hazırlayamıyor ya da hiç farkında bile olmadan sağlıklı diye tükettiğimiz nice yiyecekten bolca şeker alıyoruz. Bu da bize kan şekerinde ani yükselme gibi sorunlar getiriyor, diyabet hastası olma riskini fazlasıyla artırıyor.
Biz de istedik ki masum gibi gözüken ama aslında hiç de masum olmayan, şeker oranı bol bu yiyecekleri tanıyın. Sadece bol şerbetli tatlılardan kaçınmaktan çok daha öte önlemler almanız gerektiğini fark edin.
Çünkü sağlıktan önemlisi yok, unutmayın.
Unutmadan, şeker tüketmeyi bıraktığınızda alacağınız güzel haberleri de şöylece bırakıyoruz, motivasyonunuz bol olsun.
Küçük bir not: Vücudun günlük ihtiyacı olan şeker miktarı Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre yaklaşık 25 gram. Bu oran, kadınlar için 20'lere kadar düşebilirken erkekler için 35 grama kadar çıkabiliyor. Elbette bu ihtiyaç yaşam koşullarından tutun da mesleğinize kadar birçok farklı etkenden etkilenerek belirleniyor. Bu nedenle eğer ihtiyacınız olan şeker miktarını öğrenmek isterseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
-
Armut - 10 gram şeker
100 gram armudun içinde 10 gram kadar şeker bulunuyor.
-
Elma - 10 gram şeker
Durum elmada da tıpkı armutta olduğu gibi. Yine 100 gram elmanın içinde 10 gram şeker var. Türünden türüne elbette değişiklik gösterebiliyor ancak genel olarak yaklaşık 10 gram olduğu söyleniyor.
-
Muz - 12 gram şeker
Muz, elma ve armutu biraz daha geçiyor ve 100 gramında 12 gram şeker bulundurarak bizi üzenler arasına üst sıralardan yerleşiyor.
-
Nar - 14 gram şeker
Nar, tüm ekşiliğinin ardına sakladığı o şekerle üzüyor ve sadece 100 gramında 14 gram kadar şeker bulunduruyor.
-
Siyah üzüm - 16 gram şeker
100 gram taze siyah üzümün içinde, o enfes tadına sebep olan şekerden 16 gram bulunuyor. Üzdü.
-
İncir - 16 gram şeker
Hemen hemen üzümle aynı dönemlerde tezgahtaki yerini alan tazecik incirlerin 100 gramında da tıpkı üzüm gibi 16 gram şeker var.
-
Kayısı - 9 gram
Genelde diyet menülerinde kurusuyla tazesiyle bolca boy gösteren kayısının 100 gramında yaklaşık 9 gram şeker bulunuyor.
-
Şeftali - 13 gram
Yazın bol sulu, elden düşmeyen meyvesi şeftali de içindeki şeker miktarıyla üzmüyor değil. 150 gramlık bir şeftalide -ki bu ağırlık ortalama 1 şeftaliye denk geliyor, 13 gram şeker var.
-
Kuru incir - 48 gram şeker
Kurutulmuş meyveler söz konusu olduğunda kurutma şekline bağlı olarak değişse de şeker oranı epey bir yükseliyor. 100 gram kurutulmuş incirde şeker oranının 48 grama kadar çıkması da bunu doğrular nitelikte.
-
Karpuz - 10 gram
Şöyle bir kase, yani yaklaşık 150 gram kadar karpuzun içinde 10 gram şeker bulunuyor. Bu nedenle yazın onu bol bol değil de düzenli bir şekilde tüketmek daha önemli sayılıyor.
-
Havuç - 5 gram şeker
-
Kuru üzüm - 59 gram şeker
Kuru üzümde durum incire göre daha da ciddi. Çünkü kuru üzümün içindeki şeker miktarı da 100 gramda 59 grama kadar çıkabiliyor.
-
Bir kase az yağlı yoğurt - 47 gram şeker
Piyasada az yağlı olarak bulunan birçok yoğurdun içinde bol miktarda şeker bulunuyor aslında. Bir kase, yani yaklaşık 245 gram kadar bir yoğurtta, 47 grama kadar şeker bulunuyor - ki bu günlük ihtiyacınızın çok çok daha fazlası.
Bu nedenle yoğurdunuzu en doğalından kendiniz yapmalı ya da az yağlı yerine normal ve olabildiğince organik yoğurtları satın almalısınız.
-
Çilek - 5 gram
En tutkunu olduğumuz meyvelerden çilekten 100 gram yediğinizde vücudunuza yaklaşık 5 gram kadar şeker almış oluyorsunuz. Evet, diğer birçok meyveye göre biraz daha az gibi gözükebilir, ama dikkatli olmakta fayda var.
Sözün özü, yediğiniz şey meyve sebze bile olsa aşırıya kaçmayın, sağlığınızdan önemli hiçbir şeyin olmadığını unutmayın.
Upuzun ve sağlıklı bir ömrünüz olsun! :)
Yorumlar
0