Probiyotik Ürünler Yararlı mı?

Probiyotik Ürünler Yararlı mıdır, İlaç Yerine Kullanılırlar mı?

Favorilerime
Ekle

Probiyotikler, bağışıklık sisteminin uyarılmasında, bağırsakların enfeksiyonlara karşı korunmasında, savunma sisteminde görevli olan bazı maddelerin (immünoglobulinler) yapımının artırılmasında ve iltihaplı hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Probiyotik, “hayat için” anlamına gelen bir kelimedir ve yararlı bakterileri içeren diyetsel destekçilerdir. Aslına bakılırsa bakteri kelimesi hepimizde negatif bir yaklaşım uyandırmakla beraber, birçok bakteri türünün insan yaşamında yararlı etkileri günümüzde kanıtlanmış durumdadır.

Probiyotikler ne işe yararlar?

• Bağırsak duvarında bulunan boşluklara yerleşerek, boş bölgelere hastalık yapıcı bakterilerin yerleşmesini engellerler.
• Asit ortam yaratarak bazı mayaların çoğalmalarını engellerler.
• Bazı araştırmalar salgıladıkları bazı enzimler aracılığı ile probiyotiklerin östrojen seviyesini düzenlediklerini göstermektedir.
• Hastalık yapan bazı bakterilerin miktarını kontrol altına alarak bu bakterilerin ürettikleri toksinlerin düzeyini azaltırlar.
• Kanser yapıcı etkiye sahip maddelerin zararlarını önlemede yardımcı olurlar.
• Bağırsaklarda B grubu vitaminlerin bir miktarını üreterek destekleyici görev yaparlar.
• Bazı mineraller (özellikle kalsiyum) ve vitaminlerin bağırsaklardan emilimini ve vücutta kullanım düzeylerini arttırırlar.
• Depresyon ve stres üzerine etkili olan serotonin adlı maddenin salınımına yardımcı olan, tiptofan adlı maddenin üretilmesine destek verirler.
• Kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olurlar.

Probiyotikler ilaç yerine kullanılır mı?

Kesinlikle hayır. Probiyotik ürünler sadece günlük alınan besinlere ek olarak alınabilecek destekleyici diyetsel ürünlerdir.

Sonuç olarak; probiyotik özellikte olan bakterilerin birçok yararlı özellikleri olduğu yapılan birçok çalışmada ortaya konmuştur. Probiyotikler, özellikle bağırsak sağlığının korunması ve bağırsak hastalıklarının önlenmesi, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından yarar sağlamaktadır.

Probiyotik özellik gösteren birçok ticari ürün olmakla birlikte, yoğurdun da benzer yararları olduğunu unutmamak gerekir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Sıdıka Ulubas3 Mart 2018 12:20
Cokguzelbil giler var ama benbilmiyom
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?