Bu aralar TBMM Genel Kurulu'nda plastik alışveriş poşetlerinin en az 25 kuruştan satılmasını öngören Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi konuşuluyor. Teklifin tümü üzerinde oylama yapıldıktan sonra maddelere geçilecek. Kanun geçtiğinde ise (bugün yarın haber çıkar) 1 Ocak 2019'dan itibaren bakkal dahil alışverişlerinizde kullanacağınız her poşet için 25 kuruş ödemek zorunda olacaksınız. Poşetleri bedavadan veren satış noktalarında ise, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.
Tabii "masraflar artacak", "ne gerek vardı", "plastikten bol ne var" gibi düşünenler olabilir. Buradaki amaç plastik poşet kullanımını azaltarak çevreye olan zararlarını en aza indirgemeye ve insanları çevreye zarar vermeyen bez, file torba kullanmaya teşvik etmek. Yani tıpkı 70'li yıllarda olduğu gibi. Çünkü bildiğiniz gibi plastik poşetler 70'li yılların sonunda dünyadaki süpermarketlerde popüler olmaya başlamıştı. Yaklaşık 40 yıldır hayatımızın içinde olan plastik poşetler bizlere binlerce yıllık zarar verdi. Ve vermeye de devam edecek.
Bu kanun teklifiyle birlikte fazladan almayacağınız bir plastik poşet belki de okyanusta yüzen bir orkinosun hayatına mal olmayacak. Ya da bundan bin yıl sonra yaşayacak bir insanın toprağını kirletmeyecek. Çünkü plastik poşetlerin doğada çözülme süresi bin yıldan daha fazla. Türkiye'de de her yıl bir kişi ortalama olarak 312 plastik poşet kullanıyor.
Peki ya hala ısrarla neden bundan sonra daha önce bize beşer beşer bedava verilen plastik poşetlerin artık tanesine 25 kuruş ödemek zorundayız diyorsak?
Çünkü herkes haftada 2 poşet daha az kullandığında yıllık 100 kadar plastik poşet çöpe atılmamış olacak
- Türkiye'de de her 5 kişiden 1'i plastik poşet kullanımına tamamen son verdiğinde 70 yıllık uzun bir süreçte tam 37 milyar adet plastik poşet çöpe atılmamış oluyor.
- Plastik poşetler, özellikle siyah plastik poşetler kanserojendir.
- Ülkemizde halen plastik poşetlerin yalnızca %1'i geri dönüştürülebilmektedir.
- Plastik poşetler denizde ve karada çözünürken tüm zararlı kimyasalları da bu bölgeleri kirletir.
Çünkü sizin almadığınız bir adet plastik poşet sayesinde Pasifik Okyanusu'nda yüzen deniz kaplumbağası bile daha az risk altında olacak
- Evlerimizdeki çöpten, şehirlerin geniş çöp tarlalarına atılan plastik poşetler rüzgar sayesinde çok büyük alanlara yayılabiliyor, denize düştüklerinde ise hayal bile edemeyeceğiniz uzaklıklara gidebiliyorlar.
- Orman yangınlarının bile birçoğunun çıkmasının sebebi ormana bırakılan plastik poşetlerin yoğun güneş ışığını emip kuru çalıları tutuşturması.
- Doğaya bırakılan plastik poşetler hayvanlar tarafından besin olarak zannediliyor ve bazılarının sindirim sistemlerini bozarak ölmelerine sebep oluyor.
Çünkü çöpe attığınız bir plastik poşetin doğada tamamen çözülerek yok olması yaklaşık bin koca yıl sürüyor
- Bu bin yıl boyunca da bulunduğu çevreyi zehirlemeye devam ediyor.
- Işığın etkisiyle zehirli petropolimerlere dönüşen plastik poşetler besin zincirinin tümünü etkileyebiliyor.
- Plastik poşetler petrol rafinelerinden arta kalan ham petrolün tekrar işlenmesi sonucu elde ediliyor.
Çünkü atıklardan geri dönüştürülerek yapılan siyah plastik poşetler diğer plastik poşetlere oranla daha çok zehir saçıyor
- Bu plastik poşetler çeşitli plastik atıklardan geri dönüştürülerek elde ediliyor.
- Çöplerin hemen hemen %90'ı plastik atıklardan oluşuyor.
- Dünyada San Francisco, Paris, Bangladesh, İsrail, Londra, Kanada, Güney Afrika, Taiwan, Singapur ve Kenya'da plastik poşet kullanımı yasak.
Çünkü mesela bez torba uygulamasına geçen Edirne tüm Türkiye'ye örnek olabilir
Edirne'de Bakallar ve Tekel Bayiler Esnaflar Odası çevre dostu bez torbaları bedava dağıtmaya başladı.
Yorumlar
0