Pilav üzerine şu zamana kadar birçok şey anlattık sizlere. Tane tane dökülmesinin sırlarını verdik, lapa olmasını engelledik. Hatta lapa pilavı değerlendirmenin ve kurtarmanın yollarını da hep birlikte öğrendik. Sıra geldi pilavla ilgili birçok insanın yaşadığı ve çözümünü pek de bulamadığı o soruna. ''Pilavın dibi tutarsa ne yapılır? Pilavın dibinin tutmaması için püf noktaları neler?''
Hazırsanız bir daha pilav yaparken hiç mi hiç sorun yaşamamızın yollarını açıklıyoruz. Buyursunlar!
Pilavı dibi neden tutar? Tutmaması içine ne yapılmalı?
Muhteşem bir pilav yapmak için ihtiyacınız olan şeyler listesinin başında iyi kalite bir pirinç, doğru oranda su, eşit miktarda yayılan ateş ve yanmaz, yapışmaz bir pilav tavası ya da tenceresi geliyor. Bu durumların hepsi tam olmadığı müddetçe pilavınızın kıvamında problemler yaşayabilir, dibinin tutması ya da çiğ kalması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
Bir diğer sebebi ise hatalı tava ve tencere seçimi. İnce yapılı çelik ya da alüminyum tencere veya tavalar kullanılarak pilav yapılmaya çalışıldığında ısıya çok da dayanıklı olmayışlarından ötürü ve doğru yayamamaları nedeniyle pirinçler tabana yapışabilir. Bir taraf daha fazla ısı aldığı zaman da belli başlı yerlerinde yanıklar oluşabilir. Az tereyağı ve sıvı yağ kullanmak, pilava yeterince su ilave etmemek, tüm suyunu çekince ocaktan almak da dibinin tutmasına neden olabiliyor.
Bu nedenle pilavınızı pişirirken, pilav yapımı için özel üretilmiş pilav tenceresi ya da tavalarını kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı, yanmaz yapışmaz, kalın tabanlı kapaklı tavalar ve tencereler de iş görecektir. Pilav yaparken ocağınızın orta ateşte olmasına dikkat edin. Pilavınıza doğru oranda su ilave edin. Suyunu tamamen çekip, pişmek için suyu kalmayana dek ocağın üzerinde bırakmayın. Hafif nemli bir haldeyken ocaktan alın ki demlenebilsin ve dibi tutmasın.
Yeterli miktarda tereyağı ya da sıvı yağ eklediğinizden de emin olun. Pilavınızı yaparken içerisine koyacağınız limon suyu hem onun daha beyaz olmasına yardımcı olacaktır, hem de dibinin tutmamasına etki edecektir. Bunları yaparsanız nefis pilavlarınızın olacağı garanti.
Pilavın dibi tutarsa ne yapılır?
Diyelim ki bir şeyler yanlış gitti ve pilavınızın dibi tuttu. Farkeder farketmez ocaktan alın. Demlenmeye bırakmadan önce içerisine ekmek dilimi koyun. Bu onun yanık kokusunu alacak ve lezzetini güzelleştirecektir.
Pilavınızın dibinin tuttuğunu demlendikten sonra farkettiniz diyelim. O zaman da içerisine 1 dilim ekmek ilave edin ve tencerenizin veya tavanızın kapağını kapatın. Birkaç dakika bu şekilde bekletin ve yanık kokusunun gitmesini bekleyin.
Bu şekilde bir süre beklettikten sonra ekmek dilimini içerisinden alın. Pilavı hiç karıştırmadan, yanık kısımlarını almamaya özen göstererek başka bir tencereye aktarın. Aktardıktan sonra güzelce karıştırın. Yanık kokusu gitmiş, tadı bildiğimiz pilavdan farksız nefis pilavınız hazır!
Yorumlar
0