Para ağacı bakımı nasıl yapılır?

Para Ağacı (Pachira) Bakımı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Evde, bahçesinde ya da balkonunda bitki yetiştirmeyi sevenlerin son yıllardaki favorilerinden para ağacı ile ilgili bilmeniz gereken detayları anlatıyoruz, toplanın! Para ağacı nedir, para ağacı bakımı nasıl yapılır, para ağacı nasıl budanır, nasıl çoğaltılır ya da evde nerede durmalı gibi para ağacı bakımı ile ilgili aklınıza takılabilecek tüm soruların cevapları hemen aşağıda sizi bekliyor.

Siz de evinizde para ağacı yetiştiriyorsanız, yetiştirmek istiyorsanız ya da sevdikleriniz size bir para ağacı hediye ettiyse ama ona nasıl bakacağınızı tam olarak bilemiyorsanız aşağıdaki temel adımları uygulayarak para ağacınızı sağlıkla büyütebilirsiniz. 

İçindekiler

  • Para ağacı nedir?

Para ağacı nedir?
  • Para ağacı, Orta ve Güney Amerika başta olmak üzere, Afrika, Hindistan gibi ülkelerde yetişen, doğada 15-18 metreye kadar uzayabilen boyuyla dikkat çeken, evde ise saksı bitkisi olarak yetiştirilebilen tropikal ve özel bir bitki. 
  • Dünyanın farklı yerlerinde "pachira" ismiyle bilinen para ağacı, ülkemizde de bereket ağacı, şans ağacı, para çiçeği, para bitkisi gibi isimlerle de anılıyor.
  • "Neden para ağacı deniyor?" derseniz onu da hemen açıklayalım: Bu özel ağaç, hızlıca büyüyüp gelişiyor ve bol bol yeni yaprak veriyor. Bu özelliğinin de bolluk, bereket, şans, para getirdiği söyleniyor.
  • Para ağacının bolluk ve bereket getirmesi için saksısındaki toprağa bozuk para gömenler olduğu dahi söyleniyor.
  • Bolluk, bereket, şans ve para getirdiği söylendiği için para ağacı ülkemizde ev hediyesi, yeni iş hediyesi olarak sıkça tercih ediliyor.
  • Para ağacı bakımı nasıl yapılır?

Para ağacı bakımı nasıl yapılır?

Evinizde para ağacı yetiştirmek istiyorsanız ya da size de sevdiklerinizden hediye olarak para ağacı geldiyse ve "Para ağacı bakımı nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız hemen anlatalım:

  • Toprak ve saksı seçimi: Para ağacı geçirgen ve torf bakımından zengin toprakları sever. Kum oranı yüksek, iyi drene edilmiş toprakları tercih edebilirsiniz. Eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi değilseniz çiçekçilerden, yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışan görevlilerden bu konuda destek alabilirsiniz. Saksı seçiminde ise saksının altında drenaj için deliklerin bulunduğundan emin olmalısınız. Kökleri gevşek değil sıkı olmayı sevdiğinden para ağacı için çok büyük değil görece küçük saksıları tercih edebilirsiniz.
  • Güneş ışığı ve konumlandırma: Para ağacı çok sıcak ya da çok soğuk ortamları sevmez. Ortam sıcaklığının 16 ila 18 santigrat derecelerde olduğu ortamlarda ise verimli bir şekilde gelişim gösterir. Bu sebeple para ağacınızı aşırı hava akımlarına, rüzgarlara maruz kalmayacak, iç alanlarda konumlandırabilirsiniz. Yarı aydınlık yarı gölge alanlarda da rahatça gelişim gösterebildiğinden para ağacını evinizde, ofisinizde yetiştirebilirsiniz. Güneş ışıklarına aşırı şekilde maruz kalmasının ise önüne geçmelisiniz. Aksi halde yapraklarında hızlıca sararmalar oluşacaktır, aman dikkat.
  • Sulama: Para çiçeği nemli topraklarda kolayca gelişim gösterdiğinden sulama sıklığını da toprağı sürekli nemli kalacak şekilde ayarlamanız önemlidir. Mevsime göre kışları daha az, ilkbahar ve yaz aylarında ise daha çok sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken doğrudan çeşmeden su almak yerine dinlendirilmiş oda sıcaklığındaki suları tercih etmeniz daha doğru olacaktır, aklınızda bulunsun.
  • Para ağacı nasıl budanır?

Para ağacı nasıl budanır?

Para ağacınızda sararan yapraklar varsa ya da budama zamanının geldiğini düşünüyorsanız para ağacını nasıl budayacağınızı bilmenizde fayda var:

  • Para ağacının kontrollü şekilde büyümesini istiyorsanız budamasını ilkbahar aylarında yapabilirsiniz.
  • Sararan, çürüyen yaprakları varsa vakit kaybetmeden sararan, hastalanan yaprakları bitkiden uzaklaştırmalısınız.
  • Bunun için bir bitki makasıyla, diğer dallara zarar vermeden sararan yaprakların olduğu dallardan yaprakları dikkatlice ayırmanız yeterli olacaktır.
  • Para ağacı nasıl çoğaltılır?

Para ağacı nasıl çoğaltılır?

Elinizdeki para ağacını çoğaltmak isterseniz bunun için iki farklı yöntem uygulayabilirsiniz. çelikle çoğaltma ya da köklendirme.

Çelikle çoğaltma işlemi için ilkbahar aylarını tercih edin ve bitkiden sağlıklı 15-18 cm uzunluğunda bir dal seçin. Bu dalı bitki makası ya da keskin bir bıçakla bitkiden dikkatlice ayırın. Elde ettiğiniz bu dalın alt kısmındaki yaprakları kesin ve elde ettiğiniz bu çeliği hafifçe nemlendirdiğiniz toprağa dikin. Toprağı sürekli nemli tutmaya dikkat ederek köklenmesini bekleyin. Yeni 4-8 hafta arasında köklenecektir.

Köklendirme yöntemi ise evde uygulaması daha zor bir yöntem ve işin uzmanı değilseniz bu yöntemi uygulamanız tavsiye edilmez, aklınızda bulunsun. Zira bu yöntemde bitkinizden köküyle birlikte bir gövde kesiti çıkarmanız gerekiyor ve bu da ana bitkinize de zarar verebilecek bir işlem. Bu işlemin sonrasında ise yeni köklü bitkiyi yine toprağa ekmeniz ve düzenli olarak sulamasını yapmanız yeterli. Ancak dediğimiz gibi bu yöntem ana bitkinin sağlığını etkileyebileceğinden eğer bu konuda uzman değilseniz evde uygulamamanızı öneririz.

  • Para ağacı evde nerede durmalı?

Para ağacı evde nerede durmalı?

Para ağacının sevdiği ortamlardan yukarıda söz etmiştik ama siz onu evde nereye konumlandıracağınıza karar veremiyorsanız şu detaylara dikkat etmelisiniz:

  • Para ağacınızın yerini sık sık değiştirmemelisiniz.
  • Yapraklarının sağlıklı göründüğü, sararmadığı ve dökülmediği bir ortam belirlemeli ve saksınızı orada muahafaza etmelisiniz.
  • Ortamdaki nemin çok az ya da fazla olmadığından emin olmalısınız. Nem az olursa yapraklar dökülecek, fazla olursa para ağacının yapraklarında mantar hastalığı gibi farklı bitki hastalıkları oluşacaktır, aman dikkat.
  • Para ağacını, evinizde dolaylı olarak güneş ışığı alabileceği, tül perde arkasında, yarı gölge yarı aydınlık alanlarda tutabilirsiniz. Doğrudan alacağı aşırı güneş ışığı da yapraklarında solma ve sararmalara neden olabilir, unutmamalısınız.

Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

yemeksevdam128 Ağustos 2024 14:49
Ya bu bitkiden evimizde vardı ama köpeğim koşarken saksısına çarptı ve düşürdü daha sonra yeni saksıya taşısamda yapraklarındaki sarılıklar kaybolmadı acaba çok su verdiğim için mi yoksa yeni saksısını mı beğenmedi?
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?