Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

Bal Kabağı Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Toplanır?

Favorilerime
Ekle

Sonbaharın en sevilen, en tatlı turuncusu bal kabaklarını bugün radarımıza alıyor, bal kabağı hangi mevsimde yetişir, hangi bölgelerde kendisine daha sık rastlamamız mümkün olur, bal kabağı nasıl olgunlaşır ve olgunlaştığı nasıl anlaşılır ve bal kabağı ne zaman toplanır gibi aklınıza takılabilecek birçok soruya yanıt verelim istiyoruz.

Hatırlarsınız, daha önce saksıda, evde, bahçede bal kabağı nasıl yetiştirilir detaylarıyla anlatmıştık. (Bakınız: Bal kabağı nasıl yetiştirilir?) Şimdi de sıra hasat zamanına dair bilinmesi gerekenlerde!

İçindekiler

Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?
Bal kabağı hangi bölgede yetişir?
Bal kabağı nasıl olgunlaşır?
Bal kabağı ne zaman toplanır?
  • Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

Bal kabağı hangi ayda ekilir, hangi mevsimde yetişir, hangi toprakta verimli büyür gibi soruları olanların sorularına yanıt vererek hızlıca başlayalım:

  • Cucurbitaceae familyasından olan sevimli bitkilerden bal kabağı sonbahar ve kış aylarında tezgahlarda karşımıza çıksa da onun yolculuğu ilkbahar-yaz aylarında başlıyor aslında.
  • Ilıman iklimlerde kolayca yetiştirilebilen bal kabaklarının tohumları çoğunlukla don riskinin azaldığı ılık ilkbahar günlerinde yapılıyor.
  • Toprak sıcaklığının da 10 santigrat derecenin üzerine çıktığı bu zamanlarda bal kabağı ekimi için su tutma kapasitesi olan, geçirgen ve organik maddeler bakımından zengin toprakların seçilmesi de büyük önem taşıyor.
  • Özellikle mayıs ve haziran gibi havaların ve toprağın iyice ısınmaya başladığı aylarda tohumlar kolayca çimleniyor ve bitki büyümeye başlıyor.
  • Yazın sıcaklıkların artmasıyla birlikte bal kabakları verimli bir şekilde büyüyüp gelişiyor, kabuğu sertleşiyor, sapı kurumaya başlıyor içi etleniyor ve lezzetini buluyor. Sonbaharda ise hasat dönemi geliyor. Bal kabağının mevsimler içindeki yolculuğu işte böyle tamamlanıyor.
    • Bal kabağı hangi bölgede yetişir?

    Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

    Dünya üzerinde birçok farklı çeşidi bulunan bitkilerden olan bal kabağı, Çin'den Hindistan'a, Ukrayna ve Rusya'dan Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar birçok farklı bölgede yetiştirilebiliyor. Ilıman iklimlerde kolayca yetişen bir bitki olduğundan ülkemizde de en çok Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde kendisine rastlamak mümkün oluyor. Sakarya, Düzce, Afyonkarahisar ve Ankara gibi illerimiz de bal kabağı meşhur şehirlerimiz arasında yerini alıyor.

    • Bal kabağı nasıl olgunlaşır?

    Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

    Bal kabağı nasıl olgunlaşır, bal kabağının olgunlaştığı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız sizi de hemen böyle alabiliriz:

  • Bal kabağı, tohumları toprağa ekildikten ve çimlenmeye başladıktan sonra düzenli olarak sulaması yapıldığı sürece kolayca yetişir ve büyümeye başlar.
  • İlk yaprakları toprağın üzerine çıktıktan sonra kendine besin üretebilir hale gelen bal kabağı bitkisi önce çiçeklenir, ardından da hem kökleri hem de gövdesi büyümeye hızla devam eder. Bu olgunlaşma süreci ortalama olarak birkaç ay sürer.
  • Meyvesi büyümeye başlayan bal kabaklarının olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için kabuklarını kontrol edebilirsiniz. Olgunlaşan kabakların kabukları sertleşmiş olacaktır.
  • Aynı şekilde bal kabağının sapını da kontrol edebilirsiniz. Sapının kuruması, meyvenin olgunlaştığı anlamına gelir.
  • Rengine bakarak da meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlayabilirsiniz. Olgun bal kabaklarının rengi genç haline göre koyulaşır. (Bu durum cinsine göre değişiklik gösterecektir.)
    • Bal kabağı ne zaman toplanır?

    Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?

    Sıra geldi bal kabağı ne zaman toplanır sorusuna yanıt vermeye. Aslında yukarıda da sıraladığımız gibi bal kabağının olgunlaşma işaretlerini takip ederek buna kolayca karar verebilirsiniz. Hasat zamanıyla ilgili olarak ise şunları bilmenizde fayda var:

  • Bölgeden bölgeye, iklim koşullarına, ekilen kabağın cinsine ve bakımına ne kadar önem verildiğine göre değişse de bal kabakları genel olarak ekim-kasım aylarında toplanmaya başlar.
  • Eğer yetiştirilen bölge fazla sıcak ise hasat zamanı daha erken bir tarihe alınabilir. Aynı şekilde iklim koşulları yeterince elverişli değilse bal kabakları geç gelişim gösterebilir ve bu da hasat zamanının sarkmasına neden olabilir.
  • Ortalama olarak bal kabağının olgunlaşma süresi ekiminden 80 ila 100 gün arasında hesaplanır.
  • Bu sürenin sonunda bal kabaklarının kabuklarının sertleşmiş ve renklenmiş olması, sapının ise kurumuş olması beklenir. Eğer bu şartlar sağlanmışsa bal kabakları toplanmaya hazırdır.
  • Eğer görece soğuk bölge ve iklimlerde bal kabağı yetiştiriciliği yapılıyorsa bu bölgelerde don riskinin takip edilmesi de toplanma zamanının belirlenmesinde önemlidir. Bal kabaklarının dona maruz kalmadan toplanması gerekir, aklınızda bulunsun.
  • Şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:

    Toprak Seçiminden Sulama Sıklığına, Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?

    En İyi Bal Kabağı Nasıl Seçilir?

    Üç Farklı ve Pratik Yöntemle: Bal Kabağı Buzlukta Nasıl Kolayca Saklanır?

    En Pratik Yöntemleriyle: Bal Kabağı Nasıl Pişirilir?

    Hazır Zamanıyken Bal Kabağını Doya Doya Değerlendirmelik 22 Farklı Tatlı Tarifi

    Sonbaharın En Sevilen Turuncusu Bal Kabağıyla Yapabileceğiniz 17 Nefis Tarif

    Büyük İhtimalle Şu Ana Dek Hiç Denemediğiniz Bal Kabaklı 12 Değişik Tarif


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?