Belki bugüne kadar adını hiç duymadınız, belki adını duydunuz ama ne olduğunu tam olarak bilmiyorsunuz. Hiç fark etmez, yaklaşın böyle, onu tüm yönleriyle tanıyacağız artık!
Çünkü bugün nohut kahvesini yakından tanımanın tam zamanı.
Evet, yanlış okumadınız, nohuttan yapılan bir kahveden söz ediyoruz.
Zor zamanlarda koşup gelen, evlerde Türk kahvesinin yerini dolduran nohut kahvesi nereden çıktı, nasıl yapılır bir bir anlatıyoruz.
Buyursunlar...
Dar zamanların efsane lezzeti: Nohut kahvesinin hikayesi
Nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesini öğrenince adını ilk kez duyduğunuza mutlu olabilirsiniz. Çünkü kendisi, savaş zamanlarında ortaya çıkan bir içecek aslında.
Birinci Dünya Savaşı zamanlarında halk yokluk içindeyken ve yurt dışından hiçbir ürün gelmezken, insanların yaratıcılıkları sayesinde ortaya çıkıyor nohut kahvesi. O dönemlerde özellikle Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli'de sıkça yapıldığı biliniyor. Tabii namı zamanla Işıkeli'den çıkıp yayılıyor.
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından bir süre daha devam ediyor nohut kahvesinin hakimiyeti. Sonra, zamanla yerini yeniden Türk kahvesine bırakıyor.
Ta ki İkinci Dünya Savaşı'na dek...
İkinci Dünya Savaşı patlak verince, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkileri görülüyor elbet. Savaşa girmememize rağmen, temkinli davranılması gerektiğinden yurt dışından ithal edilen ürünler sınırlanıyor, kahve çekirdeği de gelmez olunca nohut yeniden fincanlardaki yerini alıyor.
Ardından 70'li yıllarda, yine ekonomik önlemler söz konusu olduğunda beliriveriyor mutfaklarda nohut kahvesi. Anlayacağınız nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesi işte böyle yokluk zamanlarına dayanıyor genellikle.
Çanakkale'de hala ilgi gören lezzet: Nohut kahvesi nerede bulunur?
Hikayesiyle biraz üzse de lezzetini merak ettiren bu lezzet, günümüzde bulması oldukça zor olan tatlardan.
Yine de hala toz halini bulabileceğimiz online alışveriş siteleri bulunuyor. Elbette daha önce denemediğiniz herhangi bir yiyeceği ya da içeceği alırken dikkat edeceğiniz gibi nohut kahvesini alırken de güvenilir yerlerden aldığınıza emin olmanız gerekiyor.
Bunun dışında, Çanakkale'nin Biga ilçesinde nohut kahvesi hala ilgi görüyor. Olur da bir gün yolunuz oralara düşerse Işıkeli köyüne gidip nohut kahvesini sorabilir, tarihi hikayesini yöre insanlarından dinlerken bu efsane lezzeti yudumlayabilirsiniz.
Nasıl hazırlanıyor derseniz: Nohut kahvesinin yapılışı
"Nohuttan nasıl kahve yapılabilir ki" diye düşünüyorsanız hemen anlatmaya başlayalım.
Önce nohutlar bir güzel haşlanıyor, ardından kurutulup özel makinelerde tıpkı kahve çekirdeği kavrulur gibi kavruluyor. Sonra da değirmenden çekilip toz haline getiriliyor ve kullanıma hazır oluyor.
Pişirilme aşamasında ise Türk kahvesiyle benzer bir sıra takip ediliyor. Ancak kimileri içine yarım çay kaşığını geçmeyecek kadar karbonat da atıyor. Karbonat, kahvenin daha köpüklü olmasını sağlıyor. Ama siz, nohut kahvesi yapmak istiyorsanız içine karbonat atmanız şart değil.
Son olarak, nohut kahvesi genel olarak şekersiz içiliyor. Çünkü ortaya çıktığı zamanlarda şeker de ulaşılması zor bir malzeme olduğundan kahvenin içine konulmuyor. Bunun yerine yanında kuru üzüm servis edilmesi adetten sayılıyor.
Siz de nohut kahvesini orijinaline en uygun haliyle tüketmek isterseniz içine şeker katmak yerine yanında kuru üzüm yemeyi deneyin deriz.
"Nohut kahvesinin normal bir Türk kahvesinden ne farkı var" derseniz, aslında tadı oldukça benziyor, sadece rengi biraz daha açık oluyor. En önemli farksa nohut kahvesinin kafeinsiz olmasında yatıyor. Bu nedenle özellikle kafeine karşı duyarlılığı olanlar ya da kafein tüketmekten hoşlanmayanlar için nohut kahvesi oldukça ideal, bizden söylemesi.
Yorumlar
1