Cilt bakımında doğal malzemelerden ya da elindeki ürünlerden yararlanmayı sevenlerin son yıllarda çokça tercih ettiği cilt bakım rutinlerinden biri haline gelen kahve peelingi nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır öğrenmek isterseniz böyle buyurun lütfen.
Uygulamasında farklı birçok malzemeden destek alınabilen, cilt tipine göre peeling tarifini çeşitlendirebileceğiniz kahve peelinginin faydaları nelerdir öğrenince siz de hemen uygulamak isteyebilirsiniz. Ancak dikkat, uygularken dikkat etmeniz gerekenler de yok değil. Aksi halde kahve peelingi cildinize zarar da verebilir. Peki neymiş o noktalar dersiniz? Gelin, şimdi tüm yönleriyle kahve peelingi nedir, ne değildir inceleyelim.
Kahve peelingi nasıl yapılır?
Kahve peelingi nasıl yapılır incelemeye başlamadan önce kahve peelingi nedir, kısaca anlatmadan geçmek olmaz. Cilt yüzeyini ölü derilerden arındırmayı amaçlayan peeling, gözeneklerin temizlenmesini sağlayan cilt bakım yöntemlerinden biri. Mekanik peeling ve kimyasal peeling şeklinde ikiye ayrılan peeling'te, evde uygulanabilen, taneli yapıdaki maddelerin cilde zarifçe sürülmesi şeklinde uygulanan yöntem mekanik peeling olarak bilinen ve peeling dendiğinde akla ilk gelen yöntem aslında. İşte bu yöntemi uygulamak için seçebileceğiniz malzemelerden biri de pütürlü bir yapısı bulunan kahve. Peki kahve peelingi nasıl yapılır, nasıl uygulanır? Hemen anlatalım:
Kahve peelingini evinizde bulunan her türlü kahve ile uygulayabilirsiniz aslında. Seçtiğiniz kahvenin herhangi bir kahve çekirdeğinden doğrudan öğütülerek hazırlanmış olması yeterli. Filtre kahve, Türk kahvesi ya da kahveyi içtikten sonra arta kalan kahve telvesi kahve peelingi için en çok kullanılanlar. Kahve peelingi nasıl hazırlanır diyenler için birkaç basit kahve peelingi tarifi verelim hemen.
Kolay kahve peelingi tarifi
Eğer her gün filtre kahve ya da Türk kahvesi tüketiyorsanız bu kahvelerden arta kalan telveleri değerlendirebilirsiniz. Elinizde kalan telveleri bir kaseye alın ve içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Ardından temiz cildinize hazırladığınız bu karışımı dairesel hareketlerle, çok bastırmadan uygulayın. Bir süre bekletip ılık suyla, dikkatlice cildinizi bu karışımdan arındırın ve her zaman kullandığınız nemlendiricinizi cildinize sürün. İşte bu kadar!
Kahve ve şeker peelingi
Elinizde kalan kahve telvesini bir kaseye aktarın ve içine 1 tatlı kaşığı kadar esmer şeker ilave edip karıştırın. Eğer çok katı kalırsa içine bir miktar bal ya da yumurta akı ilave ederek karışımın macun kıvamına gelmesini sağlayın. Bu karışımı da parmaklarınızla dairesel hareketlerle masaj yapar gibi cildinize uygulayın. Çok bastırmamaya dikkat edin. Bir süre bekletip ılık suyla durulayın ve nemlendiricinizi cildinize uygulayın.
Kuru ciltlere uygun kahve peelingi tarifi
Eğer cildiniz çok kuruysa kahve telvesini bir kaseye alıp içine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı, badem yağı ya da zeytinyağı ilave edin. Ardından cildinize dairesel hareketlerle çok bastırmadan uygulayın ve durulayıp nemlendiricinizi sürün. Kullanacağınız yağ, cildinizin daha fazla kurumasına engel olacaktır.
Yağlı ciltlere uygun kahve peelingi tarifi
Eğer cildiniz yağlıysa bu kez de kahve telvesinin içine birkaç damla limon sıkabilir ve karışımı bu şekilde cildinize dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz.
Vücut için kahve peelingi tarifi
Eğer kahve peelingini selülit ve çatlakların görünümünü azaltmak için vücudunuzun büyük bir bölümüne uygulamak istiyorsanız elinizdeki kahve telvesini bir kaseye alıp üzerine 3 yemek kaşığı kadar deniz tuzu ve 3 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı ilave edip karıştırmanız yeterli. Bu karışımı da cildinize çok bastırmadan, dairesel hareketlerle uygulayın ve ardından güzelce durulayıp vücut nemlendiricinizi sürün.
Not: Eğer kahve içmiyorsanız ve elinizde kahve telvesi yoksa tüm bu peeling tariflerini doğrudan öğütülmüş kahve ile de hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız peeling çok katı kalırsa biraz su, bal ya da zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi bir yağ ekleyerek macun kıvamına getirebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Kahve peelingi faydaları nelerdir?
Kahve peelinginin nasıl uygulanacağını öğrendik, sıra geldi asıl önemli kısma: "Kahve peelingi ne işe yarar?" sorusuna yanıt bulmaya. Buyursunlar, kahve peelinginin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:
Kahve peelingi zararlı mı?
Kahve peelinginin faydalarını anlattık ama bitti mi? Asla. Kahve peelinginin olası yan etkilerini, zararlarını da konuşmadan geçmek olmaz.
Peeling genel olarak uygulaması çok hassasiyet isteyen bir işlem olduğu için kahve peelingi yapmaya karar vermeden önce iyi düşünmek gerekiyor. Aksi halde yanlış ve ölçüsüz uygulanan bir kahve peelingi cildin tahriş olmasına sebep olabiliyor. Ciltte uzun süreli kızarıklıklar, çizikler, yaralar oluşması da söz konusu oluyor.
Peelingi cildinize uygularken asla bastırmamanız, zarif ve dairesel hareketlerle uygulamanız, işlemin ardından cildinizi güzelce yıkayıp durulamanız ve nemlendirici sürmeniz de önemli. Çünkü peeling işlemi sonrası ölü derilerden arınan cilt her zamankinden daha hassas oluyor, cildin nem ihtiyacı artıyor.
Bunların yanında peelingi haftada 1, en fazla 2'yi geçmeyecek şekilde yapmak da büyük önem taşıyor. Sık yapılan peeling işlemi cildin kurumasına, tahriş olmasına ve uzun vadede daha hızlı yıpranmasına sebep olabiliyor.
Tüm bunların ışığında önerimiz, kahve peelingi uygulamadan önce bir cilt uzmanına danışmanız ve kendi cilt tipinize uygun önerileri ondan almanız olacak. Sağlıklı günler!
Şu yazılarımız da size yardımcı olabilir:
Vücut Çatlaklarının Görünümünü Hafifletecek Ev Yapımı 5 Doğal Krem ve Peeling
Cildinizdeki Tüm Kirlere Tankla Tüfekle Savaş Açan 7 Doğal Yüz Peelingi
Doğal Malzemelerle, En Etkili Şekilde: Evde Adım Adım Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Yorumlar
0