coffee beans

Kafein Hakkında Bilseniz Hiç Fena Olmayacak 9 Uyanık Bilgi

Favorilerime
Ekle

Büyüklerimizin “Sen sus küçükler kahve içmez” demeyi bıraktığı günden bu yana kafein diye bir şeyin varlığını duymuş hatta gerekirse cümle içinde kullanır olmuşuz. Ancak muhtemelen kafeinin orta karar içilirse uyutmadığı, çok içilirse hoş olmadığı konusundan öteye pek gidememişiz.

Tüm dünyadaki en büyük bağımlılık şu an adını bile yazmak istemediğimiz o onlarca madde değil aslında kafeindir. Hatta Amerika’da bu konuyla ilgili terapi ve tedaviler yeni ‘trend’ler arasındaki yerini bile almıştır.

Peki kafein dost mudur düşman mıdır?

Kafein gizli bir ajandır
Kafein, beyinden uyku emriyle ayrılan taşıyıcı adenozin molekülünün, bunu hücre içinde gerçekleştirecek adenozin reseptörüyle buluşmasını engellemeye çalışan bir gizli ajandır.

Vücudun doğal akışının küs kuzenidir
Kafein gizli ajandır çünkü vücudun doğal akışına karşı hareket eder ve tanınmaması gerekir. Adenozin molekülü ve adenozin reseptörünün buluşmasını engellediğinde hipofiz bezine göre işler yolunda gitmiyordur ve inisiyatif alıp ortalığa adrenalin basar. Bu da vücudu uyanık ve zinde tutar.

Adenozin reseptörü yasak aşkın gerçek yüzünü görür
Çok fazla alındığında uykuyu ertelemiyor ve artık bir fayda etmiyor oluşu da ajanlık günlerinin sona erdiğini artık vücut tarafından tanındığını gösterir. Yani adenozin reseptörü yasak aşkın gerçek yüzünü görür ve ebedi aşkı adenozine dönmeye çalışır.

flickr/chichacha

flickr/chichacha

Aşk-ı memnunun devamı için daha çok kahve gerekir
Bu aşk-ı memnu durumunun devam edebilmesi için daha çok kafein gerekir ki bunun da sonu yokluğunda baş, bel ve sırt ağrıları gibi fiziksel yoksunluk hissettirecek bağımlılığa yol açar.

Aşırı derecede tüketimi can yakabilir
Aşırı derecede kafeinin tüketiminin, kafein koması ismi yakışacak derecede sonuçları olabilir. El ve ayak titremesi, kalbin daha hızlı atması, gereksiz asabiyet, terleme ve kusma isteği bu sonuçların birkaçıdır.

Kahve kafeinin yarenidir
Bilindiği üzere kola gibi gazlı içeceklerde de kafein vardır. “Abi kola da bağımlılık yapıyormuş” cümlesinin kurulabiliyor olma sebebi de bu yüzdendir. Ancak hiçbiri kahve kadar kafein barındırmaz. Bir bardak kahvede 100 mg kafein varken bir bardak kola 35-40 mg kafein taşır. Bir de enerji içeceği vardır ki onun olayı bambaşkadır haliyle.

Doğal ve sentetik kahve çift yumurta ikizidir
Doğal ya da sentetik kahvelerin arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisi de aynı derecede faydalı ya da zararlıdır. Çünkü formülleri tamamen aynıdır.

Alışmak sevmekten daha zor gelir
Kahve farkında olmadan vücudu bir deney faresi haline getirir. Vücut sabah sabah uyku sersemi onu içmeden kendine gelemez, akşamüstü yudumlamadan işe devam edemez. İnsan vücudu üzerinde kesinlikle haddi olmayan haklar iddia eder.

Bir bardaklık son
Ve gecenin sonunda günde dolu dolu bir bardak kahve zinde kalmak için yeterlidir.

Görsel: Nationaladdictionrecovery


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?