dev-su-damlasi-icilebilir-2

Fikri Şahane: Plastik Şişe Yerine Dev Su Damlası

Favorilerime
Ekle

Bugün ailemizden daha çok plastik görüyor, sevgilimize/eşimize dokunduğumuzdan daha çok plastiğe dokunuyoruz. Maalesef dünyanın en sevimsiz maddesi plastik hayat soframızın tam ortasında yer alıyor. Üstelik o sofradan kalkması, doğada yok olması için de 1000 yıl gerekiyor. 1000 koca yıl.

Bütün samimiyetimizle söylüyoruz, keşke plastik hiç olmasa (en azından yiyecek ve içeceklerimize bulaşmasa) plastik kaşıkların canı cehenneme olsa, yaşam kaynağımız suyu plastikten içmesek mesela.

Milyonlarca insanla paylaştığımız bu dilekleri sanırız Londra'da yaşayan İngiliz endüstriyel tasarım öğrencileri gerçekleştirecek. Hatta gerçekleştirdiler bile. Buraya gelmesini bekliyoruz.

Ümitlerimizi yeşerten tasarımın adı Ooho. Moleküler gastronomiden ilham alınarak yapılmış. Tasarımı muazzam, ucuz üretim, toprakta çözülebiliyor ve hazneyi çevreleyen kısım da yenebiliyor.

Tasarımın ya da fikrin alametifarikası ise mutfaktan gelenler için biraz tanıdık. Spherification adı verilen teknik 1950'lerden kalmakla beraber moleküler gastronominin mihenk taşlarından. En basit haliyle anlatmaya çabalayalım: Sıvı (portakal suyu, zeytin suyu ya da su) içerisinde kalsiyum karbonat, kalsiyum klorid, sodyum aljinat gibi kimyasalların bulunduğu suya 'katılaşması' istenilen biçim kadar bırakılıyor. (bkz: Spherification'a Giriş) Suyu tutan haznenin çevresi de suyu buz seviyesinde dondurunca elde ediliyor.

Umalım ki bu işin seri üretimi yapılsın ve bir an önce tüketmeye başlayalım. Hatta buralardan birileri de 'dev su damlasından' ilham alsa, biz onları duyursak, bir şirket de projenin arkasında dursa, hayat bayram olsa.

Güzel olmaz mı?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0