yesil-bitki

Bahçe Sahibi Olmaya Gerek Kalmadan Evde Yetiştirebileceğiniz 9 Yeşillik

Favorilerime
Ekle

Yeterince güneş alan bir balkonunuz, hatta sadece tek bir pencere önünüz varsa, irili ufaklı saksılarda birbirinden farklı yeşillikler yetiştirebilirsiniz. Hem toprakla uğraşmanın verdiği muazzam hazzı keşfedebilir, bu şekilde doğayla iletişiminizi sürdürebilir, hem de kendi yetiştirdiğiniz bitkileri tüketmenin keyfine varabilirsiniz.

Bu yeşillikleri yetiştirmenin genellikle 3 yolu var: Tohum ekme, çelik ve daldırma yöntemi. Daldırma, bir bitkinin dalını, gövdesinden ve kökünden ayırmadan, dalı toprağa eğip ve ekip köklenmesini beklemek demek. Kök verdikten sonra da kökle birlikte topraktan ayırıp, ayrı bir saksıya dikiyorsunuz. Çelik ise bir bitkiden dal kopararak suda bekleterek veya doğrudan toprağa dikerek köklendirmek anlamına geliyor.

Güneş sever: Kekik

kekik

Kekik, az killi, kumlu ve humuslu toprak sever. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişir. 3-4 günde bir sulamak yeterlidir. Tohumdan veya daldırma yöntemiyle yetiştirilebilir. Aşırı sıcaklara ve sert rüzgarlara dayanıklıdır. Doğru zamanda toplayıp, kekiğin çayını demleyip içebilirsiniz.

Soğuk işlemez: Biberiye

biberiye

Biberiye, az kireçli, kumlu, humuslu toprak ister. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişebilir. 3-4 günde bir sulanması yeterlidir. Soğuk havaya dayanıklıdır. Tohum ve çelik yöntemleriyle yetiştirilebilir.

Biberiyeli, sarımsaklı fırın patates tarifini yaparken kendi biberiyenizi kullanmak harika olmaz mıydı?
Biberiye çayının faydaları da saymakla bitmiyor.

Her bölgenin bitkisi: Maydanoz

maydanoz

Maydanoz, hemen her tür toprakta yetişse de daha çok humuslu ve kumlu toprak sever. Tohum ile yetiştirilir. Ekmeden önce tohumları 1 gün ılık suda bekletmek, çimlenmesini hızlandırır. Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.

Her gün sulamak şart: Fesleğen

saksi-feslegen

Fesleğen, humuslu, az kumlu toprak ister. Güneşli ve yarı gölge alanda yetişir. Her gün sulamak gerekir. Tohumlama ile yetiştirilir.

En mis yeşil: Nane

taze-nane-ekimi

Nane, biraz kumlu ve humuslu toprak sever. Güneşli veya yarı gölge alanlarda yetişebilir. Her gün sulamak gerekir. Çelik, tohum ve ayırma yöntemleriyle yetiştirmek mümkündür.

Kendi nanelerinizi hasat edip taze veya kuru iken çayını yapabilir, hatta sirkesini bile kurabilirsiniz.

İlkbahar ve sonbahar için ideal: Roka

roka-ekimi

Roka, kumlu toprak sever. Güneşli değil yarı gölge alanlarda rahatça yetişir. Doğrudan güneşe maruz kalmamalıdır. En iyi sonbahar ve ilkbaharda yetişir. Her gün sulamak gerekir.

Mevsiminde tohum gerek: Tere otu

yesil-bitki

Tere otu, her tür toprakta yetişebilir. Fakat ilkbaharda daha iyi yetişir. Bu yüzden tohumunun bu mevsimde ekilmesi tavsiye edilir.

Hemen hemen her toprakta: Kuzu kulağı

kuzu-kulagi

Tohumları şubat-mart aylarında dikilmelidir. Yetiştiği koşullara göre mayıs-ağustos arasındaki aylarda tüketilmeye başlanabilir. Hemen her tür toprakta, güneşli veya yarı gölgeli alanlarda yetişebilir.

Humuslu toprak sever: Melisa (Oğul otu)

melisa

Melisa, kumlu ve humuslu toprak sever. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişir. Toprağı kurumayacak sıklıkta yani 2-3 günde bir sulanması yeterlidir. Çelik, tohum ve ayırma yöntemleriyle yetiştirilebilir.

Evde yeşillik yetiştirmeden önce bilmeniz gerekenler

- Bu bitkilerin yetiştirilme yöntemleri konusunda uzmanlar tarafından yazılmış eserlerden faydalanarak bilginizi artırabilir, daha iyi ve verimli hasatlar yapabilirsiniz. Bir kere öğrendikten ve toprağa alıştıktan sonra hayat boyu kendi bitkilerinizi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

- Bu yeşillikleri tohum ekme yöntemiyle yetiştirmek isterseniz, yapacağınız tek şey saksıya biraz su döküp toprağın nemlenmesini sağlamak, tohumları belli aralıklarla yerleştirdikten sonra üstünü 1 cm kalınlığında toprakla kapamak.

- Tohumları veya daldırma yöntemiyle ürettiğiniz dalları ekmeden önce toprağı iyice hava alacak şekilde küçük bir tırmık, kürek veya çatal-kaşık yardımıyla karıştırın, alt üst yapın.

- Tohum ekmek yöntemiyle yeşillik yetiştirecekseniz ve bol güneş alan bir alanınız yoksa saksının üzerini bir poşet veya streç film yardımıyla kapatabilirsiniz. Böylece tohumun çimlenmesini hızlandırmış olursunuz.

- Ektiğiniz tohumları da yetişen bitkileri de sularken, aşırı veya yetersiz sulama yapmamaya dikkat edin. Her ikisi de bitkinin çürümesine neden olabilir.

- Sulama işlemini güneşin tepede olduğu saatlerde değil, akşam veya sabahın erken saatlerinde yapmanız daha iyi olur.

- Bitkiler yetiştiğinde, onları hasat ederken, yani yemek üzere toplarken köklerine zarar vermemeye dikkat edin.

- Bitkilerinizi tamamen organik yöntemlerle yetiştireceğinizden çoğu buzdolabında en fazla 1 hafta boyunca taze kalacaktır. Her seferinde yalnızca ihtiyacınız olan kadarını hasat ederseniz, bitkinizi israf etmemiş olursunuz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?