Dartı, süt katığı, tartı ya da kaymak kavurması... Bu isimlerden birini bu zamana kadar duymuş ya da tatmışsanız böyle bir lezzetin varlığını keşfettiğiniz için kendinizi çok şanslı sayabilirsiniz. Çünkü en gelen bilinen adıyla dartı, bu topraklara özgü en geleneksel ve eski lezzetlerin başında geliyor. Kocaeli ve dolaylarında sıkça yapılan, Zonguldak, Bartın dolaylarında, Karadeniz'de ve İzmir başta olmak üzere Ege'nin bazı köylerinde de varlığına hala rastlanan tariflerden. Özellikle köy yerlerinde kış hazırlıkları için yapılan dartı, muhteşem lezzetiyle mutlaka bilinmesi gereken tariflerden.
Hadi gelin en eski lezzetlerimizden olan dartıyı daha yakından tanıyalım. Evlerimizde hazırlayalım ve tadına hep birlikte varalım.
Dartı (Süt katığı) nedir?
Dartı ya da diğer adıyla süt katığı, sabah kahvaltılarında daha sıvı ve sıcak bir haldeyken tüketilebilen, dondurulup yemeklerde tatlılarda kullanılabilen enfes lezzetlerden biri! Sütün kaymağının toparlanıp, bir tencere ya da tavanın içerisinde tortu kıvamına gelene kadar kaynatılması mantığına dayanıyor. Sıvı haldeyken kalıpların içerisine dökülere katı hale geliyor ve uzun süre dayanabilen, birçok tarife muhteşem bir lezzet veren bir tarife dönüşüyor.
Dartı en uzun süre dayanabilen lezzetlerden biri olduğu için eskiden büyüklerimiz kışa hazırlık amacıyla yaparlarmış. Bol yağlı bir sütün kaymağı toplanarak hazırlanan dartı (süt katığı), kış aylarında çok fazla enerji vermesi nedeniyle de tüketilirmiş. Isınmaya yardımcı olurmuş. Özellikle et yemeklerinde tereyağı niyetine de kullanılırmış. Şuan ülkemizde hala bazı yerlerde yapılıp tüketiliyor. Nereye ait olduğu tam olarak bilinmese de özellikle Ege'nin bazı köylerinde ve Kocaeli civarında ismi bilinen ve yapılan tariflerin başında geliyor.
Yorumlar
2