Eminiz, siz de mutlaka duymuşsunuzdur, kimileri çiğ yumurtanın pişmiş yumurtadan çok daha sağlıklı olduğunu söylüyor, özellikle vücut geliştiriciler için sık sık öneriliyor, zaman zaman "Sesimi güzelleştirmek için çiğ yumurta içiyorum." diyen ünlü isimler bile çıkıyor.
Peki ya bu gerçekten doğru mu, çiğ yumurta yemek gerçekten faydalı mı?
Buyurunuz, birlikte öğreniyoruz.
Önce bu ayrımı yapmalı: Çiğ yumurtanın besleyici değeri pişmiş yumurtanınkinden fazla mı?
Yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor, bunu çocukluğumuzdan beri biliyoruz aslında.
Sadece bir adet yumurtada 3 gram protein, A, B2, B5, B12 ve E vitaminler, kolin yani beynimizin sağlığı için ihtiyacımız olan en temel proteinlerden biri, yine aynı şekilde ismi bize pek tanıdık gelmese de göz sağlığımız için çok etkili olan lutein, zeaksantin gibi antioksidanlar başta olmak üzere birçok yararlı madde bulunuyor mesela.
Peki ama çiğ yumurta tüketmekle pişmiş yumurta tüketmek arasında bu yararlı maddeler ve besin değeri açısından herhangi bir fark var mı, hangisi daha mantıklı bir tercih dersiniz?
Öncelikle yumurtayı pişirmek, aslında birçoğumuzun bildiği gibi içindeli bu yararlı maddelerin bir kısmını yok edebiliyor. Ama yapılan birçok araştırma ve deneye göre pişmiş yumurta ile çiğ yumurta arasındaki besin değeri farkı yok sayılabilecek kadar küçük.
Dünya çapında tanınan bir diyetisyen olan Tara Gidus, “Yumurta en önemli protein kaynaklarından biri ve beyin, bağışıklık ve sinir sistemimiz için çok faydalıdır. Pişirildiğinde de bu faydalardan yararlanmaya devam edebiliriz." diyor.
Kısacası "besleyici değer" olarak baktığımızda aralarında pek fark yok. Ama konuyu "beslenme" boyutunda ele aldığımızda pişmiş yumurta 1-0 öne geçiyor desek yeri. Neden derseniz hemen anlatalım: Araştırmalar, vücudumuzun çiğ yumurtadaki proteinin yüzde 50’sini ancak sindirebilirken, pişmiş yumurtadan aldığımız proteinin yüzde 90'a kadarını sindirebildiğini söylüyor.
Yaptığı çalışmalarla dünyaca ünlenen isimlerden Beslenme Uzmanı Heather Mangieri de ekliyor: "Başka bir soru işareti de biotin konusunda ortaya çıkıyor. Yumurtadaki önemli protein kaynaklarından biri avidin ve avidin, yumurta az pişirildiğinde ya da çiğ olarak yendiğinde biotinle bir araya gelen ve emilimi olmayan bir protein. Bu proteinden faydalanmak için yumurtayı mutlaka tam olarak pişirmek gerekiyor."
Başka bir şekilde anlatmak gerekirse, çiğ yumurtalar sadece sindirimde sıkıntı çıkartmakla kalmıyor aynı zamanda protein ve vitamin faydalarının bir kısmını kaybediyor.
Sağlık bu, riske atmaya gelmez: Çiğ yumurta yemenin sağlığımız üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu?
Konuyu bir de sağlık riskleri bakımından ele alalım, çiğ yumurta yemenin sağlığımız üzerinde zararlı bir etkisi olur mu, bunu öğrenelim.
Bildiğiniz gibi yumurtalar ne yazık ki bakterilere oldukça açık besinler. Özellikle salmonella olarak anılan ve kabuktan yumurtaya kolayca geçebilen bakterilere... Gıda zehirlenmelerinden tutun da daha hayati sorunlara kadar birçok rahatsızlığa sebep olan salmonella için Diyetisyen Lauren Antonucci şöyle diyor: "Çiğ ya da az pişmiş yumurta yemedeki asıl risk salmonella. Yemek zehirlenmesi, kramplar, ishal, bulantı, ateş ve baş ağrısı yapabilir. Bu semptomlar 6 ila 58 saat arasında başlar ve 7 güne kadar sürebilir."
Antonucci salmonella riskini sıfırlamak için yapılması gerekeninse yumurtayı güzelce pişirmek olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Pişirme sürecinde ısı yükselirken bakterinin yaşayamayacağı derecelere dek ulaşır. Böylece risk de ortadan kalkar."
Yorumlar
0