Hani bazı bitkiler vardır, adını çok duymuş, kendisini çok görmüşsünüzdür ama hakkında bilmeniz gerekenleri aslında öğrenmemişsinizdir. İşte ardıç tam da böyle bir şey aslında!
İstiyoruz ki artık ardıç dendiğinde onunla ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olun, biri ardıç yağından söz ettiğinde siz ondan çok daha önce ardıç yağının faydalarından yararlanmaya başlamış olun.
Tam da bu yüzden şimdi ardıç yağını tüm yönleriyle masaya yatıracak, ardıç yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır tek tek anlatacağız. Tabii ki herkesi ardıç yağının olası yan etkileri, zararları konusunda da bilgilendirmeyi unutmayacağız.
Eminiz, onu tanıyınca bugüne dek kaybettiğiniz zamana üzülecek, hemen bir ardıç yağı temin edip ondan faydalanmak isteyeceksiniz.
Buyursunlar, karşınızda artılarıyla eksileriyle ardıç yağı!
Önce bir ardıç ne öğrenelim tabii: Ardıç yağı nedir?
Binlerce yıldır var olduğu bilinen, o hemen hepimize tanıdık gelen tohumlarının faydası saymakla bitmeyen efsanevi bir bitki ardıç. Ağaç ve çalı formunda olan bu bitki, ülkemizin her yerinde kendiliğinden ve kolayca yetişebiliyor üstelik.
İşte bu bitkinin olgunlaştıkça rengi koyulaşan tohumları ya da meyveleri olarak anılan kısmından elde edilen yağ ardıç yağı. Cilt sağlığına olan katkılarından tutun da sinüzit ve buna bağlı baş ağrılarına kadar birçok soruna iyi gelmesi de onu aslında her eve girmesi gereken bitkisel bir mucize haline getiriyor. Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz ardıç yağı hem harici hem de dahili olarak kullanılabiliyor. Kullanımına geçmeden önce faydalarını öğrenelim diyor ve sizi hemen aşağıya doğru alıyoruz.
Ne işe yaradığını öğrenince onu çok seveceksiniz: Ardıç yağının faydaları
Haydi aldık diyelim: Ardıç yağı nasıl kullanılır?
Ardıç yağının bu kadar faydasını duyduktan sonra koşar adım aktara gidip almak isteyeceksiniz, biliyoruz. Ama almadan önce size nasıl kullanacağınız hakkında bilgi vermek istiyoruz. Ardıç yağı, yukarıda da söylediğimiz gibi hem harici hem de dahili olarak kullanılabiliyor. Yani isteyenler ağız yoluyla tüketebildikleri gibi isteyenler de farklı malzemelerle karıştırarak bu yağdan ciltleri için maskeler hazırlayabiliyorlar.
Eğer ardıç yağını dahili olarak tüketmek isterseniz tek başına tüketmemeye özen göstermeli, mümkünse 1/2 su bardağı suyun içine ya da bir küp kesme şekere maksimum 5 damla ardıç yağı damlatıp afiyetle tüketmelisiniz.
Eğer cilt rahatsızlıkları, selülit, çatlak ya da vücudun çeşitli yerlerinde oluşan ağrılar için ardıç yağını harici olarak kullanmak isterseniz 10 damla ardıç yağına yaklaşık 1-2 damla zeytinyağı ekleyip karıştırarak dilediğiniz bölgelere masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Yan etkilerinden haberdar etmeden bırakmayız: Ardıç yağının zararları

şifalı bitkisel yağlar
Vücudumuzun dört bir yanına sağladığı faydalardan ve kullanımından söz ettik ama yan etkileri olduğunu söylemeden, sizi ardıç yağının faydaları konusunda bilgilendirmeden de geçecek değiliz.
Birçok faydası bulunan bu denli etkili bir madde, elbette yanlış bir şekilde kullanıldığında çeşitli zararlara da yol açabiliyor. Çok yoğun olduğu için tek bir damlası bile vücudumuzda beklediğimizden çok daha büyük etkiler yaratabilen bu yağı kullanırken çok dikkatli olmak, ölçülü davranıp aşırıya kaçmamak büyük önem taşıyor.
Hamilelik dönemindeki kadınların, böbrek, kalp ya da karaciğer gibi organlar başta olmak üzere vücudunun herhangi bir yeri ile ilgili çok ciddi ya da kronik bir rahatsızlığı bulunanların, şeker hastalarının kullanması tavsiye edilmiyor.
Aynı şekilde ardıç yağına ya da benzer malzemelere karşı alerjik reaksiyonlar gösteren ya da gösterebilecek hassas bünyeli insanların da mutlaka ama mutlaka doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekiyor.
Son olarak çok yoğun bir yağ olduğundan zeytinyağı gibi farklı yağlar ya da malzemelerle seyreltilerek kullanılması öneriliyor diyor ve siz, siz olun sağlığınız için risk oluşturabilecek hiçbir ürünü, bitkisel dahi olsa kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerileri ya da onayı olmadan ardıç yağı da dahil olmak üzere hiçbir ürünü düzenli olarak kullanmaya başlamayın diyelim.