balikesir-one-cikan

Yeşil ve Mavinin Buluştuğu Balıkesir'in Kendisi Gibi Renkli 14 Şahane Lezzeti

Favorilerime
Ekle

Hem Marmara hem de Ege denizlerine kıyısı olan güzeller güzeli şehirlerimizden Balıkesir, Kaz Dağı'ndan Kuş Cenneti'ne, Şeytan Sofrası'ndan plaj ve kaplıcalarına dek her adımınızda muhteşem güzellikler görebileceğiniz yerlerden.

Doğal güzelliklerin tam anlamıyla en güzellerinin toplandığı bu harikulade şehir, insana huzur veren, adım atar atmaz mutlu eden zenginlikleri yetmezmiş gibi bir de mutfağıyla mutlu ediyor insanı. Tatlısından tuzlusuna, sofralarında var olan her bir lezzetle damakları şenlendiriyor, yemeklerinden bir yiyenin bir daha unutamadığı nefis bir memleket olup çıkıyor.

Biz de bu kadar muhteşemliğe kayıtsız kalamıyor, bugüne kadar hiç gitmemiş olanlara gitme sebebi olacak, orada yaşayanlara minnet duygusunu bir kez daha yaşatacak, memleketinden ayrı düşenleri ise anılara sürükleyecek Balıkesir yemeklerine doğru uzanıyoruz.

Bu nefis Balıkesir yolculuğunda bize eşlik etmez miydiniz?

Küçük bir not: Balıkesir'in tüm yemekleri bir yazıya sığmaz, sığamaz, biliyoruz, eksik kalmış dediğiniz yemekler varsa sizden hemen adını, tarifini ve fotoğrafını bekliyoruz. Çünkü listemizi birlikte güncel tutalım istiyoruz.

En bilinenle başlayalım: Höşmerim

Peyniri tatlılara çok yakıştırdığımızı hep söylüyoruz, peynirden yapılan bir tatlıyı nasıl seviyoruz siz düşünün artık. Sadece en hasından bir höşmerim yemek için bile gidilir bizce Balıkesir'e. Peynir ve irmik bir araya gelir de güzel olmaz mı zaten? Oluyor, hem de mis oluyor.

Biliyoruz, Balıkesir'de yemek gibi olmaz ama canınız bir anda durdurulamaz bir şekilde höşmerim isterse diye höşmerim tarifimizi şöylece bırakıyoruz.

Özene bezene: Bigadiç güveci

Gerçek bir Bigadiç güvecini diğer güveçlerden ayıran en temel özellik oğlak eti kullanılması. Kaynamış kemik suyu, domates ve biberle bir araya gelen oğlak eti, toprak güveçteki yerini alınca da bitmiyor iş. Onu odun közü kullanılan fırınlarda yapmak gerekiyor. Yaklaşık 2 saat fırında geçirdiği zamandan sonra misler gibi kokusuyla sofralara çıkıveriyor.

Ekmek bile sevindi: Tirit

Ekmekler ufak ufak doğranıp üzerine tavuk suyu gezdiriliyor. İçinde domatesler de bulunan suda haşlanmış tavuklar da boş durmuyor, gelip ekmeklerin üzerine kuruluyor. Tereyağı da eklenince kokusu iştah açma konusunda üstüne tanımıyor. İncecik doğranmış maydanozlar bu lezzete en güzel süs oluyor.

Güzel misin sen: Peynirli patlıcan

Henüz peynir ve patlıcanı bir arada denemediyseniz işte size fırsat. Balıkesir'e özgü yemeklerden olan peynirli patlıcan, Manyas peynirinin güzelliğiyle herkesi kendine hayran ediyor. Alacalı olarak soyulan patlıcanlar, yuvarlak yuvarlar kesiliyor, iki patlıcan halkası arasına Manyas peyniri koyuluyor. Bir kürdan yardımıyla tutturulan patlıcan-peynir ikilisi, kızgın yağda bir güzel kızartılıp tadını buluyor. Sarımsak sevenler için üzerine sarımsaklı domates sos da olmazsa olmazlardan oluyor.

Ete doyurur: Sura

Balıkesir'de ot yemeklerinin de et yemeklerinin de en alası bulunuyor desek yanlış olmaz. Kuzu ya da oğlak etinin işin içine girdiği sura yemeği mesela. Kuzu ciğerinden pirince, çam fıstığından kuş üzümüne her şey var bu yemekte. Baharatı da bol üstelik.

Tam bir şölen yemeği olması ve içinde bolca et bulunması nedeniyle de daha çok Kurban Bayramı zamanlarında yapılıyor. İç pilavla dolan etlerin ağız sulandıran lezzetini yemek için Balıkesir'e doğru bir gezi yapmak isteyebilirsiniz, bizden söylemesi.

Bir yiyen bir daha unutamıyor: Balıkesir kaymaklısı

Misler gibi hamuru hazırlandıktan sonra yufka haline getiriliyor, yufkaların yarısı bir tepsiye yarısı başka bir tepsiye seriliyor. Fırın ya da mangaldaki yolculuklarına doğru gönderiliyor. Alt kısımlarının kızardığından emin olduktan sonra çıkarılıp tepsilerden birinin üzerine bolca kaymak yayılıyor. Diğer tepsideki yufkalar da sürülen kaymağın üzerine geldi mi, tamam oluyor. Üzerinden şerbeti de eksik edilmiyor. Bu kadar özene bezene yapılan bir lezzet, elbette damaklara unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Bildiğiniz mantıları unutun: Balıkesir mantısı (Tavuklu mantı)

Bir yemek kaşığına 40 tane sığdırabileceğiniz gibi değil bu mantı. Tavuk ve tavuk suyunun enfes lezzetiyle dolu. Hamuru içine bir şey koymadan, dört tarafından kapatılıp fırınlanıyor, ardından tavuk suyunda misler gibi haşlanıyor. Üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülüyor. Sarımsaklı yoğurtla bir harika oluyor.

Mantılar çeşit çeşit: Saçaklı mantı

Tavuklu mantıya çok benzeyen ama şekliyle farkını ortaya koyan saçaklı mantı, hamurun yufka haline getirildikten sonra ince ince kıyılması nedeniyle tavuklu mantıdan ayrılıyor. Adını da incecik kıyılmış yufkaların saçak saçak gözükmesinden alıyor. Fırınlanan yufkalar bir de tavuklu mantıda olduğu gibi tavuk suyu ve lif lif ayrılmış tavuklarla buluşunca sofralara şenlik oluyor.

Çorbadan bahsetmeden olur mu hiç: Düğün çorbası

Neredeyse her şehrin nefis bir çorbası varken Balıkesir'de olmaz olur mu hiç. En alası var. Haşlanmış nohut, tereyağı, un ve arpa şehriyenin birlikteliğinden doğan Balıkesir usulü düğün çorbası, doyuruculuğuyla başlı başına bir ana yemek olabilecek güçte üstelik.

Adı da kendi gibi minnoş: Mafiş tatlısı

Şerbetli bir hamur tatlısı olan mafiş, hamurlar hazırlandıktan sonra fiyonk şekli verildiği için bütün tatlıların en minnoşu. Bu minnoş fiyonklar yağda kızartıldıktan sonra soğuk şerbetiyle buluşuyor. Şerbetini iyice çekince afiyetle yememek için hiçbir neden kalmıyor.

Ekşi ekşi: Börülce ekşilemesi

Börülcelerin bol bol yetiştirildiği yerlerden olan Balıkesir, bu lezzetin değerini de iyi bilen yerlerden. Haşlanmış börülceleri, en hasından zeytinyağı ve koruk suyuyla buluşturuyor, lezzetini sarımsakla tamamlıyorlar. Sallama ya da sıyırma da deniyor bu yemeğe. Siz, adına ne derseniz deyin ama bu lezzeti henüz denemediyseniz mutlaka deneyin.

Osmanlı'dan bu yana: Zerde

Osmanlı'dan bu yana varlığını koruyan, özellikle Balıkesir'de hala çok rağbet gören tatlılardan olan zerde, kızamık şekeri, gül suyu, karanfil, tarçın ve en önemlisi pirinçle anlam buluyor, kaşıklar dolusu yeniyor. Hafif bir tatlı arayanların da sadece bu lezzetin tutkunu olanların da midelerine ilaç gibi geliyor.

Helva sevmeyen bile sever bunu: Bigadiç helvası

Balıkesir'in ilçelerinden Bigadiç; tahin, çöğen otu, şeker ve limon gibi malzemelerle hazırlanan tahin helvası ile bugüne kadar yiyip yiyebileceğiniz en güzel helvayı sunuyor. Üstelik sadece tahin helvasında da göstermiyor bu başarısını. Susamlı helva ve taş helvayla da helva sevmeyene bile sevdirebilecek etkiye ulaşıyor. En az bir kez yemiş olanlar ne demek istediğimizi çok iyi anlamışlardır diye tahmin ediyoruz.

Yolunuz düşerse denemeyi, denedikten sonra kutu kutu alıp sevdiklerinize de getirmeyi unutmayın.

Uğramadan olmaz bonusu: Susurluk ayranı ve tostu

kuzeyhaber

kuzeyhaber

Balıkesir'in bir diğer ilçesi olan Susurluk'un en ibilinen iki lezzeti tost ve ayran. Çünkü ayranlarını doğal, katkısız sütlerden hazırladıkları yoğurtlarla yapıyorlar. Yörenin doğal kaynak suları da işin içine girince tadına doyum olmayan serin mi serin bir lezzet çıkıveriyor ortaya.

Tostları da aynı şekilde doğal sütlerle hazırlanan peynirler ve nefis ekmeklerle yapılıyor. Yağ oranı yüksek ve katkısız olan sütün ne demek olduğunu işte orada anlıyor insan. Yolunuz Susurluk'tan geçerse durup bir tost - ayran keyfi yapmayı ihmal etmeyin siz kısacası. Çünkü çok seveceksiniz, iddialıyız.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?