evrimlesen-meyveler

Eski Halimden Eser Yok Şimdi: Meyve/Sebzelerin Yüzyıllar İçinde Geçirdiği Değişim

Favorilerime
Ekle

İlk haline nazar değdiği için bu yazı ivedilikle güncellenmiştir. Destek olan herkese teşekkür ederiz

Size şu an kesip kesip yediğiniz karpuzların bundan yıllar, yıllar önce şu anki halinden çok daha farklı olduğunu söylesek? Ya da mısırın, havucun?

Yapılan araştırmaya göre insanoğlu meyve ve sebzelerin yenebileceğini keşfettiğinden beri onları değiştirmek ve kendince daha iyi hale getirmek için çalışmış ve iklim, çevre şartları, ekolojik koşulların da değişmesiyle meyve ve sebzelerin görünüşleri epey değişime uğramış.

**Kullandığımız kaynaklar 1, 2.

NOT: GÖRSELLERİ ÇEVİRMEK İÇİN ÜSTÜNE TIKLAMAYI UNUTMAYIN!

Muz

Tıkla Gör

İlk muzların en az 7 bin sene önce şu an Papua Yeni Gine olarak bildiğimiz bölgede yetiştiği biliniyor. Ayrıca Güneydoğu Asya'da da görülen muzların bu ilk zamanlarda büyük ve sert çekirdeklere sahip olduğu biyologlar tarafından ortaya çıkarılmış.

Şeftali

Tıkla Gör

İlk olarak M.Ö. 4 bin yıllarında keşfedilen şeftaliler kiraz kadar küçük meyvelermiş. Çok az katı kısma sahip ilkel şeftalilerin tadının da bugünkü gibi hafif tatlı, hafif ekşi değil, tuzlu olduğu söyleniyor.

Havuç

Tıkla Gör

İlk bilinen havuçların 10. yüzyılda Suriye bölgesinde yetiştirildiği biliniyor. Bu dönemde havuçlar mor ya da beyaz olarak karşımıza çıkarken zamanla mor pigmentlerini kaybetmişler ve günümüzdeki sarı renge dönüşmüşler.

Mısır

Tıkla Gör

"Doğal" mısır ilk olarak M.Ö 7 bin yılında insanoğlunun karşısına çıkmış. Şimdilerde sulu sulu yediğimiz mısır o zamanlar kuru bir patates tadına sahipmiş.

Karpuz

Tıkla Gör

Fotoğraftaki resim Giovanni Stanchi'nin 17.yüzyılda yaptığı bir tabloya ait. Resimdeki karpuz günümüzdeki karpuzdan oldukça farklı. Biyologlar bu yıllarda karpuzların içinde spiral şekillere rastlandığını ve kesildiğinde altı adet üçgen parçasının ortaya çıktığını belirtiyorlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?