Kış aylarında daha sık görülen, okul çağındaki çocukların okuldaki sosyalleşmesi sonrası hem onlar arasında hem de aileleri arasında hızla yayılan, toplu taşıma, iş yeri gibi zorunlu kalabalık olan mekanlar sebebiyle daha da sık görmeye başladığımız sağlık sorunlarından bademcik iltihabına ne iyi gelir öğrenmenin tam zamanı şimdi.
Kendini boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk, boğaz ve çevresinde oluşan şişliklerle belli beden, ileri seviyelerinde ateş, üşüme, titreme, kulak ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ağzı açmada güçlük gibi sorunlar yaşamamıza sebep olabilen bademcik iltihaplanmasından hızlıca kurtulmak için tabii ki önceliğiniz doktorunuzun yolunu tutmak ve onun önerdiği yöntemleri uygulamak olmalı. Ancak doktorunuz da onay verirse aşağıdaki doğal, etkili ve bitkisel yöntemlerle bu sürecin daha hızlı geçmesine destek olabilirsiniz. Yalnız dikkat, aşağıdaki hiçbir ürün ya da yöntemi tedavi edici olarak görmemelisiniz. Doğal malzemeler, ancak ve ancak doktorunuzdan onay aldıktan sonra bir takviye gibi destek alabileceğiniz çözümler olabilir, bizden hatırlatması.
Hadi, bademcik iltihabına iyi gelen doğal, etkili ve bitkisel çözümleri birlikte incelemeye başlayalım.
İçindekiler
Bademcik iltihabına ne iyi gelir?
Bademcik iltihabı nasıl geçer?
Bademcik iltihabı neden olur?
-
Bademcik iltihabı belirtileri nedir?
- Boğaz Ağrısı: Bademcik iltihabının en belirgin belirtilerinden biridir. Boğaz ağrısı genellikle yutma sırasında artar.
- Yutma Zorluğu: Bademciklerin iltihaplanması nedeniyle yutma sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir.
- Lenf Bezlerinde Şişme ve Hassasiyet: Boyun bölgesindeki lenf bezleri, enfeksiyonla mücadele eden vücudun tepkisi olarak şişebilir ve hassaslaşabilir.
- Ateş: Bademcik iltihabı sıklıkla ateşe neden olabilir. Bu, vücudun enfeksiyonla mücadele ettiğinin bir işaretidir.
- Baş Ağrısı: Baş ağrısı, genellikle bademcik iltihabına eşlik eden yaygın bir semptomdur.
- Halsizlik ve Yorgunluk: Vücudun enfeksiyonla mücadele ettiği dönemlerde genellikle halsizlik ve yorgunluk hissi ortaya çıkar.
- Öksürük: Bademcik iltihabına bazen öksürük de eşlik edebilir, özellikle enfeksiyonun alt solunum yollarını etkilediği durumlarda.
- Boğazda Kızarıklık ve Şişme: Bademciklerdeki iltihaplanma nedeniyle boğazda kızarıklık ve şişme olabilir.
- Burun Akıntısı ve Tıkanıklık: Bazı durumlarda bademcik iltihabına, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak burun akıntısı ve tıkanıklık da eşlik edebilir.
Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçı uzun süre devam ederse veya şiddetliyse, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir. Doktor, uygun tedaviyi belirlemek ve gerekirse antibiyotik gibi ilaçları reçete etmek için değerlendirme yapacaktır.
-
Bademcik iltihabına ne iyi gelir?
Bademcik iltihabına ne iyi gelir diye düşünenler için önce bademcik iltihabının daha hızlı iyileşmesine destek olabilen doğal malzemeleri şöyle hızlıca bir sıralayalım. Siz de içlerinden kendiniz için en uygun olanları seçip doktorunuza danışın. Buyursunlar, bademcik iltihabına iyi geldiği bilinen malzemeler şöyle:
Tuzlu su
Zencefil
Zerdeçal
Bal
Limon
Sarımsak
Soğan
Nane
Pastil
Dondurma/buz
-
Bademcik iltihabı nasıl geçer?
Bademcik iltihabına iyi gelen doğal malzemelere hızlıca göz attık ama aklında "Peki bu malzemeleri nasıl kullanacağım?" sorusu olanlar için bunu da açıklamadan geçecek değiliz. Bademcik iltihabı en hızlı nasıl geçer, bu doğal malzemelerden nasıl destek almak gerekir anlatmaya başlayalım hemen:
-
Tuzlu su
Bir su bardağı ılık içme suyunun içine silme 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde tuz ilave edin ve güzelce karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla günde 3 kez gargara yapın. Bu, boğaz ağrınızı hafifletirken iltihaplı bölgenin de mikroplardan daha hızlı arınmasına destek olacaktır.
-
Zencefil
En güçlü antioksidan özelliklere sahip malzemelerden zencefil, neredeyse tüm kış hastalıklarında olduğu gibi bu konuda da bizi yalnız bırakmıyor ve bademcik iltihabının iyileşme sürecini hızlandırabiliyor. Bunun için taze ya da toz haldeki zencefili az miktarda bal ile karıştırarak tüketebileceğiniz gibi dilerseniz çayını hazırlayıp ılıdıktan sonra yudum yudum içerek de faydalarından yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgi için: Zencefil Çayı Tarifi
-
Zerdeçal
Zerdeçal da en az zencefil kadar çok sevilen isimlerden. Zira kendisi antiseptik ve antienflamatuvar özellikler gösterdiğinden bademcik iltihabı da dahil olmak üzere vücutta oluşabilen hemen her türlü iltihaplanmanın daha hızlı iyileşmesine destek oluyor. Bunun için toz ya da bulabilirseniz taze haldeki zerdeçalı yine bal ile karıştırarak bir macun kıvamına getirip yutabilirsiniz. Bal yemek istemezseniz az miktarda zeytinyağı ve karabiberle karıştırarak da macun kıvamına getirip yutabilirsiniz. Tüm bunlar size uymuyorsa zerdeçalı da yine çay şeklinde demleyip ılıdıktan sonra yudumlayarak içebilirsiniz. Detaylı bilgi için: Zerdeçal Çayı Tarifi
-
Bal
Bal da antioksidan özellikleri yüksek besinlerden bildiğiniz gibi. Ancak bademcik iltihabına karşı ondan destek almak isterseniz onu tek başına kaşıklayarak yemek yerine hazırladığınız bitki çaylarının içine çayınız ılıdıktan sonra ilave ederek içmeyi tercih edebilirsiniz. Çünkü bal, tek başına tüketildiğinde boğazda yangıya sebep olabilir, dikkat.
-
Limon
İçindeki bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda en çok destek aldığımız isimlerden limon da bu listede bizimle olan isimlerden. Kendisini 1 bardak ılık suyun içine 1 yarım limonu geçmeyecek şekilde suyunu sıkarak tüketebilir, hazırladığınız bu limonlu suyun içine 1 çay kaşığı kadar da bal ilave edebilirsiniz. Asidik bir yapısı olduğundan mide rahatsızlıkları başta olmak üzere herhangi bir sağlık sorunu olanlar bu yöntemi uygulamadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı, hatırlatmış olalım.
Yorumlar
0