B12 vitamini eksikliği belirtileri

Vücudunuzda B12 Vitamini Eksikliği Olduğunu Anlamanızı Sağlayacak 10 İpucu

Favorilerime
Ekle

Vitaminler, vücudumuz için ne denli önemli, uzun uzun anlatmaya gerek yok, zaten neredeyse kendimizi bildik bileli bundan haberdarız malumunuz. O yüzden biz doğrudan konumuza gelelim, vücudumuzda vitamin eksikliği olup olmadığını hangi ipuçlarından, hangi belirtilerden yola çıkarak anlayabiliriz, öğrenelim istiyoruz.

Hatırlayanlar olacaktır, bir süre önce D vitamini eksikliğinde vücudumuzda gerçekleşebilecek birtakım tatsız durumları masaya yatırmış, bu belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa mutlaka doktorunuzun yolunu tutun diye uyarmıştık.

Bugün de sırada en az D vitamini kadar önemli bir başka vitamin var: B12 vitamini.

Adını çok sık duyduğumuz, özellikle beynin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olan B12 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir herkes öğrensin, gerekli önlemler zamanında alınsın.

Unutmadan, eğer vücudunuzda D vitamini eksikliği varsa, bu durum B12 vitamininin de emilimini azaltabilir ve hem D hem de B12 vitamini eksikliği yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle, eğer aşağıda saydığımız belirtilerden biri, birkaçı ya da hepsi sizde de varsa hemen doktorunuzun yolunu tutun ve gerekli ölçümlerin hepsini yaptırın, aman diyelim.

Sebebini bilmediğiniz bir şekilde kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

B12 vitamini, vücudumuza giren karbonhidratların glikoza, yani hücrelerin enerji için kullanabileceği maddeye dönüştürülmesinde önemli bir rol üstleniyor. Dolayısıyla B12 vitaminin eksikliğinde hücreler, faaliyete geçebilecek yeterli enerjiyi bulamayabiliyor.

Bu da kendimizi yorgun ve halsiz hissetmemize neden oluyor. Bu durum, B12 vitamini eksikliğinin en yaygın ve erken belirtilerinden biri olarak görülüyor.

Özellikle kol ve bacaklarınızda sık sık uyuşmalar ya da kramplar söz konusu oluyorsa...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Hem kan hücrelerinin oluşumunda hem de sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında etkin bir rolü olan B12 vitamini, eğer vücutta bu işlevini yeteri kadar yerine getiremeyecek kadar az miktarda bulunuyorsa bu durum vücudun farkı yerlerinde, özellikle kol ve bacaklarda kendini uyuşma, halk arasında bilinen diğer bir adıyla karıncalanma olarak gösterebilir.

Aynı şekilde eskiden hiç olmamasına rağmen şu sıralar sık sık kol ve bacaklarınıza kramp giriyorsa bu durum da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir, bizden söylemesi.

Kendinizi sürekli gergin ya da endişeli hissediyorsanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Merkezi sinir sistemi üzerinde tahmin ettiğinizden çok daha fazla etki gösterebilen B12 vitamininin eksikliği halinde sinir sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edemeyebiliyor. Bu durumda günlük hayatımızda kendimizi gergin, endişeli, depresif hissetmemize neden olabiliyor.

Bu nedenle, eğer gergin, endişeli ya da sinirli olmanıza neden olan herhangi bir sorununuz yoksa ya da kendinizi uzun süredir depresif hissediyorsanız mutlaka doktorunuzun yolunu tutun ve gerekli kan testlerini yaptırın.

Daha önce hiç olmadığınız kadar çok hasta olmaya başladıysanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Diğer birçok vitamin ve mineral gibi B12 vitamininin de bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça önemli bir rolü bulunuyor. Eksikliği halinde hücrelerimiz yeterince kan hücresi üretemediği, çalışmak için de yeterli enerjiyi bulamadığı için daha kolay hasta olmamız neredeyse kaçınılmaz oluyor desek yeri.

Eğer siz de eskiden hiç olmadığınız kadar sık hasta oluyor, bu hastalık süreçlerinizi de yine eskiden hiç olmadığı kadar ağır bir şekilde geçiriyorsanız B12 vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

Dilinizin yapısında bir değişiklik fark ediyorsanız, dilinizde çatlaklar oluşmaya başladıysa...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Dil, vitamin eksikliğinden en hızlı etkilenen organlarımızdan biri aslında.Özellikle B grubu vitaminlerinin eksik olması durumunda hücrelerimiz yağ sentezleme, metabolizmayı harekete geçirme gibi birçok işlevini yeteri kadar yerine getiremeyebiliyor. Bu da dilin olması gereken hafif pütürlü yapısının bozulmasında, kimilerinde bu yapının düzleşmesine kimilerinde ise dilin üzerinde çatlaklar oluşmasına neden olabiliyor.

Eğer dilinizin her zamankinden farklı bir yapıya, görüntüye sahip olduğunu düşünmeye başladıysanız hemen doktorunuzun yolunu tutmayı ve değerlerini ölçtürmeyi ihmal etmeyin, aman diyelim.

Cildinizin renginin solduğunu gözlemliyorsanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Yukarıda da söylediğimiz gibi B12 vitamininin vücudumuzdaki en önemli faydalarından biri kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna destek vermek. D vitaminiyle birlikte bu konuda en çok yararı dokunan maddelerden olan B12 vitamini yeterli miktarda bulunmadığında hücrelerimizin işi de zora düşüyor ve yeterli miktarlarda kan hücresi oluşamayabiliyor ya da sağlıklı bir şekilde iş göremeyebiliyor.

Bu da kansızlık sorununa ve doğal olarak da cilt renginin solmasına neden oluyor. Tabii bunlar sadece erken belirtiler olarak kabul ediliyor, ileri seviyelerde sorunlar yaşamamak için de bu erken belirtileri fark eder etmez harekete geçmek büyük önem taşıyor.

Kendinizi gün içinde nefes alamıyor gibi hissediyor, nefes darlığından şikayet ediyorsanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Yukarıda sözünü ettiğimiz ve D vitamini eksikliğinde de belirgin bir şekilde kendini gösteren kansızlık sorunu, nefes alıp verme ritminizi de değiştirebilir. Yeteri kadar çalışamayan hücreler, beyinden aldığı komutla daha hızlı bir şekilde çalışmaya, vücuda daha hızlı bir şekilde oksijen taşımaya çalışır. Bu çaba da ne yazık ki bize nefes darlığı, kalpte ritim düzensizliği gibi ciddi sorunlar olarak geri döner.

Bu nedenle B12 vitamininizin de D vitamininizin de yeterli miktarlarda bulunduğundan emin olmalı, aksi durumlarda hemen doktor kontrolünde gerekli takviyeleri kullanmaya başlamalısınız.

Diyet ya da spor yapmadığınız, her zamanki gibi beslendiğiniz halde kilo kaybetmeye başladıysanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

Kilo vermek birçoğumuzun hayali olsa da beslenme düzeniniz başta olmak üzere hayatınızda neredeyse hiçbir şeyi değiştirmemenize, diyet ya da spor yapmamanıza rağmen, kısacası durduk yere kilo vermeye başladıysanız bu, çoğu zaman iyi bir işaret değildir. B12 eksikliği başta olmak üzere daha birçok olumsuz neden kilo vermenize sebep oluyor olabilir.

Bu yüzden, eğer kilo kaybetmeye başladıysanız hiç ama hiç vakit kaybetmeden doktorunuza, bir diyetisyene ya da beslenme uzmanına danışarak bu durumun sebeplerini öğrenin, gerekli testleri yaptırın.

Artık herhangi bir konuya konsantre olmakta güçlük geçiyorsanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

B12 vitamininin vücudumuzda en etkin olduğu alanlardan biri beyin ve sinir sistemi başta da söylediğimiz gibi. Eğer bu vitamin vücudunuzda yeteri kadar bulunmazsa beyniniz tüm işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez. Bunun erken belirtilerinden biri de konsantrasyon eksikliğidir.

Eğer daha önce hiç olmadığı kadar çabuk bir şekilde dikkatiniz dağılıyorsa, okuduğunuz bir kitaba ya da severek izlediğiniz bir filme ya da diziye bile odaklanmakta güçlük çekmeye başladıysanız B12 takviyesi almanız gerekebilir.

Hafızanızın eskisine göre çok daha zayıf olduğunu düşünüyor, birçok şeyi kolayca unutuyorsanız...

B12 vitamini eksikliği belirtileri

B12 vitamini eksikliğinin en ciddi ve önemli belirtilerinden biri hafızanın zayıflamasıdır. Vitamin eksikliği nedeniyle sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirememeye başlayan beynin, özellikle hafıza ile ilgili olan bölümü hızla zayıflamaya başlar. Bu da bize unutkanlık ve hatta ciddi boyutlara dek varabilen hafıza kayıpları olarak geri döner.

Bu nedenle, "Dün ne yediğimi bile hatırlamıyorum." demeye başladıysanız, "Eskiden olsa unutmazdım." dediğiniz önemli şeyleri bile bir bir unutmaya başladıysanız asla zaman kaybetmeden doktorun yolunu tutmalı, kan testlerinizi ve gerekli diğer tüm ölçümleri yaptırmalısınız.

Minik bir not: B12 vitamini eksikliği ciddi bir sorundur ancak tedavisi mümkündür. Beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler ve gerekli görülmesi halinde dışarıdan alınacak takviyelerle bu sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Bunun yanı sıra yukarıdaki belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde olsa bile bu kesin olarak B12 vitamini eksikliğiniz var anlamına gelmez, aman diyelim. Eğer böyle bir şüpheniz varsa önce konuyla ilgili kesinlik sağlayabileceğiniz testleri yaptırın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?