Bugün, işi gücü bırakıp sevdiklerinizi alıp Adana'ya gitmek isteyeceğiniz nefis bir haberimiz var. Üstelik bu kez kebabı için değil.
Adana kebap tüm lezzetiyle şöyle bir kenarda dursun, ona sevgimiz sonsuz ama bu kez onun en lezzetli yancılarından ayrandan söz edeceğiz size.
Bir ayran için Adana'ya mı gidilir diye düşünmeyin hemen çünkü bu ayran bildiğiniz gibi değil. Şahane bir babaannenin nefis tarifi, yılların emeği ve nice tecrübenin lezzeti gizli onda.
E hadi o zaman sizi daha fazla merakta bırakmadan başlayalım anlatmaya!
Adana'da seyyar satıcılık yapan Fevzi Güven, yaklaşık 10 yıldır simit, şalgam, ayran ve meyve suyu satarak geçiniyor...
istanbulhaberÜç tekerlekli motosikletiyle Adanalılara 10 yıldır hizmet veren Fevzi Güven, özellikle şalgamı ve ayranı sayesinde zaten uzun yıllardır herkesin uğrak noktası olmuştu. Ancak 47 yaşındaki bu emektar seyyar satıcı, her zaman yaptıklarının çok ötesinde bir adım attı ve seyyar tezgahının önünde kuyruklar oluşmasını sağladı.
Bu, nasıl mı oldu? Babaannesinin gizli formülünü hayata geçirmesi sayesinde!
Bir anda gündem haline gelen bu gizli formüllü ayranın sırrı acısında saklı
turkiyegazetesiBu ayran, bildiğiniz hiçbir ayrana benzemiyor demiştik ya hani... Sebebi çok belli. Çünkü bu ayran acılı!
Fevzi Güven, Adana'da acının her türlüsünün çok sevildiğini bildiğinden sıvamış kolları ve babaannesinin formülünü hayata geçirerek ayranda adeta yeni bir çığır açmış. Hazırladığı bu misler gibi acılı ayranın sırrı ise süs biberi, yeşil nane ve dereotunda saklıymış.
Bu ayran, yaklaşık 3 yıl önce ilk kez müşterileriyle buluşmuş, o gün bugündür de yoğun ilgiden tezgahının önünden kuyruklar hiç eksik olmamış.
Acılı ayran, Malatya yöresinde sıkça yapılıyor olsa da bu ayranın formülü hiçbir yerde yok
turkiyegazetesiAslında acılı ayran fikri, sadece Fevzi Güven'in ya da babaannesinin aklına gelmemiş tabii. Malatya yöresinde sıkça yapılan ve pek sevilen bir içecek acılı ayran. Ancak bu emektar seyyar satıcı, boş durmamış, formülünde ufak değişiklikler yaparak kendine has bir lezzet haline getirmiş bunu.
Mesela mutlaka keçi sütü kullanarak hazırlıyormuş ayranını. Bunun yanı sıra süs biberini, naneyi ve dereotunu da öyle sonradan dahil etmiyormuş ayrana. Ta en başında sütü mayalarken, ölçüsüne özen gösterilerek ekleniyormuş bu gizli malzemeler. Hal böyle olunca, ortaya da enfes ve her yerdekinden çok daha farklı bir lezzet çıkmış.
Pembe ayranın bu renkli yüzünün ardında yatansa turşu suyu!
turkiyegazetesiBiliyoruz, pembe ayranı görünce nasıl oldu da rengi pembe oldu diye merak ettiniz, hemen açıklayalım. Fevzi Güven'in kendine has acılı ayranından farklı olarak turşu suyuyla acılı ayranlar hazırlayanlar da var.
Ayrana eklenen turşu suyu nedeniyle ayranın renginin pembeleştiğini söyleyen Güven, kendisinin özel formülüyle hazırladığı ayranların beyaz renkte olduğunu da belirtti.
Kendi acılı ayranlarının beyaz renkli kalabilmesinin sebebiyse, içine eklediği tüm malzemeleri daha süt mayalanırken kullanmış olması.
Kısacası, Adana'ya yolunuz düşerse sorup soruşturup Fevzi Güven'in tezgahını bulun ve bu özel ayranın tadına mutlaka bakın deriz. :)
Kaynak: milliyet.com.tr
Yorumlar
2