Sabah uyandığınızda ilk olarak ne yaptığınız, aslında gün içinde kendinize ne kadar özen gösterdiğinizin yani yaşam kalitenizin de minik bir kanıtı. Örneğin sürekli alarmı erteleyip söylenerek kalkanlar, muhtemelen günün devamına adapte olmak için hayli uğraşıyor. Farklı şekilde uyanıp ilk olarak koca bir bardak su içip perdeleri açan ve pencereden gelen mis gibi havayı içine çekenler, her yeni günü bir hediye gibi yaşayabiliyor.
Bu aslında hayata nasıl baktığınıza bağlı. Ve hayata bakışınızı en iyi yansıtan şeylerden biri de beslenme. Yemek seçimleriniz, gittiğiniz mekanlar, hatta yaşadığınız hastalıklar bile beslenmenin başrol olduğu konular.
Yemek, vücudumuzu ve hayatımızı doğrudan etkilediği için beden ve ruh sağlığımız açısından bize tavsiyeler veren uzmanları can kulağıyla dinliyoruz. İşte bu tavsiyeler arasından hala tartışılan önemli bir tanesi de alkali beslenme.
Vücudun pH dengesini korumaya yönelik bir beslenme çeşidi olan alkali beslenmenin elzem olduğuna dair hala tartışmalar olsa da uygulayıcısı da hayli çok. Yararı kanıtlanmadı ancak aslına bakarsanız, alkali beslenmenin zararı yok gibi. Çünkü yediğiniz her şey doğal, işlenmemiş ve sağlıklı gıdalar.
Bu yüzden denemeye değer.
Önce biraz tanıyalım, ardından alkali beslenme için ne yapmak lazım, hangi gıdaları uzaklaştırmamız lazım hepsini öğrenelim.
İçindekiler
Alkali beslenmenin faydaları nedir?
Alkali yiyecekler nelerdir?
Alkali beslenme nasıl uygulanır?
-
Alkali beslenme nedir?
Güne tereyağlı sucuğun yağına ekmek banarak başlamayı, akşam taptaze balığı şöyle güzelce kızartıp misler gibi sofra hazırlamayı pek severiz. Makarnalar, et yemekleri, soslu tavuklar derken mutfakta hünerimizi sergileriz. Ama tükettiğimiz gıdaların vücudumuzda toksin biriktirdiğini bilmeyiz. Yemek seçimlerimizle aslında vücudumuza iyiliğin yanında kötülük de yapıyor olabiliriz.
Vücudumuzun pH dengesi 7.35 ortalamasındadır. Alkali beslenmeye göre tükettiğimiz her şey bu pH dengesini değiştirir ve asidik beslenme ile vücut bu dengeyi sağlayamaz. Artan asit yükü, hücrelerden organlara kadar zarar verir. Bağışıklık düşer, enerjisiz ve cansız hissederiz, kilo alırız, pek çok hastalığa da davetiye çıkarırız. Alkali beslenme işte vücudu gereksiz asit yüküne sokmadan, dengeli ve düzgün beslenmektir.
-
Alkali beslenmenin faydaları nedir?
Alkali beslenmeyi savunan uzmanlar, vücudun pH dengesini korumanın pek çok hastalığın da önüne geçeceğini söyler. Diyelim ki kekleri, börekleri, paketli ürünleri, ayçiçek yağlarını, şekeri her şeyi mutfağınızdan çıkardınız. Daha doğal ve mevsiminde gıdalar tüketmeye başladınız.
Acaba neler olur?
-
Alkali yiyecekler nelerdir?
Alkali ve asidik gıdalara şöyle genel olarak baktığınızda aslında ayrım yapmanın kolay olduğunu görebilirsiniz. Alkali gıdalar daha çok sebzeler, baharatlar, bazı bakliyatlardan oluşurken asidik gıdalar yapay tatlandırıcılar, ayçiçek yağından rafine şekere işlenmiş gıdalar, kola vb. asitli içecekler, abur cuburlar, paketli yiyecekler olarak örneklenebilir.
Ancak en bilinen alkali gıdalara hızlıca bir bakalım.
Limon: Limonun çok ilginç bir özelliği var. Asidik olmasına rağmen alkali değerin en yüksek olduğu gıda. Hem C vitamini deposu, hem karaciğer dostu.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, kara lahana vb. sebzeleri kışın bol bol tüketiriz. Şimdi faydalarını görünce daha da çok seveceğiz, söz. Antioksidan ve lifli olduğu gibi aynı zamanda sindirimi rahatlatır. Dediğimiz gibi, yine mevsiminde tüketmek gerekir.
Turpgiller ailesi: Hazır kış kapıya dayanmışken Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeleri tabaklara daha fazla konuk etmemiz lazım.
Kırmızı biber: Antibakteriyel özelliği ile hastalıklar ve stres için birebirdir ancak alkali beslenmenin önem verdiği konulardan biri olan mevsiminde beslenme faktörüne dikkat etmek lazım. Bu yüzden kırmızı biberi mevsiminde tüketin.
Sarımsak: Tansiyonu yükselenlere hemen sarımsak yedirmeleri boşuna değil. Alkali etkisiyle tansiyonu düşürür, bağışıklığı güçlendirir. Doğal antibiyotiktir aynı zamanda.
Buğday çimi: Atalarımız buğday çiminin değerini çok iyi bilmiş ama biz yeni yeni anlıyoruz. Evdeki saksılarınızda buğdayı yetiştirip çimini yiyebilir, salatalara koyabilir veya öğüterek suyunu içebilirsiniz. Buğday çiminin vücudu temizlemeden kanserle mücadeleye kadar çok ciddi faydaları var.
-
Alkali beslenme nasıl uygulanır?
Eğer alkali beslenme tarzını uygulamak istiyorsanız yaşam tarzınızı küçük küçük değiştirmeye başlayabilirsiniz. İlk günden toptan bir değişim yapmak yerine adım adım gitmek, kolay adaptasyon için iyi olabilir. Bunun için elbette tavsiyelerimiz olacak.
Başlıyoruz...
Alkali beslenmenin faydaları kesin ve net olarak kanıtlanmış değil ancak sevenleri çok. Bu tip beslenme, tek tip beslenmelere göre çok daha çeşitli ve doğal gıdalardan oluştuğu için kişiye faydalı bile olabilir. Uygulama kısmı size kalmış. İstediğiniz miktarda, dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Önemli olan bedenimize iyi bakmak, değil mi?
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
0