Çay bahçesine ya da bir kafeye gittiğinizde çayınızı "Ajda bardak"la isteyenlerden misiniz? Bildiğimiz ince belli çay bardakları bir dikişte bitiyor diye büyük boy ince belli bardakları tercih edenlerden ve çayın keyfini Ajda bardakta daha çok çıkaranlardan mısınız?
Bu bardaklara neden "Ajda" isminin verildiğini hiç düşündünüz mü? Peki size Ajda çay bardağının isminin Ajda Pekkan'dan geldiğini söylesek?
Evet, "Süperstar"ımız Ajda Pekkan'dan bahsediyoruz. Zira ülkedeki her eve, her mutfağa giren bu bardakların isim annesi Ajda Pekkan'dan başkası değil.
Nasıl derseniz Ajda Pekkan'ın Hürriyet'te kaleme aldığı yazısından derlediğimiz "Ajda bardağı meselesi"ni bir bir anlatalım.
Sadece küçük boy ince belli çay bardaklarının olduğu 80'li yılların başındayız
Sene 1984-1985'i gösteriyor. Ajda Pekkan o dönemde Çengelköy'de oturuyor ve sık sık Beykoz Koruluğu'na giderek yürüyüş yapıyor.
Bu yürüyüşlere çıktığı zamanlarda ise yol üstündeki Paşabahçe'ye uğruyor. Buradan evi için alışveriş yapan Ajda Pekkan bir gün mağazanın müdürüne küçük çay bardaklarını göstererek onların büyüklerinin olup olmadığını soruyor.
O dönem malum sadece bildiğimiz küçük boy, ince belli çay bardaklarından var piyasada. Her yerde bu bardaklarla demli çaylar içiliyor.
Ama Ajda Pekkan'ı bu küçük çay bardakları kesmiyor, bu yüzden irice bir çay bardağı arıyor. Müdür, Ajda Pekkan'ın sorusuna olumsuz cevap veriyor pek tabii. Bunun üzerine Ajda Pekkan, "Peki yapabilir miyiz?" diye soruyor. Müdür "Olabilir, kaç tane istersiniz?" diye soruyor bu sefer. Süperstar'ımız 10-12 tane diye cevap veriyor ancak müdür en az 5 koli yapmaları gerektiğinden bahsediyor.
100 tane çay bardağını ne yapacağını önce bir düşünse de sonra eşe dosta dağıtırım diye kabul ediyor Ajda Pekkan. Ve ilk Ajda çay bardakları üretilmeye başlanıyor.
Fikrin sahibi de, isim annesi de Ajda Pekkan'dan başkası değil
Ardından müdürün söz verdiği gibi 100 adet çay bardağı geliyor. İnce belli ama daha büyük çay bardakları... Ajda Pekkan bunları evine gelen giden dostlarına ikram etmeye başladıkça bir anda herkes bu boy çay bardaklarına "Ajda bardağı" demeye başlıyor.
Aynı şekilde Paşabahçe de ilk olarak "Ajda bardakları" adı altında satıyor bu çay bardaklarını ve çok ilgi görüyor. Ardından telif sorunu yaşanmaması adına ismini "Aida" olarak değiştiriyor. Ama hala bazı markalar bu boy çay bardaklarını "Ajda" ismi altında satmaya devam ediyor.
İşte yıllardır dilimizde pelesenk olan "Ajda bardak" meselesinin gerçek hikayesi bu. Kısacası o elimizden düşürmediğimiz büyük boy ince belli bardakların yaratıcısı da isim annesi de çok yakından tanıdığımız Ajda Pekkan'dan başkası değil.
Kaynak: Hürriyet
Yorumlar
2