Bitki çayı tüketmeyi sevenler, organik beslenmeden yana olanlar, özellikle son 10 yıldır daha bir popülerleşen doğal beslenmenin, doğal yaşamanın önemini kavrayanlar buraya!
Eğer siz de kendinizi halsiz, yorgun ya da hasta hissettiğinizde bitki çaylarına sarılıyor, zayıflamak için bitkilerden destek almaya çalışıyor ya da doğanın sunduklarının değerini biliyorsanız çok doğru yerdesiniz.
Belki de bugüne dek adını bile duymadığınız bir bitkiyle tanışacaksınız birazdan, açlık otuyla.
Adı da en az görüntüsü kadar ilginç olan bu bitkiyi tüm yönleriyle tanımanızın, açlık otunun faydalarını, kullanımını ve hatta zararlarını öğrenmenizin vakti geldi de geçiyor bile.
Hala ne duruyorsunuz, sizi şöyle aşağı doğru alalım ve açlık otuyla tanışın.
Açlık otu nedir?
Aslen bir Afrikalı olan açlık otu, ülkemizde deve gözü otu, erkek sinameki gibi isimlerle de anılabiliyor. Faydaları nedeniyle tarihte yüzlerce yıl boyunca tedavi amaçlı olarak kullanıldığı söylenen bu ot, sinameki bitkisine benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Son yıllarda en aranan doğal isimlerden biri haline gelen açlık otu, tıpkı adı gibi görüntüsüyle de hemen farkını ortaya koyuyor, Adının da ele verdiği üzere zayıflama konusunda olumlu etkiler yarattığı biliniyor. Çok eski zamanlardan bu yana "doğal müshil" olarak anılıyor.
Açlık otunun faydaları nelerdir?
Açlık otu nedir, kısaca öğrendiğimize göre geçelim faydalarına. Açlık otunun bu faydalarını görünce hemen denemek isteyeceksiniz, eminiz.
Bağırsaklara iyi geliyor
Kilo verme sürecini hızlandırıyor
Uzun süre tokluk hissi sağlıyor
Hazımsızlığa iyi geliyor
Metabolizmayı hızlandırıyor
Bağırsak florasının sağlığını koruyor
Tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor
Açlık otu nerelerde bulunur?
Açlık otu aslında Afrika kıtasında yetişebilen bir bitki ancak son yıllarda popülerleşmeye başladığı için ülkemizde de kendisine kolayca ulaşılabiliyor. Açlık otunu, güvenilir aktarlardan temin edebileceğiniz gibi organik ürünler satan online alışveriş sitelerinden de bulabiliyorsunuz.
Açlık otu nasıl kullanılır, bilmeden olmaz: Açlık otu kullanımı
Açlık otunun bu faydalarından yararlanmak için ondan çay hazırlayarak tüketebilirsiniz. Çayını nasıl demleyeceğiz diyenleri hemen açlık otu çayı tarifimize doğru alalım.
Açlık otu çayı tarifi için gerekli malzemeler:
Açlık otu çayı yapılışı:
Suyu güzelce kaynatın. Kaynatıp ayrı bir bardağa ya da cezveye aktardığınız sıcak suyun içine açlık otlarını atın ve bu şekilde 5-6 dakika demlendirin. Ardından içinden açlık otlarını çıkarıp biraz ılımasını bekledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. İşte bu kadar!
Son olarak, açlık otunu kahvenin içine ilave ederek tüketenler olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Açlık otu nasıl zayıflatır?
Bir kere baştan anlaşalım, açlık otunun kilo vermeye etkisi olsa da bu etki, göbek, basen gibi bölgesel zayıflama gibi konularda olmuyor, vücutta toplam bir kilo kaybından söz edilebiliyor.
Zira açlık otunun zayıflamaya yardım etmesinin nedeni bağırsakların çalışmasına destek olması, doğal bir müshil etkisi yaratarak kabızlık gibi sorunlardan kurtarması.
Peki, bu etkisinden yararlanmak için açlık otu nasıl kullanılıyor? Yukarıda detaylı olarak anlattığımız çay haliyle.
Eğer siz de sinameki benzeri bu bitkiden zayıflamak adına faydalanmak istiyorsanız günde 1 fincanı geçmeyecek şekilde açlık otu çayı tüketebilirsiniz.
Ancak dikkat, bu çayı en fazla 1 hafta boyunca her gün içtikten sonra en az 1 hafta boyunca da içmemeli, bağırsaklarınızın tembelleşmesine ya da sürekli olarak ishal olmanıza yol açmamalısınız.
Açlık otunun zararları nelerdir?
Açlık otunun ne olduğunu, nerelerde bulabileceğimizi, nasıl kullanıldığını tüm ayrıntılarıyla öğrendiğimize göre, gelelim son ve önemli kısmına. Açlık otu bu kadar faydasının yanı sıra vücutta çeşitli yan etkiler de yaratabiliyor, bunları bilmeden onu tüketmeye başlamamak gerekiyor.
Öncelikle başta da söylediğimiz gibi kendisi bir "doğal müshil" etkisi gösterdiğinden aşırı tüketilmesi durumunda bağırsakların fazla çalışmasına ve buna bağlı olarak ishale neden olabiliyor. Özellikle sıklıkla ishal sorunu yaşayanların tüketmesi önerilmiyor.
Yine bu özelliği nedeniyle uzun süreli kullanımlarında bağırsak tembelliğine yol açabileceği de göz önünde bulunduruluyor. Bağırsak florasının kalıcı bir hasar görmemesi için açlık otunun ölçülü bir şekilde tüketilmesi büyük önem taşıyor.
Aşırı tüketimi ishalle birlikte vücudun aşırı miktarda su kaybetmesine neden olabileceğinden, tansiyon problemi olanlar başta olmak üzere kronik, ciddi bir rahatsızlığı olanların, gebelik dönemindeki kadınların ve çocukların da tüketmesi tavsiye edilmiyor.
Sözün kısası, açlık otu gibi vücudumuz üzerinde çokça etkisi bulunan herhangi bir bitkiyi doktorlarınıza danışmadan kullanmamalı, kendinize fayda sağlamak isterken zarar vermemelisiniz. Biliyoruz, siz zaten böyle bir şey yapmazsınız ama biz yine de hatırlatmış olalım.
Yorumlar
0