4-aylik-bebek-gelisimi

Miniğiniz Büyürken: 4 Aylık Bebek Gelişimi

Favorilerime
Ekle

Günden güne gelişen büyüyen bebeklerin serüvenini izlemek ebeveynlere heyecan veriyor. Hızla serpilen bebeklerin her anı ayrı bir heyecan vadeden gelişme süreci, her ay farklı bir beklenti yaratıyor. Bebek gelişimindeki eşiklerden biri olan 4. ayda hızla büyüyen çocuklar sizden çok şey öğrenmeye ve kendilerini an be an geliştirmeye devam ediyor.

Uyku

Dördüncü ay bebekler için uyku düzeni oluşturabilecekleri zamanı ifade ediyor. Oyuncaklar veya bebeğin tutunabileceği bir battaniye, onların tek başına uykuya dalmalarına yardımcı olabiliyor. Bebekleri rahatlatacak bu küçük objelerle keyifli bir uyku sistemi oluşturulabiliyor.

Beslenme

Henüz dişleri çıkmamış olan 4 aylık bebek, gelişimi süresince bol bol salya akıtır. İlk 6 ay bebekler için anne sütü yeterli ve tek besin kaynağı oluyor. Yetersiz beslenme ve eksik kilo durumunda doktorlar meyve ve sebze suyu, püre ve sütlü pirinçle ek besine başlanabileceğinin altını çiziyor.

Fiziksel gelişim

4 aylık olan bebeklerin başını kollarının üst kısmından tutarak kaldırmak gerekiyor. Başını sabit tutmaya başlayan bebekler elleri ile ilgilenmeye başlıyor. Dokunan, vuran, elleriyle keşfe çıkan bebekler uzanıp eşyaları kavramaya başlıyor. Ellerine aldıklarını sallayan, ağzına sokan bebekler yavaş yavaş güçlenen iskelet sistemleri ile artık oturmak için hazırlanmaya başlıyor. Karnının üzerinde yatmakta olan bebeklerin yavaşça göğsüne kadar kalkabilmesi bekleniyor. Yüz üstü 90 derece doğrulabilen bebekler, ayaklarıyla oynayabiliyor. Dönmeleri artan ve hız kazanan çocuklar 4. ay itibariyle görme yetilerini tamamen kazanarak renkli görüşü mükemmelleştiriyor. Görmenin yanında işitme yetisi de bu ay gelişiyor. İlk dişin de bu zamanlarda çıkması bekleniyor.

Sosyal gelişim

Yüksek sesle gülmeye başlayan 4 aylık bebek gelişimi için önemli bir eşikten geçiyor. Mutlu olduğunda gülmeye, huzursuz olduğunda ağlamaya teşne olan bebekler, bu ayda eylemlerinde bilinçlenmeye başlıyor. Odanın diğer ucunda bile olsanız artık sizi takip etmeye başlıyor, sizinle daha güçlü iletişim kurabiliyor. Dikkatinizi çekmek için ağlama, öksürme, elindekini vurarak ses çıkarma oyunları yavaş yavaş başlıyor. Sesinizi tanıyan bebek, ona seslendiğinizde komutlara uymayı ve beklemeyi öğrenebiliyor.

Aşı takvimi

nytimes

nytimes

4 aylık bebekler, 2 ayda oldukları Karma, Pnömokok ve Rotavirus aşılarının 2. dozunu bu ay yaptırıyor. Aşılara 3. ayda başlandıysa 2. doz için 5. ayın beklenmesi gerekiyor. Aşı takviminin kontrolü ve doktordan görüş almak ebeveynler için tavsiye ediliyor.

4. ayın sonunda bebeğim neler yapabilir?

4-aylik-bebek-neler-yapabilir

4 aylık olan bebek aynada kendini tanıyabiliyor. Eşyaları kavrayabilen ve ağzına sokabilen bebeğin diş kaşıntılarının da başlaması öngörülüyor. Etrafıyla daha çok ilgilenmeye başlayan bebekler, eşyaları ve insanları takip ederek sosyal gelişimini artırıyor. İlgiye karşılık vermeye başlayan bebek gıdıklandığında artık gülüyor, cevap verir gibi sesler çıkararak sohbete başlıyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

selincatik4 Şubat 2018 16:01
Çocuğum bir süredir elleriyle bir cisimi sıkamıyordu arkadaşlar bu sitede bir kaç test yapıyorsun sonra çok güzel aktiviteler öneriyor. Çok yararlı bir bakın derim her türlü zihinsel,fiziksel,duygusal ve sosyal gelişim için öneriyorum https://www.cocukludunya.com/
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?