confrazzled

İlk Banyosuna Hazırlık: Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?

Favorilerime
Ekle

Uzun bekleyişlerden sonra kucağınıza aldığınız bebeğinizle ilgili ilk andan itibaren kafanızda pek çok soru belirir. Onun için her şeyin en doğrusunu ve iyisini yapmak istersiniz. Bu süreçte bir takım konular için yönlendirmeye ihtiyaç duymanız ise son derece normaldir. Çocuğunuz dünyaya gözlerini açtığı ilk dakikalarda aklınıza takılan meseleler arasında "Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır?" sorusu büyük ihtimalle yer alacaktır. Aslında bu, farklı görüşlerin aktif olduğu epeyce tartışmalı bir konudur.

Bebeğin ilk banyosu ne zaman yaptırılmalı?

İlk doğduğu anda, bebeğin iyi bir banyoya ihtiyaç duyuyormuş gibi bir görüntüsü olur, fakat bunun için acele edilmemesi gerekir. Amerikan Pediatri Akademisi uzmanlarına göre yeni doğan bebekler, göbek bağları düşene kadar hiçbir biçimde suyla yıkanmamalı, bunun yerine temiz bir sünger ya da bez ile vücudu temizlenmelidir.

Doğumun hemen ardından bebeği yıkamak, gerek mikrop kapma, gerekse de dış dünyaya henüz adapte olmaya çalışan bebeği ciddi anlamda üşütüp, korkutma riski taşır. Bu nedenle biraz sabırlı olmak gerekir. Bebeği temizlemek için en azından 12 saatin geçmesini beklemek çok daha doğru bir yaklaşımdır. Bu sırada anne bebeğini en az 3-4 defa emzirmelidir. 12 saatin ardından ise bebek, mümkünse hemşireler tarafından, nemli ya da ıslak bir bezle silinerek temizlenebilir.

Eksiksiz ve gerçek bir banyo için ise bebeğin göbek kordonunun düşmesini beklemek doğru olacaktır. Sonrasında bebeğinizi ister her gün isterseniz de gün aşırı yıkayarak, onu mikroplara ve pişik benzeri rahatsızlıklara karşı daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Yeni doğan bebekleri yıkarken dikkat edilmesi gerekenler

confrazzled

confrazzled

  • Bebeğinizi çok aç ya da tok karnına yıkamayın. Yıkama işlemini, ne aç ne de tok olduğu bir ana denk getirmeye çalışın.
  • Bebeğinizi yıkamadan önce gerekli tüm hazırlıkları yaptığınızdan emin olmalısınız. Yıkama sırasında ihtiyaç duyacağınız su, sabun, banyo süngeri, havlu, bez, temiz kıyafetler gibi malzemeleri ayarlamayı sonraya bırakmayın. Unutmayın ki bebeğiniz ıslak kaldığı süre içinde hızlı bir biçimde üşür.
  • Banyo suyunu 37-38 derecede sabitlemeye çalışın. Ayrıca banyo için kaynatılıp soğutulmuş su kullanmak, olası enfeksiyon riskini de en aza indirir.
  • Eğer bebeğinizi göbek kordonu henüz düşmeden yıkıyorsanız, söz konusu bölgeye kesinlikle su değdirmeyin. Su, bebeğin göbeğinin mikrop kapıp iltihaplanmasına neden olabilir ki bu, yeni doğan bebeklerde ciddi bir rahatsızlıktır.
  • Bebeği, baş ve boyun bölgesini destekleyerek, son derece dikkatli tuttuğunuzdan emin olun. Ayrıca su ve şampuan gibi maddelerin vücudu kayganlaştırdığını ve buna bağlı olarak bebeğin elinizden kolayca kayıp düşebileceğini mutlaka aklınızda bulundurun.
  • Kulağına su kaçırmamaya özen gösterin.
  • Her ne sebeple olursa olsun bebeğinizi asla suyun içinde ya da küvetin başında tek başına bırakmayın.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?