mobile.abc.net

Miniğiniz Büyürken: 15 Aylık Bebek Gelişimi

Favorilerime
Ekle

15 aylık bebek gelişimi, sosyal ve fiziksel özelliklerin geliştirilmesi açısından önemlidir. Bebeğiniz bu dönemde rahatlıkla yürümeye ve koşmaya başlar. Yeni kelimeler öğrenebilir ve anlamlı cümleler kurabilir.

15 aylık dönemde bebeğiniz sosyal becerilerini geliştirmeye devam ettiğinden, küçük bebekler ve çocuklarla iletişim kurmaktan hoşlanır.

Uyku

Bebeğiniz 15 aylık olduğunda, sosyal ve fiziksel aktiviteleri arttığı için uykuya daha fazla ihtiyaç duyar. Bebeğinizin bu dönemdeki uyku süresi toplam 13-14 saat olmalıdır. Ortalama 10-11 saatlik gece uykusu ile 2-3 saatlik gündüz uykusu bebeğiniz için idealdir.

Bebekler bu süreçte özellikle gece uykusuna dalmakta zorlanabilir. Bazı bebekler yalnız uyumak istemediği için uyumakta direnebilir. Bebeğinize bu dönemde uyku eğitimi vererek tek başına uyumasını kolaylaştırabilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı gelişimini desteklemek için yeterli uykuya ihtiyacı vardır. Özellikle gün içinde öğrendiği bilgilerin kalıcı hafızaya alınması için nitelikli bir uyku şarttır.

Beslenme

15 aylık bebekler hemen hemen tüm meyve, sebze ve bakliyat türlerini yiyebilir. Ancak bebeklerin sindirim sistemi yeterince gelişmemiş olduğundan, inek sütü ya da bazı peynir türlerine karşı alerji gelişebilir. İnek sütü alerjisi bebeklerde mide bulantısı, kusma ve aşırı gaz gibi belirtilere neden olabilir. Bu nedenle inek sütüne karşı dikkatli olmanız önemlidir. Çilek, muz gibi meyvelere ya da çikolata gibi ürünlere karşı alerjik reaksiyonlar bebeklerde sık görülür.

Bebeğinize ilk kez vereceğiniz tüm gıdaları az miktarda vermeniz önemlidir. Bu nedenle bebeğinize yeni bir gıda verdikten sonra birkaç gün geçmesini bekleyip alerjik bir reaksiyon gelişip gelişmediğini kontrol etmelisiniz. 15 aylık bebeklerin ortalama 8-12 kg ağırlığında olması gereklidir. Bebeğinizin çok zayıf ya da kilolu olması durumunda beslenme konusunda önlemler almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Fiziksel gelişim

Bebeğinizin fiziksel gelişimini desteklemek için beslenme ve uyku gibi temel ihtiyaçlarının doğru şekilde karşılandığından emin olmanız gerektiği gibi bebeğinizi hareket etmeye teşvik etmeniz de önemlidir. Fiziksel aktiviteler bebeğinizin gelişim sürecini doğrudan etkiler. İnce motor ve kaba motor becerilerinin doğru şekilde gelişebilmesi için bebeğinize yeterli şartları sağlamanız ve onunla vakit geçirmeniz önemlidir.

15 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizin kaşık ya da bardak gibi nesneleri rahatlıkla tutabiliyor ve kontrol edebiliyor olması gereklidir. Bebeğinizin vücudunu istediği gibi hareket ettiremediğini ya da parmaklarını kullanamadığını düşünüyorsanız doktor kontrolünden geçmeniz önemlidir.

Sosyal gelişim

12-24 aylık dönem, sosyal aktivitelerin büyük hızlı arttığı bir süreçtir. Bebeğiniz 15 aylık olduğunda, kelimeleri doğru şekilde kullanabilir ve hızla yeni kelimeler öğrenebilir. İstediği ya da istemediği şeyleri gülerek ya da ağlayarak değil, sözle ifade edebilir.

Bebeğinizin sosyal gelişimini desteklemek için onunla yeterli vakit geçirmeniz, sizi tam olarak anlamadığını düşünseniz dahi sık sık konuşmanız önemlidir. Çocuk kitapları okuyarak, çizgi film izleyerek ya da çocuk şarkıları söyleyerek bebeğinizin sosyal gelişimini destekleyebilirsiniz.

15. ayda bebeğim neler yapabilir?

momjunction

momjunction

  • Bebeğini yürüme becerilerini geliştirdiği gibi 15. ayda geriye doğru yürüyebilir.
  • Kurallarınıza uyum sağlamaya başlar. Bir nesneye dokunmaması gerektiğini anlayabilir.
  • Mutlu olduğunda ya da eğlendiğinde bunu rahatlıkla belli edebilir.
  • Daha rahat şekilde kaşık kullanmaya ve kendi tabağından yemek yemeye başlayabilir.
  • Bardaktan rahatlıkla su içebilir.
  • Zeka gelişimini destekleyen oyuncaklarla oynayabilir, oyunun kurallarını kavrayabilir.
  • Bebeğinizin genel sağlık kontrollerini sık aralıklarla yaptırmanız, erken çocukluk döneminde ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı önlem almanızı kolaylaştırır.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?