Bebeğiniz 19. ayda uyku ve beslenme süreçlerinde sorun yaşayabilir. Bebeğinizin gündüz uyumaması ya da yemek yemeyi reddetmesi durumunda alternatif yöntemler bulmaya çalışmalısınız. Sosyal gelişimini desteklemek için ise bebeğinizle daha fazla vakit geçirmeniz önemli.
Uyku
Bebeğiniz 19 aylık olduğunda günde ortalama 12-14 saatlik uyku düzenine devam eder. Eğer bebeğiniz hasta ya da özel bir sağlık durumu yoksa günde en az 12 saat uyumaya devam etmelidir. 19 aylık bebekler gündüz uykusuna devam edebildiği gibi, bazı bebekler sadece gece uykusu ile yetinebilir. Dolayısıyla uyku süresini bebeğinizin ihtiyaçlarına göre belirlemeniz gerekir. Gece uykusunun nitelikli ve kesintisiz olması bebeklerin zihinsel gelişimini etkiler. Özellikle gece uykusunda bebeğinizin rahat uyuması ve gece boyunca uyanmaması için gerekli çevresel koşulları sağlamanız önemlidir. Bebeğinizin bir haftadan uzun süre ortalama 10 saatten az uyuması durumunda ise doktor kontrolünden geçmeniz gerekir.
Beslenme
19 aylık bebekler, fiziksel ve sosyal anlamda son derece aktiftir. Bebeğinizin sağlıklı şekilde büyüyebilmesi ve gün boyunca enerjik olması için yeterli ve düzenli beslenmesi gerekir. Bebeğinizin enerji ihtiyacını karşılayabilmek, kemik gelişimini desteklemek ve zihinsel açıdan daha aktif olmasını sağlayabilmek için doyurucu ve sağlıklı öğünlere ihtiyacı vardır. 3 ana öğün ve 3 ara öğün 19 aylık bebek gelişimi açısından idealdir. Bebeğinizin çorba, salata, yoğurt, sebze ve et yemekleri gibi gıdaları sık sık tüketmesi gerekir.
Bazı bebekler yemek yeme konusunda çok istekli olmayabilir. Bebeğinizin çok iştahsızsa ve bu durum uzun süredir devam ediyorsa doktorunuza danışarak iştah açıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak beslenmeyi reddetmenin sebebi psikolojik veya sosyal etkiler de olabilir. Bu nedenle bebeğinizin beslenme sürecini takip ederek yemek yemeyi neden reddettiğini bulmaya çalışmanız önemlidir. Bebeklerin 12-36 aylık dönemde yetersiz beslenmesi gelişim geriliği başta olmak üzere birçok sağlık problemine neden olabilir.
Fiziksel gelişim
19. ayda bebeğinizin fiziksel gelişimi, genel sağlık durumu hakkında önemli fikir verir. Eğer bebeğinizde bir farklılık hissederseniz doktor kontrolünden geçmeyi ihmal etmeyin. Gelişim geriliği, kas hastalıkları ya da kemik gelişimi ile ilgili sorunlar bu dönemde daha belirgin hale gelebilir. Bebeğinizin yürümemesi, gün içinde hareketsiz olması ya da dengede durmada zorlanması sağlık sorunlarına işaret edebilir. 19 aylık bebek gelişimi sürecinde, hareketsiz olmak gibi, aşırı hareketli olmak da hiperaktiviteye işaret edebilir. Bebeğinizin fiziksel ve sosyal gelişim özelliklerinin, 19. aya göre eksik ya da farklı olması durumunda bir sağlık sorunundan şüphelenmeniz gerekir.
Sosyal gelişim
Bebeğinizin sosyal gelişimi 1 yaşından itibaren hızlı bir ivme gösterir. Bebekler taklit yeteneğini genellikle 6. aydan itibaren kazanmaya başlar. 19. aya geldiğinizde bebeğiniz sizin davranışlarınızı sosyal ilişkilerinde taklit edebilir. Oyuncaklarıyla oynarken sık gördüğü insanların tavırlarını benimseyebilir.
Oyuncak bebeğinin bakımını üstlenebilir ya da oyuncaklarından birini telefon gibi kullanabilir. Ayrıca sizin ona karşı davranışlarınızı, kendi oyuncaklarıyla oynarken taklit edebilir. Sizin rolünüzü benimseyerek, oyuncaklarına kendi rolünü atayabilir. Bebeklerin çevresindeki insanlarla etkileşimde bulunması, sosyal becerilerini güçlendirdiğinden, bebeğinizle sosyalleşmeye çalışmanız önemlidir. 18. aydan bebeğinizin temel ihtiyaçları kadar, sosyal gelişimi için de çaba sarf etmeniz şarttır.
Yorumlar
0