Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan zerdeçal bitkisi baharat olarak sık sık karşımıza çıktığı gibi kimi gıdalarda koruyucu ve renklendirici olarak da kullanılır. Tarihi köklü bir bitki olan zerdeçal, altın sarısı renginin yanında faydalarıyla da altın değerindedir. Zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav ve Hint safranı olarak da bilinen bu bitkiyi ticari olarak yetiştirilebileceğiniz gibi evinizdeki saksılara ya da bahçenize de ekebilirsiniz.
İçindekiler
Zerdeçal nasıl ve nerelerde kullanılır?
Evde zerdeçal nasıl yetiştirilir?
Zerdeçal zayıflatır mı?
Zerdeçal kansere iyi gelir mi?
-
Zerdeçal nedir, zerdeçalın faydaları nelerdir?
Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan zerdeçal bol miktarda potasyum, demir, manganez mineralleri, C vitamini ve B6 vitamini içerir. Günümüzde ilaç sektöründe kullanılmasının yanında eski çağlarda da şifalı bitkiler kategorisinde yer alır.
- Zerdeçal, beyin fonksiyonlarının daha verimli çalışmasını sağlar.
- Enerjinizin yüksek olmasını, unutkanlıkların azalmasını ve daha iyi konsantre olmanızı sağlar.
- Uzun vadede ise Alzheimer hastalığının riskini azaltır.
- Sindirim sistemini düzenleyen zerdeçal, hazımsızlığa iyi gelir.
- Cilt onarıcı özelliğe sahip olmasıyla ciltte oluşan leke ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Stres azaltıcı etkisiyle aynı zamanda mutluluk deposu olan zerdeçal, depresyonun etkilerini azaltır.
- Solunum yolundaki sorunlara karşı savaşarak kış hastalıklarının da önüne geçer.
-
Zerdeçal nasıl ve nerelerde kullanılır?
Zerdeçalın en sık kullanılan şekli toz haline getirilip baharatların içine katılması olarak karşımıza çıkar. Farklı baharatların yapımında kullanılabilen toz halindeki zerdeçal, tek başına da tercih edilebilir. Yemeklerin lezzetini zenginleştirir. Bunun yanında zerdeçal çayı da yaygın bir şekilde tüketilir. Peynir gibi gıdalara renk vermesinin yanında tekstil sektöründe de sarıya boyanacak kıyafetler için zerdeçalın güçlü yapısından yararlanılır. Kına yapımının yanında cilde olan faydası sayesinde zerdeçal, farklı cilt maskelerinde de sıklıkla yerini alır.
"Zerdeçalı yemeklerde nasıl kullanabilirim?" diyenler ise şu tarif listemize göz atabilir: Bağışıklığı Güçlendiren Zerdeçalı Bol Bol Kullanmanızı Sağlayacak 12 Farklı ve Nefis Tarif
-
Evde zerdeçal nasıl yetiştirilir?
Peki dışarıdan hazır olarak almak yerine evde zerdeçal yetiştirmek mümkün mü, evde zerdeçal nasıl yetiştirilir derseniz bundan da hemen söz etmek isteriz. Evde zerdeçal yetiştirmek için aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gerekiyor:
- Bol tomurcuklu bir kök zerdeçal ve derin bir saksı temin ederek işe başlayın.
- Saksının içine torf bakımından zengin ve nemli toprağı aktarın. Üzerine çok bastırıp hava almasını engellemeyin.
- Ardından kök zerdeçalı tomurcuklu kısımlarına zarar vermeyecek şekilde birkaç parçaya ayırın ve tomurcuklu kısımları yukarı bakacak şekilde saksıda bekleyen toprağın içine yerleştirin.
- Kök zerdeçal parçalarını toprağın içine 5 santimetre derine gelecek şekilde yerleştirmeniz yeterli. Daha derine ekerseniz hava almasını çok engellemiş olursunuz, aman diyelim.
- Ekim işlemi tamamlandıktan sonra zerdeçal bitkinizi çoğalana dek düzenli aralıklarla sulayın.
- Sulama işlemini ne kadar sıklıkla yapacağınıza toprağın nemliliğini parmağınızla kontrol ederek karar verebilirsiniz. Parmağınızı toprağa batırdığınızda çok kuru geliyorsa hemen sulama yapmalı, parmağınızda nemli bir his bırakıyorsa bir süre sonra sulama yapmayı düşünebilirsiniz.
-
Zerdeçal zayıflatır mı?
Zerdeçalın zayıflatacağına dair kesin bir yargıya varmak yanlış olur ancak zerdeçal, vücudun yağ tutmasını azaltır. Yağ tutmaya karşı direnç sağlamasının yanında vücuttaki yağın da dışarı atılmasını hızlandırır. Bunun yanında metabolizmayı da hızlandıran zerdeçal, vücut kilosunun dengelenmesinde büyük bir yardımcı olarak diyet listelerinde kendine sıklıkla yer bulur.
-
Zerdeçal kansere iyi gelir mi?
Yorumlar
0