yemekcom-fotograf-cekimi-rehberi-onecikan

Yemek.com'da Daha Fazla İnsana Ulaşmak İşte Bu Kadar Kolay: Doğru Tarif Fotoğrafı Çekim Rehberi

Favorilerime
Ekle

Yüzler, binler derken 'Sizden Gelenler' yolculuğumuzda bugünlere geldik. On bini aşkın tarifinizle hem sitemizde hem de Instagram sayfamızda yer aldınız! Mutfağa girip hünerlerini sergileyen, bu leziz tariflerin fotoğraflarını çeken, sonrasında da paylaşmamız için bize gönderen tüm hamarat yazarlarımıza sonsuz teşekkürü borç biliriz.

Halihazırda bu konuda uzman yazarlarımız da var bolca tabii ama her gün büyüyen 'Sizden Gelenler' ailemize yeni katılanlar, katılmayı düşünenler ve fotoğraflarını geliştirmek isteyenler için bir rehber oluşturmak istedik. Paylaşacağımız bu birkaç ufak tüyoyla yemek fotoğraflarınıza seviye atlatabilir, tariflerinizin öne çıkmasını ve tabii ki uğraşıp yazdığınız ve bize gönderdiğiniz tariflerin sorunsuzca yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Evde kendi cep telefonunuzla, pahalı fotoğraf makineleri, ışıklar, reflektörler kullanmadan iştah açıcı ve harika fotoğraflar çekmek çok mümkün! Hazırsanız haydi başlayalım!

Fotoğraf boyutlarına giriş

boyut-gorseli

İlk olarak şunu belirterek başlayalım: Yemek.com'da yayınlanan tüm tarif ve içeriklerin öne çıkan görselleri 1250x833 boyutlarında.

Sizin de sitemize yollayacağınız fotoğrafların buna uygun olması tariflerinizin daha iştah açıcı olmasını ve daha fazla kişinin dikkatini çekmesini sağlar. Tabii ki illa bu boyutlarda göndereceksiniz diye bir kural yok. Ancak en azından tarif görsellerinizin boyutunun minimum 720x480 olması çok önemli. Siz fotoğraflarınızı bundan daha düşük boyutlarda gönderdiğinizde biz maalesef yayına alamıyoruz ve buna çok üzülüyoruz. Çözünürlüğün düşmemesi için ne kadar büyük boyut, o kadar iyi! Ayrıca sistem hatası almamak için dosya boyutunda da 10MB aşılmamalı, bu da aklınızda bulunsun.

Öne çıkan görsel olarak tek görsel yükleme opsiyonunuz var. En güvendiğiniz, en iştah açıcı olan görseli kullanmanızı öneririz. Sitemizden gönderdiğiniz tariflerde, aşamaların yanındaki kutucuklardan yapım aşamalarına ait görselleri de ekleyebilirsiniz.

Fotoğrafları yatay çekelim

Yatay görsellerin kompozisyon oluşturmak için daha verimli olması bir yana, sizi dikey görseller gibi dar bir alanda çalışmaya da mahkum etmez. Ayrıca sitemize göndereceğiniz görseller yatay boyutlandırılacağından, dikey fotoğraflarınızdaki bazı detaylara veda etmek durumunda kalabiliriz. Bu durum, siteden giriş yapıp ekleyeceğiniz yapılış aşaması fotoğrafları için de geçerli.

dikey-cekim-ornegi

Bize göndereceğiniz yemek fotoğraflarının olduğu gibi yayına alınmasını arzu ediyorsanız telefonu hop, yana yatırın.

Işığı yakalayalım

Gönül ister hepimiz en profesyonel araçlarla yapalım çekimlerimizi. Reflektörler, tepe flaşları... Bunlar olmadan enfes fotoğraflar çekilmez mi? Tabii ki çekilir. En yakın dostunuzla tanıştıralım sizleri; gün ışığı!

Gün ışığında çekilmiş enfes bir görseli de şöyle iliştirelim hemen;

dogru-isik-ornegi-tikli

Gün ışığını güzelce alabileceğiniz yer, her zaman mutfağınız olmayabilir. Evin en ışık alan yerini bulun öncelikle. Cam kenarı veya ışığı yansıtan beyaz bir duvarın dibi de olabilir, balkonunuz da. Yapay ışıklardan ve özellikle bu aşkın katili flaştan kaçının.

yanlis-isik-ornegi

Solda yanlış açıdan gelmiş ışığın, sağda ise flaşın sunum üzerindeki olumsuz etkilerini (parlayan tabağı ve keskin gölgeyi) görebilirsiniz.

Kompozisyon kompozisyon deniyor da nedir bu? Nasıl yapılır?

Geldik en önemli noktalardan birine! Sıradan bir makarna fotoğrafını öne çıkaracak, yüceltecek, insanlara "olsa da yesek!" dedirtecek bir kare hazırlamamız lazım. Öne çıkan olarak tek bir görsel kullanabiliyoruz çünkü. Odak noktamızdan başlayalım işe.

makarna-kompozisyon-1

Makarnayı pişirdik, tabağımıza aldık. İlk bakışta ne olduğu belli fakat biraz eksik kaldı. Göz alıcı renkte bir sos ve destekleyici malzemelerle lezzete olduğu kadar sunuma seviye atlatabilirsiniz.

makarna-kompozisyon-2

Atlamış olmayalım; sunumda kullanılacak tabak, kase gibi ekipmanları, tarifin dokusunu ve rengini yüceltecek şekilde seçmemiz lazım. Çok renkli, öne çıkan bir tarifiniz varsa, ekipmanlarınız mümkün olduğunca zıt renklerde ve tarifin önüne geçmeyecek sadelikte seçilmeli. 

Sunum hazırsa arka plan ve zeminde sıra. Yine sunum gibi, zemin ve arka plan da ne kadar sade, o kadar makbul. Göz yormayan; beyaz, siyah veya pastel renklerdeki zemin ve arka planlar, tarifinizi öne çıkartmakta etkili olacaktır.

Önce hareketli olduğu için göz yoran, yemeğin önüne geçen bir örneği inceleyelim;

yanlis-zemin-arkaplan-ornegi

Sırada sadeliği sayesinde öne çıkmayan, size yaratıcılığınız için alan bırakan bir örnek var;

dogru-zemin-arkaplan-ornegi

Bu sunum için ister ekipman kullanın isterseniz de masanızı bir duvarın önüne çekin. Her bütçede güzel bir  kompozisyon hazırlamak mümkün!

Zemin, arka plan ve sunum hazırsa sırada yardımcı malzemelerimiz var. İlk olarak sunum materyalinizle uyumlu çatal, kaşık, bıçaklar kullanabilirsiniz. Bir pasta fotoğrafı çekiyorsanız içindeki meyvelerin taze hallerini, bir köfteyse odak nokta, renkli baharatları kullanabilirsiniz. Tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.

dogru-prop-tikli

Yalnız unutmayın, sadelik çok önemli! Her malzemeyi öne çıkartayım derken (aşağıdaki gibi) odağı kaybetmeyin.

yanlis-prop-ornegi

Doğru açıyı bulalım

Öncelikle size illa ki şu açıyı kullanın diyemeyiz. Pasta, kurabiye, kek, pizza veya bir içecek çektiğinizi düşünün. (Veya örneğimizdeki gibi makarna) Hepsinin ihtiyacı farklı olacaktır. Bazıları tepeden daha iştah açıcı görünürken, katlarını ve/veya dokusunu belli etmek isteyeceğiniz yiyecekler 45 derecelik açıyla daha iyi görünecektir.

farkli-acilardan-cekim-yeni

Bol bol deneme yapın, en güzel açıyı kendiniz bulun. Yalnız fotoğrafta sunumu 'direkt' görmemiz önemli. Lütfen çapraz açıdan çekilmiş bir fotoğraf yüklemeyin.

Fotoğraf üzerinde watermark, yazı, emoji, filtre vs kullanmayalım

emojili-cerceveli-ornek

Gün ışığımızı yakaladık, kompozisyonu ayarladık, açımızı bulduk ve enfes bir fotoğraf çektik. Bir sonraki adımda bu fotoğrafı yazı, emoji, çerçeve, sembol gibi eklemelerle süslemek isteyebilirsiniz ama hayır, lütfen yapmayın.

Süslemeleriniz tabağın etrafındaki meyve, sebze, baharat, örtü ve benzeri elemanlarla sınırlı kalsın. O deklanşöre basıldığı andan itibaren ekleme kabul etmeyelim.

Ve son olarak: Fotoğrafların orijinalini ekleyin, fotoğraf galerinizden, Instagram hesabınızdan aldığınız ekran görüntülerini değil

ekran-goruntusu-fotograf-rehber

En başta da belirttiğimiz gibi fotoğraflarınızın boyutu, tarifinizin diğer tarifler arasından sıyrılmasını, dikkat çekmesini çok etkiliyor. İstediğiniz kadar özenli ve güzel sunumlu bir fotoğraf çekin, eğer orijinali yerine ekran görüntüsünü yüklerseniz bir verim alamazsınız. Telefon ekranından gayet net ve yüksek çözünürlüklü görünen ekran görüntüleri, internet sitelerinde yukarıdaki gibi bulanık görünüyor.

Bulanık olmasının yanı sıra, Instagram'dan alınan ekran görüntüleri yorumları, beğenileri, takipçilerinizin isimlerini vs. içerebiliyor. Aynı şekilde galerinizden bir ekran görüntüsü aldığınızda da film rulonuzdaki diğer fotoğraflar aradan görünebiliyor.

Bu kadar zaman ve emek harcayıp çektiğiniz sunum fotoğraflarının orijinallerini yüklemeyi unutmayın bu yüzden.

Hem "Bir süredir çabalıyorum ama takipçi olarak istediğim geri dönüşü alamıyorum" diyenlerin hem de daha yolun en başında olanların faydalanabileceği bu rehberle tariflerinizi geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. Maddelere dikkat edin, sunumunuzu hazırlayın ve telefonunuzu elinize alın. Enfes tariflerinizde buluşmak üzere!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?