seriouseats

Dibi Tutan ve Yanan Tencere Birkaç Basit Malzemeyle Nasıl Kolayca Temizlenir?

Favorilerime
Ekle

Ufak tefek mutfak kazaları her zaman olabilir, "Aa benim başıma gelmez." dememek, "Tencere yanar mıymış?" diye düşünmemek lazım, baştan söyleyelim.

Ufak bir dalgınlık anınıza denk gelir, tencerenin altını kısacağınıza en açığa getirip gidebilirsiniz mesela ya da süreyi doğru hesaplayamayabilir, tencerenin uzun süre ocakta kalmasına neden olabilirsiniz... Mutfak bu, her şey mümkün.

İşte bu yüzden bir tencere yanarsa nasıl davranmamız gerektiğini öğrenmeli, en önemlisi de yanan tencere nasıl temizlenir bilmeliyiz.

Evde, birkaç basit malzemeyle yanan tencerenizi hiç zarar vermeden tertemiz bir hale getirbilir, onu belki de çöpe atılmaktan kolaylıkla kurtarabilirsiniz.

Karbonatı böyle alalım: Dibi tutmuş tencereyi karbonatla temizleme

Temizlikteki en büyük yardımcılarımızdan karbonat yine iş başında! Eğer dibi tutan ve yanan bir tencereniz varsa onu hemen ocağın üzerinden alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık yardımıyla dibine yapışan yanmış yemek kalıntılarını temizleyin. Olabildiğince tencereye zarar vermeden kaşıkla kazıdıktan sonra 1-2 saat soğumasını bekletin.

Tencere oda sıcaklığına geldiğinde içine tabanını kaplayacak kadar, yaklaşık 1-2 çay bardağı karbonat koyun. (Bu miktarı tencerenizin büyüklüğüne göre artırıp azaltabilirsiniz.) Ardından üzerine 3-4 su bardağı oda sıcaklığında su ekleyin ve tencereyi yeniden ocağın üzerine alarak kaynamaya bırakın. İçindeki su kaynarken tencerenin dibine yapışıp kalan kirler ve lekeler yavaş yavaş yumuşamaya başlayacaktır.

Bu aşamada dilerseniz ısıya dayanıklı ve yumuşak uçlu bir temizleme fırçasıyla fırçalayarak yumuşayan kirlerin tencerenin dibinden sökülmesini sağlayabilirsiniz. Ardından tencerenin içindeki kirlenmiş karbonatlı suyu boşaltın yine yaklaşık 1 saat kadar tencerenin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Hala lekeler varsa kalan bu lekeleri üzerine bir yemek kaşığı kadar karbonat döktüğünüz temiz bulaşık süngeriyle hafifçe ovalayarak, tencereyi çizdirmemeye dikkat ederek temizleyin. İşte bu kadar!

Daha inatçı lekeler için sirke de iş başına: Yanan tencerenin dibindeki inatçı lekelerden kurtulma yöntemi

Eğer karbonat yönteminin yeterince işe yaramayacağını düşünüyorsanız ya da bu yöntemi uygulamanıza rağmen hala bir miktar leke kaldıysa sirkeden de destek alabilirsiniz. Bu aşamada herhangi bir sirke türünü kullanabilirsiniz ama temizlik konusunda en büyük yardımcınız olacak sirke beyaz sirkedir. Beyaz sirkeyi büyük marketlerin ilgili reyonlarnda kolayca bulabilirsiniz.

Sirkeler hazırsa geçelim yanan tencere nasıl temizlenir sorusuna cevap olacak ikinci yöntemimize. Dibi tutan tencerenin dibine yapışıp kalan yemek kalıntılarını tahta kaşıkla olabildiğince temizleyin. Ardından çıkmayan lekeli bölgelerin üzerine, tencerenin tüm tabanını (Eğer kenarlarda da kalıcı lekeler kaldıysa bu kısımları da) kaplayacak miktarda bolca sirke koyun. Sirkeyi ne kadar koyduysanız bir o kadar da üzerine oda sıcaklığında bu ilave edin. Son olarak bu sirkeli-su karışımına yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar da karbonatı ekleyip karıştırın.

Tencereyi ocağa alıp kaynatmaya başlayın. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatın. Bu kaynama süresi boyunca yumuşamaya başlayacak kirleri ya tahta bir kaşık yardımıyla ya da ısıya dayanıklı, çok sert bir ucu olmayan temizleme fırçasıyla zarifçe ovalayarak çıkarın. Böylece tencerenizin dibi çiziklerle dolmayacak, lekeler de kolaylıkla çıkacaktır.

Bu işlemin ardından tencereyi bir kenara alıp soğumasını bekleyin. İçindeki kirli sirkeli suyu boşaltıp bir bulaşık süngeriyle her zamanki gibi son temizleme-durulama işlemini de tamamlayın.

Peki ya dış kısmı: Yanan tencerenin dış kısmındaki lekeler nasıl temizlenir?

seriouseats

seriouseats

Tencerenin dibini yemek kalıntılarından, yandığı için daha da inatçı bir hale gelmiş lekelerden kurtardık kurtarmasına ama yanan bir tencerenin dış kısmında da lekeler oluşabiliyor, bunu da unutmamalı.

Yanan tencerenin dışında oluşan bu siyah-kahverengi tonlarındaki inatçı lekelerden kurtulmak için şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Tencerenin soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığına dek soğuyan tencerenin dış kısımlarındaki lekelerin üzerine karbonat serpiştirin. Aynı şekilde kullanacağınız temiz bulaşık süngerinin üzerine de 1 yemek kaşığı kadar karbonat koyun. Karbonatlı süngerin üzerine yarım limonun suyunu sıkın. Anında köpürmeye başlayacak olan süngerle lekeli bölgeleri güzelce ovalayın, çizilmemesine dikkat ederek lekelerin çıkmasını sağlayın.

Lekelerin büyük bir kısmı bu yöntemle çıkacak olan tencerenizin dış kısmında hala leke kaldıysa lekeli tencereden daha büyük bir tencere ya da kabın içine sıcak su koyun, üzerine yine 3-4 yemek kaşığı kadar karbonat ekletip lekeli tencerenin lekeli kısımları bu karışıma değecek şekilde içine yerleştirin. Bu şekilde en az 3-4 saat bekletin ve ardından yumuşayan lekeleri temiz bir süngerle güzelce çıkarın. Yeniden ışıl ışıl olan tencerenizin tadını çıkarın!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?