Kusursuz Fırın Sütlaç Tarifi

Artık Sulu Olmayacak, Katı da Kalmayacak: Sütlacın Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Mis kokulu muhallebiler, üzeri hafif yanık sütlaçlar, bir oturuşta birkaç porsiyon yenebilecek kazandibi... Şerbetli tatlılar bize alınmasın ama sütlü tatlıların kalbimizdeki yeri çok ama çok başka. Nice akşam yemeklerinin sonu bu güzel tatlılar bitti, nice yüzler bir kase sütlaçla kocaman gülümsedi. Kültürümüzdeki kıymeti bu denli mühim olan tatlılar neredeyse her evde misler gibi pişiyor.

Ancak bu tatlılar yapılırken özellikle de sütlaç yapılırken yaşanan bir sorun var ki, hemen hemen her insanın başına geliyor. Tarifi birebir uygulamanıza rağmen bazen tutmuyor ve kıvamı çok cıvık kalıyor. Durum böyle olduğunda onları ziyan etmek olmaz. Lezzetlerini bozmadan kıvamlarını güzelleştirmenin, un, nişasta gibi kıvam artırıcı malzemeler kullanmadan mükemmel sütlaçlar yapmanın yöntemleri var.

Bu bilgileri not edin, hepsi işinize çok ama çok yarayacak.

Nişasta ya da un kullanmadan kıvam nasıl tutturulur?

sutlaca-nisasta-konmali-mi1

Hep merak edilen konulardan biriyle başlayalım. Özellikle Anadolu'nun en eski sütlü tatlı tariflerine bakıldığında karşımıza çıkan bir mevzu var ki buna değinmeden geçmek olmaz. Söz konusu sütlü tatlılar olduğunda hep nişasta, un ya da pirinç ununa gidiyor ellerimiz. Ama söz konusu sütlaç olduğunda bu malzemelere aslında çok da gerek yok.

 

Sütlaç yaparken pastörize süt yerine günlük süt ya da taze (çiğ) süt kullanırsanız tatlılarınız daha kıvamlı olacaktır. Bu süt sayesinde hem lezzetini daha çok hissedeceksiniz hem de kıvamı tam dilediğiniz gibi olacak. Çiğ süt kullanacaksanız önden mutlaka kaynatmayı ve pişirmeye hazır hale getirmeyi ihmal etmeyin. İkinci püf noktasına gelecek olursak yapılan en büyük hatalardan biri pirinci önden çok yıkamak. Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.

sutlacadim2

Suyu tencereye koydunuz, su güzelce kaynadı. Pirinçleri ilave edin ve güzelce yumuşayana kadar pişirin. Bu aşamada çok fazla su ilave etmemeye, pirinçleri su kaynadıktan sonra ilave etmeye özen gösterin. Ardından ocağın altını kapatın ve oda sıcaklığında ılımalarını sağlayın. Sıra geldi sütü ilave etmeye... Bu aşamada da dikkat etmeniz gereken noktalar var. Sütü pirinçler ılıdıktan sonra ilave edin, aksi takdirde sütünüz kesilebilir ve sütlacınız dilediğiniz kıvamda olmaz.

sutlacadim3

Sütü de ekledikten sonra orta ateşte tahta kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra kaynatmaya başlayın. Hafif kaynamaya başladığında ocağın altını kısığa alın ve şekeri içine ilave edin. Şeker içinde güzelce eriyip, üzeri kabuk tutup kıvam alana kadar pişirin. Bu aşamalarda sürekli karıştırmayı da ihmal etmeyin. Üzeri kabuk tutmaya başlayınca ocaktan alın ve kaselere pay ederek soğumaya bırakın. Nefis sütlaçlarınız hazır.

 

Eğer üzeri yanık sütlaçlar yapmak istiyorsanız kıvamı oturmaya başladıktan sonra ocaktan alın ve fırın kaplarına pay edin. Yaparken dilerseniz içerisine yumurta ilave edebilir ya da üzerine biraz yumurta sarısı da sürebilirsiniz. Su koyduğunuz bir fırın tepsisinin içerisine kapları oturtun. Bu şekilde fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Sütlacın kıvamı tutmazsa ne yapılır?

sutlac-guncelleme-asama-6

Diyelim ki tarifiniz bir türlü beklediğiniz sonuca ulaşmadı ve sütlacınız çok cıvık oldu. E onun da çözümü var. Minik bir kasenin içine 1/2 çay bardağı kadar su koyun. Su oda sıcaklığında olsun. Sıcak ya da soğuk olmasın. Ardından 1,5 yemek kaşığı kadar nişasta ekleyin ve nişastanın dibine çökmesini bekleyin. Bir kaşık yardımıyla nişastayı güzelce açın. Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına dikkat edin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın ve nişastalı suyun üzerine ekleyin. Güzelce karıştırın. Böylelikle sütlaç ve nişastalı suyu birbirlerine alıştırmış olursunuz.

 

Kusursuz Fırın Sütlaç Tarifi

Kusursuz Fırın Sütlaç Tarifi

Ardından ocakta kaynamakta olan cıvık kıvamlı sütlacın içine azar azar ilave edin ve ilave ederken karıştırmaya devam edin. Bu şekilde sütlacın kıvamının koyulaşmaya başladığını göreceksiniz. Bu miktarlar sütlacın miktarına göre değişecektir. Verdiğimiz miktar 500 ml süt için kıvamı hiç koyulaşmamışsa uygulamanız gereken miktar. Sütlacınızın miktarına göre nişasta oranını ayarlayabilirsiniz.

Sütlacın kıvamı çok yoğun olursa da 1/2 su bardağı süt, 1/3 su bardağı suyu karıştırın. İçine sütlaçtan 1 kepçe kadar alıp, yukarıda anlattığımız alıştırma işlemini yapın. Ardından azar azar sütlaca ekleyin ve kıvamını açın.

Minik birkaç püf noktası daha verelim. Lezzetine lezzet katmak isterseniz sütün içine vanilya çubuğu ya da vanilya koyabilirsiniz. Dilerseniz damla sakızı ya da damla sakızı reçeli kullanarak sütlacınıza bambaşka bir lezzet katabilirsiniz.

Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?